13.04.06, 09:39
Cześć Dziewczyny,
mam pytanie czy moge zacząc dopajac moja 3,5 miesieczna corke. Czasami jestem
zmeczona podawaniem piersi (zwlaszcza że nie zadko jest to czesciej niz co 3
godz.)Zoska czesto ma czkawki i wtedy chetnie bym jej dala cos do picia,
tylko co? wode? herbatke? A w nocy mozna zacząc podawac wode ? Dodam ze zosia
wazy prawie 7 kg wiec o kalorie nie mam sie co martwic ze moze dostawac ich
za malo?
z gory dziekuje za rady!!!
Obserwuj wątek
    • zojjkka Re: dopajanie 13.04.06, 10:33
      poradzcie!!! prosze!!!
      • palomkaa Re: dopajanie 13.04.06, 10:47
        ja czasem daje mojemu 3mies synkowie herbatke koperkowa hippa
        • zojjkka Re: dopajanie 13.04.06, 10:55
          powinnam spytac lekarza czy nie ma takie potrzeby?
          • lucado Re: dopajanie 13.04.06, 10:58
            mi ostatnio lekarz powiedział żeby już wprowadzać powoli soczki, mały jest na
            cycku, ale ja jeszcze poczekam z tym trochę o herbatki nie pytałam sięlekarza
            sama dałam i jest ok. co lekarz to inna rada
    • lucado Re: dopajanie 13.04.06, 10:57
      ja mojemu bąblowi(4m) czasami pomiędzy karmieniami jak jest marudny daję
      herbatkę rumiankową, a w nocy wstaję tylko raz ok 3 jak już się bardzo wierci,
      ale staram się go oduczać jedzenia w nocy i najpierw mu daję smoczka, bardzo
      często zasypia i śpi do 5-6.co do czkawki to ja małemu nic nie daję sama
      przehodzi. przecież taki maluch nie wie że mu to przeszkadza i trzeba ją
      zapićsmile w brzuchu jak był to miał czkawki non stop.
      pozdrawiam
      • zojjkka Re: dopajanie 13.04.06, 11:12
        ja mojej nie moge rozgrysc - bo raz potrafi spac od 20 bo 4 bez jedzenia a
        nieraz budzi sie o 1 i chyba?? chce jesc bo smoczkiem nie moge jej
        spacyfikowacsmile
        a jesli chodzi o czkawki to są okropne potrafią ja meczyc 15 minut i nie
        przechodzą a potrafi je miec 3 razy dziennie!!! czy to normalne?
        • lucado Re: dopajanie 13.04.06, 11:20
          mówia ze czkawka jest jak dziecko jest przejedzone- pełny brzusio lub jest mu
          zimno, zimne stopki.
          co do smoka to ja tez kilka razy wciskam zanim zaskoczy ze trzeba ssac, poddaje
          sie jak juz zaczyna kwekac.
        • lucado Re: dopajanie 13.04.06, 11:22
          a i co do czkawkito mój mały miał czesto przez 2-3 mce teraz ma 4 i 2 dni jest
          ich zdecydowanie mniej a nawet sporadycznie
    • aaniac Re: dopajanie 13.04.06, 11:21
      smiledopajanie Malucha nie ma sesnsu!!!Na początku, kiedy mleko zaczyna lecieć z
      piersi jest na tyle rzadkie, że służy jako picie dla dziecka.Później jest już
      gęstsze i to jest jedzonko.Nie powinnaś wprowadzać nic nowego do ukończenia 6
      miesiąca życia dziecka (zalecenia IMiD i poradni laktacyjnych).A Maluch ma NA
      PEWNO tyle picia i jedzonka ile mu potrzeba. Czkawka owszem może się zdarzać,
      ale może być ona spowodowana też tym, że Malutka po prostu chce napić się i
      zjeść jak najszybciejsmile-mój synuś tak ma (a za 2 tygodnie kończy 6 miesięcy i
      CAŁY CZAS jest na piersi, bez ŻADNEGO dopajania!choć było baaardzo trudno,miałam
      cc i mało mleczkasad ale wytrwałam i jestem z siebie baaardzo dumnawink )Jak Mała
      będzie mieć czkawkę, to porostu podaj jej pierś i napije się tyle mleczka ile
      będzie jej potrzeba a będziesz miała pewność "dobroci" piciawink. To, ze córeczka
      chce częściej niż3godziny to normalne. Teraz nie karmi się tak jak to było 20
      lat temu-co 3 godzinki, picie, herbatki itp.!!!!Karmisz piersią na
      ŻĄDANIE!!!!mój Karol jeszcze teraz domaga się cycusia baaardzo często (1-1,5)ale
      nie podchodzę do tego jakby był to straszny problem.Wiem, ze daję mu to co
      najlepsze i najzdrowsze. A na pewno, kiedy będziemy jeść już coś innego, przerwy
      w karmeniu się wydłużą.CZerp po prostu z tego same korzyści-spokój, relaks i
      NIESAMOWITY kontakt z dzieckiem, już niedługo nie będzie go tak dużowink.W nocy
      pokarm jest najbardziej wartościowy-jest tłustszy niż w dzień.Dlatego przemyśl
      DOKŁADNIE swoją decyzję o dopajaniu, a najlepiej poszuka na forum o karmieniu
      piersią i porozmawiaj z pediatrą, jeśłi masz jakieś wątpliwości.Życzę
      wytrwałości!Pozdrawiam!
      • osmanthus Re: dopajanie 14.04.06, 06:29
        Dokladnie tak jak pisze aaniac. Do 6 miesiaca wylacznie mleko matki, ktorego sklad fluktuuje w
        zaleznosci od potrzeb dziecka.
    • agastrusia Re: dopajanie 13.04.06, 11:22
      Jeśli dziecko jest karmione tylko piersią nie ma takiej potrzeby a już napewno
      nie powinno ono być zmiennikiem jedzenia.
      Pozdrawiam wink
    • iw Re: dopajanie 13.04.06, 11:26
      ja podawałam herbatki od 3-ciego tygodnia - z potrzeby by złagodzić kolkę
      (herbata z koperkiem) i z wygody by móc wyjść na dłużej niż 2 godz i z praktyki
      by dziecko było przyzwyczajone do smoka - dlatego bez problemu wróciłam do
      pracy i nie było rozpaczy że trzeba jeść z butelki. pozdrawiam.
    • igulinda Re: dopajanie 13.04.06, 20:58
      dobre sa herbatki Hipp'a, na poczatke koperkowa i rumiankowa, z soczkami lepiej
      może poczekaj
      • mimi15.10.05 Re: dopajanie 13.04.06, 21:47
        ja tez podaje hippa, koperkowa i rumiankowa.
        • dabis Re: dopajanie 13.04.06, 21:53
          Ja synkowi w wieku Twojego dziecka daje na czkawki łyżeczkę wody koperkowej,
          przechodzą od razu, polecam zwłaszcza, jeśli nie chcesz dopajać. Ja osobiście
          nie podaje żadnych herbatek. Pozdrawiam
    • dllugass Re: dopajanie 14.04.06, 09:40
      Hej ja swojej małej podaję herbatki hipp od 1 miesiąca życia bo miałą czkawki
      właśnie i działa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka