Dodaj do ulubionych

Raczkowanie

17.09.05, 18:18
Drogie mamy, powiedzcie kiedy Wasze pociechy zaczęły raczkować?? Dzieki za
każdą odpowiedź smile
Obserwuj wątek
    • mpenzi Re: Raczkowanie 17.09.05, 18:23
      Moja niunia miała 7,5 miesiąca smile
      • aguska25 Re: Raczkowanie 17.09.05, 18:34
        Witam , moj synus ma pol roczku i raczkuje!!! ale dodam ze jest bardzo silny
        pozdrawiam
    • kasiuncia25 Re: Raczkowanie 17.09.05, 18:45
      Moj synek miał dokładnie 8 miesięcy i jeden dzień. Troche późno ale on jest po
      operacji i przez to miał słabsze mięsnie brzucha.
      Pozdrawiam
    • mama_zuzi6 Re: Raczkowanie 17.09.05, 18:56
      No to moja coreczka przebila wszystkichsmileZaczeła raczkowac w 11 miesiącu.Juz
      myślałam,że przepusci ten etap i od razu stanie na nogi.Jak widac dzieci lubią
      robić niespodziankismile
    • karola-1 Re: Raczkowanie 17.09.05, 20:21
      mój Mateunio zaczął 6,5 miesiąca a 7 jak zaczął stawać przy meblach, oczywiście
      sam. Tak się przestraszyłam że za wcześnie ze poleciałam się skonsultować z
      lekarzem, i co usłyszałam: jesli sam to robi to znaczy że jest na tyle silny ze
      moze sobie na to pozwolic wink
      pozdrawiamy
    • tunia30 Re: Raczkowanie 17.09.05, 21:49
      Mój synek w ogóle nie raczkował tylko przesuwał się na pupie, obecnie biega jak
      nakręcony (ma już 16 mies.)
      Tunia
    • haika Re: Raczkowanie 17.09.05, 21:56
      5,5 miesiąca, w Dzień Dziecka - taki sobie zrobiła prezencik smile a 2 tyg.
      później skończyła pół roczku.
    • mamusiajedrusia Re: Raczkowanie 17.09.05, 22:00
      Kurcze,jestem przerazona!!!!!!
      Mój synek ma 9 i pół msc i nie raczkuje...
      Owszem,siada sobie na podłodze,podpiera sie rekoma
      i pełza po dywanie,ale nie bardzo potrafi nóżki podgiąć
      i -raczkowac-.
      Moze to nie jego jeszcze czas?

pozdrawiamy.
      Kasia i Jedrek.
      • dusia75 Re: Raczkowanie 17.09.05, 23:42
        Mój Szymon raczkować zaczą mając 5,5 miesiaca. Mając 4,5 miesiaca pełzał po
        całym mieszkaniu. Teraz ma 6 miesięcy i zaczyna stawać przy meblach.
    • nataliamackowiak Re: Raczkowanie 18.09.05, 07:49
      Oliwka zaczęła raczkowac jak miała niecałe 8 miesięcy, teraz ma ponad 11 m-cy i
      cały czas raczkuje, zrobiła sama ze 4 kroczki i na tym koniec, woli na
      czworakachsmile
      Mojej koleżanki synek wcale nie chciał raczkować, może dlatego, że miał
      chodzik, teraz ma 12 m-cy i chodzi-raczkowanie ominął.
      Nataliasmile
      • asia_grzes Re: Raczkowanie 19.09.05, 01:29
        nasz synek zaczal raczkowac na poczatku 9miesiaca.z tego co wiem najwazniejsze
        jest aby dziecko raczkowalo i to naprzemiennie,jest to oznaka prawidlowego
        rozwoju dziecka.zwracaja na to uwage neurolodzy dzieciecy,rehabilitanci.w
        sobote byl ciekawy program dokumentalny na ten temat-dzieki raczkowaniu dziecko
        uczy sie poczucia glebi,przestrzeni.moj maz czytal gdzies,ze dzieci,ktore nie
        raczkuja czesto sa dyslektykami.
    • magda1971 Re: Raczkowanie 18.09.05, 08:50
      Może wywołam burzę, ale zastanawiam się co kieruje matkami, które wypisują
      takie bzdury. Raczkowanie w wieku 5,5 miesiąca nadaje się do Księgi Rekordów
      Guinessa. Mamy "geniuszów" zgłoście swoje dzieci, może dostaniecie nagrodę.
      • ewcialinka Re: Raczkowanie 18.09.05, 08:58
        do mamusijędrusia !! ;
        mój synek ma 8.5 miesiąca i tez nie raczkuje siedzi ładnie ale sie sam nie
        podniesie. robi to co twój synek tacy są
      • lud_mila Re: Raczkowanie 18.09.05, 09:04
        Magdo 1971, ja osobiście widziałam dwójkę dzieci (nie moje, więc nie mam powodu
        zmyślać) raczkujących w wieku 5,5m-ca, więc na pewno jest to możliwe. Różne są
        dzieci smile
      • haika Re: Raczkowanie 19.09.05, 09:34
        A ja się zastanawiam co kieruje Tobą pisząc taki post???? To, że nie spotkałaś
        się z dzieckiem, które raczkuje w 5,5 m. nie znaczy, że ono nie istnieje,
        zazdrość, niezrozumienie, aż tak wielkie niedowierzanie? Po raz tysięczny piszę
        na tym forum - patrzcie na swoje dzieci, nimi się zajmijcie, zamiast sie
        wtrącać w rozwój innych. Ja ze swego jestem cholernie dumna, inni nie muszą. Co
        więcej - mam postępy uwiecznione na zdjęciach, filmie, więc nikt podobnie
        nietaktowny do Ciebie nie ma prawa pisać, że to bzdury!
        Generalnie wątki porównawcze zawsze prowadzą do tego samego. Dla mnie wszystkie
        dzieci są cudowne - i te, które raczkują i te którym to niepotrzebne. Dodam, że
        to jest dopiero bzdura, że dzieci raczkujące są bardziej inteligentne, a te nie
        raczkujące - zostają dyslektykami. O, straszne, doprawdy!
    • lud_mila Re: Raczkowanie 18.09.05, 09:02
      Synek miał równo 8 miesięcy.
      • sabcia7 Re: a moze magda1971 to fladrabaltycka??? 18.09.05, 09:41
        bo na maluchach 5-7 tez byl taki niedowiarek co sie do wszystkiego czepiała
        kochana to co piszą w książkach to tylko srednia
        a moj syn ma 6,5 mies i tez juz zaczyna raczkowac
        a jesli nie wierzysz to jestem w stanie wysłac cizdjecia
        pozdrawiam niedowiarka
      • fiola1 Re: Raczkowanie 19.09.05, 09:43
        moja corka zaczela raczkowac jak miala 8,5 miesiaca,synek mial za tydzien
        skonczyc9 wiec rozwijaja sie podobnie,mysle ze przedzial jest duzy od 6 mies
        nawet do 12,osobiscie niespotkalam sie z raczkujacym 5 miesieczniakiem ale wiem
        ze sa takie maluchy,ja znam chlopca ktory sam zaczal chodzic w wieku 8 miesiecy!
    • dorotka_p11 Re: Raczkowanie 18.09.05, 20:25
      magdo, to jeszcze nic, ja ostatnio przeczytałam, że dziecko jednej z e-mam
      zaczęło raczkować w wieku 3 miesięcy!!!! A niektóre 2-miesięczne to już wołają
      "mama" i "tata", serio, nie zmyślam! Tak wyczytałam na tutejszym forum... No
      cóż, widać wielu Einsteinów nam tu rośnie...
    • ysssa Re: Raczkowanie 19.09.05, 10:21
      heheheh no to ja moge sie pochawalić moja wczoraj gaworzyła gaworzyła i
      powiedziała du-pa. Boże jak można powiedzieć że dzioecko w wieku 2 miesiecy
      mowi mama i tata hehe , owszem moja jak sobie czasem poskłada sylaby to gada i
      mama i tata i dada no i wczoraj dupa ale przecież oczywiste jest że to czysty
      przypadek.
    • aleksaa1 Re: Raczkowanie 19.09.05, 10:24
      Tuż przed osmym miesiącem!
      • fryta84 Re: Raczkowanie 19.09.05, 10:29
        mój mały skonczyl 8 miesiecy i zaczał juz raczkowac. tylko szkoda ze usiaść nie
        chce sad
      • aleksaa1 Re: Raczkowanie 19.09.05, 10:30
        A,parę dni po zaczęła sama wstawać i stać trzymając się szczebelków. Tydzień
        pózniej zaczęła robić pierwsze kroczki przy meblach. I to jest całkoqwicie
        naturalne ze niektóre niemowlęta tak wcześnie zaczynają robić takie postepy jak
        Rózyczka Haiki. Normalne jest również to ze nie wszystkie dzieci raczkują bo
        nie muszą. Po co więc się tak oburzać?
    • justa78 Re: Raczkowanie 19.09.05, 10:35
      stricte raczkować zaczął w wieku 9,5 miesiąca, tuż przed skończeniem 10 m-ca
      usiadł (dopiero) i wstał, natomiast od momentu skończenia 7 m-ca pełazał w
      prędkością światła i miałam wrażenie,ze siadanie i raczkowanie go nie
      interesuje, z taka pasją poddawał sie pełzania.
      Więc nie martw się, wszystko będzie dobrze!
    • malaladypank Re: Raczkowanie 06.10.05, 23:41
      Amelka miala 7,5 miesiaca.Zaczela raczkowac w niedziele 25 X
      • malaladypank Re: Raczkowanie 06.10.05, 23:42
        Amelka miala 7,5 miesiaca.Zaczela raczkowac w niedziele 25 IX
    • mama_kotula Re: Raczkowanie 06.10.05, 23:48
      Szymcio - prawie 7 miesięcy, Ania - 6 miesięcy
    • izryn Re: Raczkowanie 06.10.05, 23:52
      Moja Maja zaczęła raczkować jak miała 6,5 miesiąca, w odstępie kilku dni
      najpierw stanęła podciągając się o szczebelki łóżeczka potem raczkowanie i
      samodzielne siadanie bez podparcia. Byłam nieźle zaskoczona. Pełzała od 5 msc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka