tulippan 28.11.05, 14:28 sa rozne opinie dotyczace chodzika dla malucha co wy na to ? uzywacie ? od kiedy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aw271 Re: chodzik - tak czy nie ? 28.11.05, 14:29 NIE, kazdy ortopeda Ci to powie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnesza nie !!! 28.11.05, 14:32 Najlpiej, kiedy dziecko samo zdecyduje o chodzeniu. Chodziki ucza zlych nawykow bo pracuja inne miesnie. Zdecydowanie NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: chodzik - tak czy nie ? 28.11.05, 14:31 Prooooooooooszę skorzystaj z wyszukiwarki. Temay wałkowany miliony razy i naewt chyba wczoraj także. Sprawdź na dalszych stronach tego forum. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
magdakomar29 Re: chodzik - tak czy nie ? 28.11.05, 21:20 ja uwazam ze chodzikinie są dobre, maluch ktory samodzielnie stawia szybko uczy się utrzymywać równowagę, co sprzyja rozwijaniu się innych umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: chodzik - tak czy nie ? 28.11.05, 21:28 magdakomar29 napisała: > ja uwazam ze chodzikinie są dobre, maluch ktory samodzielnie stawia szybko uczy > się utrzymywać równowagę, co sprzyja rozwijaniu się innych umiejętności. No nie do końca tak jest,kazdy ortopeda powie Ci aby nie kupowac chodzika,źle wplywa na rozwoj stawów i mięśni dziecka (one sie dopiero rozwijają i "laska" im ne potrzebna)mozna zrobic dziecku krzywde wsadzając je w chodzik. Odpowiedz Link Zgłoś
janka741 Re: chodzik - tak czy nie ? 28.11.05, 22:50 Nie! Wiesz jak słodko wygląda taki mały robaczek zasuwający na czworaka??? Nie mówiąc juz o szkodliwości chodzika, bo to już masz wcześniej napisane... Pozdrawiam i życzę właściwych wyborów Odpowiedz Link Zgłoś
majowa77 Re: chodzik - tak czy nie ? 28.11.05, 22:43 tyle się naczytałam naegatywnych opinii, że nawet nie będę próbować Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: chodzik - tak czy nie ? 29.11.05, 00:17 Witam, specjalnie dla Was, użytkowników forum, został opracowany zbiór najczęstszych i najważniejszych pytań - tzw. FAQ (z angielskiego Frequently Asked Questions, czyli najczęściej zadawane pytania). Wątek jest zawsze jako pierwszy na stronie, zapraszam do korzystania: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=31793062 Jednym z tematów, jakie FAQ zawiera, jest temat chodzików - bodaj najpopularniejszy temat na tym forum! Oto link do tematu "chodzik": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=28848508&a=28850792 Odpowiedz Link Zgłoś
tomasiula Re: chodzik - tak czy nie ? 29.11.05, 07:46 Zdecydowanie nie, jest to opinia nie tylko ortopedów ale także neurologów. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkimroz Re: chodzik - tak czy nie ? 29.11.05, 11:17 Lepiej kuypic takie coś do pchania o co maluch może się opierać rączkami i podtrzymywac kiedy uczy się stawiać pierwsze kroki. Mój mały cały czas zasucha przy pchaczu. A od niedawna na cwilę sie go puszcza i sam próbuje iśc dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzaku Re: do wielkimroz 29.11.05, 14:16 a od kiedy dziecio zaczęło używać popychacza? i to nie jest taki typu ze dziecko siada i nózkami sie odpycha tylko taki za którym moze chodzić? bo o takim myslałam tylko nie wiem kiedy Odpowiedz Link Zgłoś
wielkimroz Re: do wielkimroz 29.11.05, 15:08 około 10 miesdiąca. Mamy jeździk-pchacz nFisher price, taki z buzią. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_jaka Re: chodzik - tak czy nie ? 29.11.05, 15:12 my korzystalismy od 5,5 m-ca; teraz syn ma prawie 3 latka i zadnych problemow ortopedycznych; owszem nie bylo fazy pelzania - od razu zaczal raczkowac i zaraz po tym chodzic przy meblach jak mial 8.5 m-ca; pozdr Anka Odpowiedz Link Zgłoś