Dodaj do ulubionych

krzywa glowka:)))))

28.09.05, 22:54
kochane mamy,
zauwazylam u mojego 3-miesiecznego synka, ze ma z jednej strony splaszczona z
tylu glowke, na potylicy.bylam u lekarza ,twierdzi ze jak maly zacznie sie
pionizowac to mu sie odksztalci glowka i bedzie ok.ja jednak boje sie ze
nie...czy moze ktoas miala podobny problem?i jak sie zakonczyla
sprawa?wyprostowalo sie?przekladam go na druga strone, ale to nie dziala...co
robic????
Obserwuj wątek
    • marbas Re: krzywa glowka:))))) 29.09.05, 08:16
      Mam ten sam problem, synek ma 4,5 miesiaca i rowniez krzywa glowke gdyz upodobal
      sobie lewa strone i tam wlasnie ja bardzo splaszczyl, z tego co wiem to nie
      mozna tego tak sobie zostawic, dobrze robisz ze odwracasz glowke dziecka tylko
      trzeba tego naprawde pilnowac przez caly czas, ja juz nawet podchodze do wozka
      czy karmie tylko z prawej strony, na foteliku po prawej stronie i w lozeczku ma
      poprzywieszane zabawki zeby zerkal w tym kierunku.
      Robie to juz dluzszy czas ale efekty tez sa male ale powoli napewno bedzie
      lepiej i pewnie nie jest to kwestia tygodnia czy dwoch lecz znacznie dluzszego
      czasu.

Pozdrawiam serdeczniesmile
    • nereis Re: krzywa glowka:))))) 29.09.05, 09:03
      To jest tzw. spłaszczenie pozycyjne, wynikające tylko i wyłącznie z tego, że
      Maluszki upodobały sobie leżenie na jednej stronie. Podobno (tak czytałam )
      wszystko z czasem wraca do normy i główka jest ładniutka i okrągłutka. Jeśli
      Wasze Maluchy lubią to kładźcie je jak najczęściej na brzuszku. Ja tak robie od
      urodzenia, a od 2-go m-ca także śpi w nocy na brzuchu. Teraz mniej bo sama sie
      już przekręca jak chce. I faktycznie dobrze jest odzwyczajać od tej "ulubionej"
      strony. Podchodzić od drugiej, dawać zabawki. Moja Oliwka ciągle patrzyła w
      lewo, conajmniej jakby jej szyja zesztywniała, a jak obracałam jej główkę to sie
      denerwowała. Ale byłam konsekwentna i teraz już nie ma dla niej znaczenia. Obie
      strony są równie atrakcyjne smile
      Pozdrawiam.
    • kaskasa1 Re: krzywa glowka:))))) 29.09.05, 09:44
      ja zauważyłam jak mała miała 3 tygodnie, lekarze i rehabilitanci mówili że
      jestem przewrażliwiona, jak miała 3 miesiące to mówili że się wyrówna, jak miała
      6 miesięcy to już zwracali uwagę sami i mówili że się nie wyrówna;
      ograniczać możliwość odwracania głowy, myśmy podkładali pieluchę potem
      poduszeczkę z kaszką ale to nie wiele pomogło, denerwowało ją i szybko nauczyła
      się wyjmować tak by móc ułożyć się po swojemu, teraz masujemy bardziej wypukłą
      część czaszki, trochę pomaga ale niewiele - myślę że trzeba się pogodzić z myślą
      o asymetryczności
      sprawdź u dobrego rehabilitanta czy dziecko nie ma równe napięcie mięśniowe to
      może być przyczyna przekręcania się na jeden bok
    • magnoliabetty Re: krzywa glowka:))))) 29.09.05, 09:53
      Drogie Mamy - piszę to do autorki postu jak i do pozostałych dwóch Mam.
      Miałam ten sam problem, co Wy: moja córcia od urodzenia odwracała główkę tylko
      w jedną stronę, czego skutkiem było jednostronne spłaszczenie. Na moje pytania,
      co z tym robić, pediatra uspokajał mnie, że wszystko się pięknie wyrówna,
      trzeba tylko układać dziecko na drugiej stronie, podkładać wałeczek podczas
      snu, żeby główkę blokować, podchodzić do łóżeczka z drugiej strony, itd, itp.
      Słuchałam, próbowałam, bezskutecznie... Nie wiedziałam - a pediatra okazał się
      niedouczonym ignorantem, że u mojej córci chodzi o silną asymetrię połączoną z
      wiotkością mięśni, i że samo układanie nic tu nie da - konieczna jest (była)
      rehabilitacja. W rezultacie moja córcia ma 13 miesięcy, od dwóch miesięcy
      bardzo intensywnie ćwiczymy, postępy są błyskawiczne, ale główka jest po dziś
      dzień z jednej strony spłaszczona, mimo mojego "stawania na głowie". Gdyby na
      rehabilitację trafiła wcześniej, gdyby którykolwiek z lekarzy,
      których "zeszłam" bez liku, zasugerował mi chociaż między wierszami, że dziecko
      powinno być rehabilitowane - dziecko byłoby dziś tak samo sprawne, jak
      rówieśnicy i miało piękną, równiutką główkę...
      Niestety, wielu lekarzy pediatrów ma braki w elementarnej wiedzy na temat
      rozwoju ruchowego niemowląt, posługują sie jakąś zdobytą 20 lat temu,
      nieauktualizowaną wiedzą, i zbywają nas czujne matki, jakimiś tekstami w
      stylu "samo się wyrówna". Odkąd żyję nic się jeszcze nigdy "samo" nie zrobiło,
      dlaczego główka mojego dziecka miałaby być wyjątkiem? No, ale mądry Polak...

Nie piszę tego, by Was przerazić, ale aby obudzić Waszą czujność.
      Jedna dodatkowa (może zbędna, ale na pewno uspokajająca) wizyta u neurologa,
      lub lekarza rehabilitanta jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Namawiam Was do tego
      gorąco!!!
      Pozdrawiam gorąco
      Magnolka
      • magste Re: krzywa glowka:))))) 29.09.05, 11:09
        Witajcie,
        Mój synek za 2 tygodnie skończy roczek. Od urodzenia wolał lewy bok do spania i tak układał główkę.
        Lekarz poradził mi żebym starała się układać go na prawym boku, ale nie było to łatwe, bo wtedy się
        budził. Przyjęłam więc zasadę, że jak się nie uda to zmuszać nie będę, ale w ciągu dnia, przy zabawie,
        przewijaniu itd, nawet zabawka w wózku na spacerze - wszystko działo się z prawej strony. Dzięki
        temu mięśnie były ćwiczone, ale główka spłaszczona jednostronnie. Do tego stopnia była płaska, że
        niektóre czapki źle się układały i nie spełniały swojej roli smile. Kiedy Maluszek nauczył się siadać i świat
        poznawał już bardziej samodzielnie nagle spodobał mu się również prawy bok i stopniowo nauczył się
        spać również na nim (a było to jakieś 3 miesiące temu). Teraz główka się bardzo wyraźnie
        wyprostowała. Jeszcze jest ślad, ale niewtajemniczeni niczego nie zauważają. Dodam jeszcze, że
        spłaszczenie było tak wyraźne, że nawet buzia była asymetryczna (bardzo). Nie martwcie się
        Dziewczyny, ćwiczcie z dzieciaczkami, a ich ciekawość świata naprawi ten drobny defekt sama.
        Pozdrawiam
    • tiggrowa Re: krzywa glowka:))))) 29.09.05, 20:19
      kochane mamy!

Strasznie Wam dziekuje za te listy i nieocenione rady.U neurologa bylismy jak
      maluch skonczyl 6 tygodni, bo faktycznie bylo takie podejrzenie,ale pani doktor
      wykluczyla jakakolwiek wiotkosc i asymetrie.Nasz synek od poczatku byl duzy i to
      dalo falszywy obraz naszemu pediatrze teraz wazy juz 8 kg!Dzisiaj przestawilam
      lozeczko i nie ma wyboru, musi przekrecac gloeke w druga strone.Macie racje co
      do swiczen w ciagu dnia-ja za malo go klade na brzuszku,czesto lezy na lezaczku
      i tak sie z nim bawie ,albo na kolankach u mamusismileod jutra zaczynamy porzadna
      gimnastyke!dziekuje Wam jeszcze raz!Buziaki dla Waszych maluchow!
    • susanka Re: krzywa glowka:))))) 29.09.05, 22:33
      hej hej, tez mialysmy taki 'problemik' Asia do 3 meisiaca baardzo lubila trzymac
      glowke tylko na jedna strone, zawsze zasypiala na tej stronie i glowka sie nam
      troszke splaszczyla. Odkad mala pokochala lezenie na brzuszku i rozgladanie na
      boki problem zniknal, a glowka jest juz normalna (Asia skonczyla 6 miesiecy)
      susanka
      • nokola Re: krzywa glowka:))))) 30.09.05, 11:01
        witaj,u nas to samo.Julka ma tzry miesiące i z lewej strony spłaszczoną
        główkę.Pediatra powiedziała,że to z powodu leżenia na jednej stronie a do tego
        kości są jeszcze miekkie i się szybko odkształcają.Zwiększyła nam dawkę wit.D i
        przepisała calcium.No i trzeba małą przekłać na drugi bok co wcale nie jest
        łatwe.Powodzenia
    • magda742 Re: krzywa glowka:))))) 30.09.05, 12:28
      moja corka (3-mies.) tez tak ma bylismy z tym u neurologa, i bardzo dobrze, bo
      zwrocono nam uwage na jeszcze inne rzeczy, ze odpycha sie nozkami, za bardzo
      zaciska piastki, zadziera glowe do tylu, asymetria wyszla i slabe miesnie
      osiowe, zalecono rehabilitacje, ma pomoc
      neurolog powiedziala, ze gdyby tego nie cwiczyc to w przyszlosci skrzywienie
      kregoslupa, jak bedzie sie uczyc chodzic to bedzie upadac do tylu zamiast do
      przodu krzywuo stawiac nozki, takze chyba warto skonsultowac sie z neurologiem
      • uszatkowa Re: krzywa glowka:))))) 30.09.05, 23:18
        czy potrzebne jest skierowanie do neurologa i do lekarza rehabilitanta
    • przeciwcialo Re: krzywa glowka:))))) 30.09.05, 12:33
      Mojemu synkowi zwiekszono liośc wit D3. A ponadto wysłano do neurologa i
      rehabilitanta czy nie jest to jakis niepojojacy objaw. Skończyło sie na
      rehabilitacji bo miał zaburzenia napiecia miesniowego.
      • magda742 do przeciwcialo 30.09.05, 12:36
        A mozesz jeszcze napisac, jakie byly efekty, my sie wybieramy 1 raz na
        rehabilitacje z tydzien i sie zastanawiam, czy cos pomoze
        • przeciwcialo Re: do przeciwcialo 30.09.05, 12:56
          Super. Mały zaczął nadrabiac bardzo szybko. Główka wyrównywała sie do półtora
          roku. Synek zaczął chodzic majac 10 mcy. Zaczęlismy rehabilitacje jak miał 3
          mce wiec może stad szybki efekty. Rehabilitowlismy go metodą NDT Bobath. Jest
          przyjemniejsza dla dziecka.
          • magda742 Re: do przeciwcialo 30.09.05, 12:59
            przepraszam ze Cie tak mecze, ale jak czesto chodziliscie na te rehabilitacje? i
            czy oprocz tego cwiczyliscie w domu?
            • przeciwcialo Re: do przeciwcialo 30.09.05, 13:30
              raz w miesiącu chodzilismy do lekarz rehabilitacji i oceniał postepy i razem z
              rehabilitantem ustalali dalsze cwiczenia. Dawali nam instruktarz i ćwiczylismy
              w domu.
          • awa32 Re: do przeciwcialo 01.10.05, 23:56
            przeciwcialo napisała:
            . Rehabilitowlismy go metodą NDT Bobath. Jest
            > przyjemniejsza dla dziecka.
            co to za metoda?mozesz napisac cos wiecej?
    • nicole1 Re: krzywa glowka:))))) 30.09.05, 12:53
      Ech, małe dziecko ma miekką główkę mi w szpitalu powiedziano że dziecko należy
      kłasć na jednym boku, po karmieniu na drugim boku, po kolejnym karmieniu na
      pleckach i tak w kółko bo główka bardzo szybko się odkrztałca.
      Znam mamy których dzieci miały to samo jednym to przeszło a innym nie... .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka