gosiaa1979 17.09.05, 18:18 Drogie mamy, powiedzcie kiedy Wasze pociechy zaczęły raczkować?? Dzieki za każdą odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aguska25 Re: Raczkowanie 17.09.05, 18:34 Witam , moj synus ma pol roczku i raczkuje!!! ale dodam ze jest bardzo silny pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuncia25 Re: Raczkowanie 17.09.05, 18:45 Moj synek miał dokładnie 8 miesięcy i jeden dzień. Troche późno ale on jest po operacji i przez to miał słabsze mięsnie brzucha. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_zuzi6 Re: Raczkowanie 17.09.05, 18:56 No to moja coreczka przebila wszystkichZaczeła raczkowac w 11 miesiącu.Juz myślałam,że przepusci ten etap i od razu stanie na nogi.Jak widac dzieci lubią robić niespodzianki Odpowiedz Link Zgłoś
karola-1 Re: Raczkowanie 17.09.05, 20:21 mój Mateunio zaczął 6,5 miesiąca a 7 jak zaczął stawać przy meblach, oczywiście sam. Tak się przestraszyłam że za wcześnie ze poleciałam się skonsultować z lekarzem, i co usłyszałam: jesli sam to robi to znaczy że jest na tyle silny ze moze sobie na to pozwolic pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
tunia30 Re: Raczkowanie 17.09.05, 21:49 Mój synek w ogóle nie raczkował tylko przesuwał się na pupie, obecnie biega jak nakręcony (ma już 16 mies.) Tunia Odpowiedz Link Zgłoś
haika Re: Raczkowanie 17.09.05, 21:56 5,5 miesiąca, w Dzień Dziecka - taki sobie zrobiła prezencik a 2 tyg. później skończyła pół roczku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiajedrusia Re: Raczkowanie 17.09.05, 22:00 Kurcze,jestem przerazona!!!!!! Mój synek ma 9 i pół msc i nie raczkuje... Owszem,siada sobie na podłodze,podpiera sie rekoma i pełza po dywanie,ale nie bardzo potrafi nóżki podgiąć i -raczkowac-. Moze to nie jego jeszcze czas? pozdrawiamy. Kasia i Jedrek. Odpowiedz Link Zgłoś
dusia75 Re: Raczkowanie 17.09.05, 23:42 Mój Szymon raczkować zaczą mając 5,5 miesiaca. Mając 4,5 miesiaca pełzał po całym mieszkaniu. Teraz ma 6 miesięcy i zaczyna stawać przy meblach. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Raczkowanie 18.09.05, 07:49 Oliwka zaczęła raczkowac jak miała niecałe 8 miesięcy, teraz ma ponad 11 m-cy i cały czas raczkuje, zrobiła sama ze 4 kroczki i na tym koniec, woli na czworakach Mojej koleżanki synek wcale nie chciał raczkować, może dlatego, że miał chodzik, teraz ma 12 m-cy i chodzi-raczkowanie ominął. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
asia_grzes Re: Raczkowanie 19.09.05, 01:29 nasz synek zaczal raczkowac na poczatku 9miesiaca.z tego co wiem najwazniejsze jest aby dziecko raczkowalo i to naprzemiennie,jest to oznaka prawidlowego rozwoju dziecka.zwracaja na to uwage neurolodzy dzieciecy,rehabilitanci.w sobote byl ciekawy program dokumentalny na ten temat-dzieki raczkowaniu dziecko uczy sie poczucia glebi,przestrzeni.moj maz czytal gdzies,ze dzieci,ktore nie raczkuja czesto sa dyslektykami. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1971 Re: Raczkowanie 18.09.05, 08:50 Może wywołam burzę, ale zastanawiam się co kieruje matkami, które wypisują takie bzdury. Raczkowanie w wieku 5,5 miesiąca nadaje się do Księgi Rekordów Guinessa. Mamy "geniuszów" zgłoście swoje dzieci, może dostaniecie nagrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcialinka Re: Raczkowanie 18.09.05, 08:58 do mamusijędrusia !! ; mój synek ma 8.5 miesiąca i tez nie raczkuje siedzi ładnie ale sie sam nie podniesie. robi to co twój synek tacy są Odpowiedz Link Zgłoś
lud_mila Re: Raczkowanie 18.09.05, 09:04 Magdo 1971, ja osobiście widziałam dwójkę dzieci (nie moje, więc nie mam powodu zmyślać) raczkujących w wieku 5,5m-ca, więc na pewno jest to możliwe. Różne są dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
haika Re: Raczkowanie 19.09.05, 09:34 A ja się zastanawiam co kieruje Tobą pisząc taki post???? To, że nie spotkałaś się z dzieckiem, które raczkuje w 5,5 m. nie znaczy, że ono nie istnieje, zazdrość, niezrozumienie, aż tak wielkie niedowierzanie? Po raz tysięczny piszę na tym forum - patrzcie na swoje dzieci, nimi się zajmijcie, zamiast sie wtrącać w rozwój innych. Ja ze swego jestem cholernie dumna, inni nie muszą. Co więcej - mam postępy uwiecznione na zdjęciach, filmie, więc nikt podobnie nietaktowny do Ciebie nie ma prawa pisać, że to bzdury! Generalnie wątki porównawcze zawsze prowadzą do tego samego. Dla mnie wszystkie dzieci są cudowne - i te, które raczkują i te którym to niepotrzebne. Dodam, że to jest dopiero bzdura, że dzieci raczkujące są bardziej inteligentne, a te nie raczkujące - zostają dyslektykami. O, straszne, doprawdy! Odpowiedz Link Zgłoś
sabcia7 Re: a moze magda1971 to fladrabaltycka??? 18.09.05, 09:41 bo na maluchach 5-7 tez byl taki niedowiarek co sie do wszystkiego czepiała kochana to co piszą w książkach to tylko srednia a moj syn ma 6,5 mies i tez juz zaczyna raczkowac a jesli nie wierzysz to jestem w stanie wysłac cizdjecia pozdrawiam niedowiarka Odpowiedz Link Zgłoś
fiola1 Re: Raczkowanie 19.09.05, 09:43 moja corka zaczela raczkowac jak miala 8,5 miesiaca,synek mial za tydzien skonczyc9 wiec rozwijaja sie podobnie,mysle ze przedzial jest duzy od 6 mies nawet do 12,osobiscie niespotkalam sie z raczkujacym 5 miesieczniakiem ale wiem ze sa takie maluchy,ja znam chlopca ktory sam zaczal chodzic w wieku 8 miesiecy! Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka_p11 Re: Raczkowanie 18.09.05, 20:25 magdo, to jeszcze nic, ja ostatnio przeczytałam, że dziecko jednej z e-mam zaczęło raczkować w wieku 3 miesięcy!!!! A niektóre 2-miesięczne to już wołają "mama" i "tata", serio, nie zmyślam! Tak wyczytałam na tutejszym forum... No cóż, widać wielu Einsteinów nam tu rośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
ysssa Re: Raczkowanie 19.09.05, 10:21 heheheh no to ja moge sie pochawalić moja wczoraj gaworzyła gaworzyła i powiedziała du-pa. Boże jak można powiedzieć że dzioecko w wieku 2 miesiecy mowi mama i tata hehe , owszem moja jak sobie czasem poskłada sylaby to gada i mama i tata i dada no i wczoraj dupa ale przecież oczywiste jest że to czysty przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
fryta84 Re: Raczkowanie 19.09.05, 10:29 mój mały skonczyl 8 miesiecy i zaczał juz raczkowac. tylko szkoda ze usiaść nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
aleksaa1 Re: Raczkowanie 19.09.05, 10:30 A,parę dni po zaczęła sama wstawać i stać trzymając się szczebelków. Tydzień pózniej zaczęła robić pierwsze kroczki przy meblach. I to jest całkoqwicie naturalne ze niektóre niemowlęta tak wcześnie zaczynają robić takie postepy jak Rózyczka Haiki. Normalne jest również to ze nie wszystkie dzieci raczkują bo nie muszą. Po co więc się tak oburzać? Odpowiedz Link Zgłoś
justa78 Re: Raczkowanie 19.09.05, 10:35 stricte raczkować zaczął w wieku 9,5 miesiąca, tuż przed skończeniem 10 m-ca usiadł (dopiero) i wstał, natomiast od momentu skończenia 7 m-ca pełazał w prędkością światła i miałam wrażenie,ze siadanie i raczkowanie go nie interesuje, z taka pasją poddawał sie pełzania. Więc nie martw się, wszystko będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
malaladypank Re: Raczkowanie 06.10.05, 23:41 Amelka miala 7,5 miesiaca.Zaczela raczkowac w niedziele 25 X Odpowiedz Link Zgłoś
malaladypank Re: Raczkowanie 06.10.05, 23:42 Amelka miala 7,5 miesiaca.Zaczela raczkowac w niedziele 25 IX Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Raczkowanie 06.10.05, 23:48 Szymcio - prawie 7 miesięcy, Ania - 6 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
izryn Re: Raczkowanie 06.10.05, 23:52 Moja Maja zaczęła raczkować jak miała 6,5 miesiąca, w odstępie kilku dni najpierw stanęła podciągając się o szczebelki łóżeczka potem raczkowanie i samodzielne siadanie bez podparcia. Byłam nieźle zaskoczona. Pełzała od 5 msc. Odpowiedz Link Zgłoś