Dodaj do ulubionych

kto nauczył swoje dziecko przesypiania całej nocy?

07.03.06, 18:38
Moja córka ma 8,5 miesiąca, karmie ja jeszcze piersia (śladowe ilości już
tego zostały, bo zanika mi pokarm, lada moment a piersi będą całkiem puste),
Agatka budzi sie w nocy 2-3 razy, raczej nie jest głodna, bo po przystawieniu
do piersi przeważnie bardzo szybko zasypia z powrotem. Mam juz dość nocnego
wstawania i chciałabym, żeby Agatka przesypiała już całe noce? Ktoś wie jak
to zrobić? A może przyjdzie taki dzień, że stanie się to samoczynnie, jeśli
tak to kiedy mogę się tego spodziewać?
Obserwuj wątek
    • igulinda Re: kto nauczył swoje dziecko przesypiania całej 07.03.06, 18:49
      moze przyjdzie taki dzien a moze niesmile
      ja nauczylam przesypiac stacha pol nocy, niestety budzi sie kolo 3-4 rano na
      jedzenie ale jeszcze jest maly wiec mu pozwalam . niedlugo zamierzam
      wyeliminowac karmienie nocne i zrobie to tak samo jak poprzednio, Zastosowalam
      tak znienawidzona przez niektore mamy metode "usnij wreszcie". Meczylam sie
      przez 4 noce, 5. nocy obudzilam sie tylko raz wlasnie na karmienie. Metoda
      prosta i skuteczna...i wcale nie dtrastyczna jak pisza niektore mamy...
      • margot_susane Re: kto nauczył swoje dziecko przesypiania całej 07.03.06, 19:55
        Czesc Madziu, no to ja sie musze pochwalic (o ile jest czym...) ze moja Zuzia wlasnie od 2 tygodni przesypia cale noce. A jeszzce miesiac temu wstawalam co 1,5-2 godziny. poprostu mialam za malo pokarmu a na dodatek zalapalam ostre zapalenie gardla i przestalam Ja karmic piersia. Przez tydzien jeszcze sie budzila w nocy na butle a potem nagle ograniczyla sie do 1 pobudki nocnej (kolo 23.00). Zamisat butli zaczelam Jej podawac smoczek (przyzwyczajona do smoczka od dawna) i jakos nie stanowilo to dla Niej problemu. Teraz kladzie sie spac okolo 8.00 i wstaje o 5.30 - 6.00. Kazde dziecko jest inne oczywiscie i tez nie mam zamiaru twierdzic ze odstyawienie od piersi jest dobra metoda. U mnie poskutkowalo.
        Wytrwalosci zycze - seredczne pozdrowienia, Malgosia
        • magda742 Re: kto nauczył swoje dziecko przesypiania całej 08.03.06, 10:10
          Małgosiu, gratulujęsmile A Twoja Zuzia chce pić sztuczne mleko z butelki?
          Moja Agatka za nic w świecie nie wypije mleka modyfikowanego, jakie mleko dajesz?
          Ja też mam b. mało pokarmu, teraz to już prawie wcale, dosłownie pojedyncze
          krople i u mnie to też juz koniec karmienia niedługo będzie, tylko kurcze, jak
          nauczyć pic mleko modyfikowane...Juz mi nawet nie chodzi o te nocki, ale żeby
          piła jakies mleko...
          • margot_susane mleko modyfikowane 08.03.06, 17:55
            Magdo, to dopiero jest problem! Ja miałam o tyle dobrze że właściwie Mała była dokarmiana sztucznym już od początku, bo miałam okropne problemy z karmieniem naturalnym. Teraz nie żaluję że dokarmiałam - nie miałam żadnych problemów ani z przejściem na modyfikowane, ani z butlą (a ja przecież jeszcze pamiętam Twoj dramatyczny opis powrotu do pracy... brrr!), a jak bym się trzymała kurczowo naturalnego to mogłabym mieć (setki już opisów takich sytuacji czytałam).
            My używamy NAN. I też zależy co akurat jest w sklepach. Czasem kupimy zwykłego NAN2, czasem NAN2HA, a ostatnio małżonek przyniósł NAN2 bifidus. Wszystkie smakują obrzydliwie... Ale chyba najlepszy w smaku jest normalny NAN. Może spytaj pediatry co robić? Może spróbuj dać Jej kaszkę ryżowo-kukurydzianą na mleku modyfikowanym (dodaj mniej mieszanki niż jest w przepisie na kaszce) - zapewniam - bedzie Jej smakowało!
            Powodzenia! M
    • martulus Re: kto nauczył swoje dziecko przesypiania całej 07.03.06, 21:38
      Hej!!1Moja córcia też am 8, 5 miesiąca i przesypia całe noce od samego
      początku, a teraz to już śpi od 19.30 do 7.00 więc wogóle super!!!Ale moja
      położna mówiął mi, że są takie dzieci, kótre będą sie poprostu budziły w nocy i
      to nie chodzi o jedzenie, tylko o przytulanie, i trzeba poczekac, aż wyrosną,
      wiec może Twoja córeczka do nich należy?
    • pati775 Re: kto nauczył swoje dziecko przesypiania całej 07.03.06, 21:44
      u nas zlozylo sie z zakonczeniem karmienia piersia, podaniem kaszki na noc i
      ewentualnie herbatki jesli sie wybudzi tudziez smoczka, tudziez przytuleniem
      ale jedzenie dostaje dopiero okolo 5-6 rano a chodzi spac o 19

na poczatku nie bylo tak prosto ale wielkiego szalu na szczescie maly nie robil
      i szybko sie przestawil
      teraz super przesypia noce choc nie powiem zdazy mu sie obudzic i poprzytulac
      do mamy czasami wystraczy polozenie na boczek, poglaskanie, potrzymanie za reke
      ale co raz mniej tych wspomagaczy maly wymaga ... chyba dorasta smile))
    • jusia9 Re: kto nauczył swoje dziecko przesypiania całej 07.03.06, 21:54
      U nas Maciek sam się nauczył.Po prostu przyszedł taki czas że w nocy juz
      przestał wstawać,nie uczyłam go bo wydaje mi się że nie można tego
      nauczyć.Cierpliwości życzę.
    • b.bujak ja 08.03.06, 18:02
      pisałam o tym w tych wątkach:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=37758903&a=37763168

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka