24.04.06, 09:12
Czy któraś z was stosuje ten krem? Z jakim rezultatem? Synek ma skazowe zmiany
na skórze i od tygodnia go nim smaruję. Pierwsza tubka starczyła na 5 dni
(dodam, że tubka 15g to koszt ok. 100zł!!!!!) Kupiłam drugą tubkęi nadal nie
widzę poprawy. Zastanawiam sie czy "inwestować" dalej???
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Elidel 24.04.06, 09:19
      u nas elidel zadzialal dosc szybko; wg mnie nie powinnas dalej stosowac tego
      kremu, powiedz koniecznie lekarzowi, ze nie widac efektow i popros o zmiane
      leku; poza tym elidel jest dosc kontrowersyjnym lekiem i powinno sie ograniczac
      jego stosowanie do niezbednego minimum
      czy nie smarowalas zbyt grubej warstwy? bo to zuzycie jest spore
    • buniulka Re: Elidel 24.04.06, 09:19
      czesc.
      w tym temacie jestem chyba specem
      u nas tubka kosztuje 120 zł i 2 nie pomogly pozniej mala miala terapie elidel-
      clotrimazol - tez nic
      w tej chwili rano clotrimazol, wieczorem - lipobaza, a na lipobaze - Locoid
      Lipo-cream - i wkoncu po 3 miesiącach mordęgi i strasznego rozprzestrzenienia
      skaz, nadreaktywność cofnęła się niemal całkowicie.
      Na Twoim miejscu przeszłąbym się do odpowiedniego lekarza.
      pozdrawiam
      • aniab_24 Re: Elidel 24.04.06, 09:27
        Zużycie wynika raczej ze smarowanej powierzchni, niz warstwy kremu. (Ze wzgledu
        na cene smaruję jak najcieniej sie da). Właśnie poczytałam sobie na Alergiach o
        tym kremie i juz nie wiem co myśleć.............. buuuuuu sad(
    • mooh Re: Elidel 24.04.06, 09:26
      Oto kilka linków do wypowiedzi eksperta na temat Elidelu. Prponuję wrzucić
      Elidel w wyszukiwarkę na forum, z którego wypowiedzi te pochodzą. Jest tam
      sporo na temat tego leku.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=20292889&a=20324722
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=27227846&a=30419617
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=25165979&a=25373241
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=37818832&a=37933621
      • aniab_24 Re: Elidel 24.04.06, 09:29
        Dzięki. Odstawiamy Elidel!!!
    • sbial Re: Elidel 24.04.06, 10:39
      u nas było identycznie. Po 2 tubkach i braku efektów odtawiliśmy to drogie
      dziadostwo. Pomogła nam inna rzecz - polska nowość - Emolium. Z tej serii jest
      wiele specyfików, nam bardzo pomógł krem specjalny. Właściwie teraz już nie ma
      żadnych plam. No i cena atrakcyjna - 20 zł za 75 ml. Polecam
      • aniab_24 Re: Elidel 24.04.06, 12:51
        A czy to jest na receptę?
    • balba_77 Re: Elidel 24.04.06, 13:39
      Aniab_24 a te zmiany atopowe to jakiś poważny stan zapalny (ranki, popękana
      skóra) czy tylko przesuszeniai krostki?
      Bo jeżeli opcja pierwsza to jeżeli elidel nie pomaga,skonsultujcie się z
      dobrym lekarzem, który ewentualnie spróbuje dobrać coś innego.
      A jeżeli to drugie to np.: maści z emolientami, lipobasa albo jej dużo tańszy
      odpowiednik (którego nazwy niestety nie pamiętam), atoderm, robiona maść
      cholesterolowa... heh oczywiście nie wszystko jednocześnie ale może któraś
      opcja zadziała.
      • aniab_24 Re: Elidel 24.04.06, 14:20
        Te zmiany to w większości takie przesuszone placki (duze - nawet 3 - 4cm
        średnicy), ale są tez pęknięcia.
        • mooh Re: Elidel 24.04.06, 14:23
          Poprosiłabym pediatrę o receptę na maść cholesterolową z witaminą A i
          spróbowałabym w ten sposób zawalczyć z problemem. A jeśli się nie uda,
          pozostaje dobry specjalista.
          • sbial Re: Elidel 24.04.06, 14:54
            ten krem nie jest na receptę. Maść witaminowa - jak najbardziej, ale to wszystko
            chyba jeszcze i tak mało... cóż, trzeba próbować
            • justin301 Re: Elidel 24.04.06, 21:57
              Co do ceny Elidelu to ja kupiłam za 55 zł ( mialam kupon na 30 zł z
              Novartisu ). Tylko, że stosowałam go 2 razy dziennie tylko na najgorsze zmiany
              a w międzyczasie natłuszczałam - lekobaza plus 1 procent kwas borny. Kwas borny
              można zdanie ekspertów u dzieci od 3 lat lae jak nie ma innego sposobu...na
              recpetę kosztuje 5 zł za 100 gramów - lek robiony. Co do maści witaminowych to
              trzeba ostrożnie moje dziecko np. ma uczulenie.
              Wydaje mi sie, zę musisz bardzo dużo natłuszczać - ja smaruję te placki nawet
              po 10 razy dziennnie i znikają ( oczywiscie nie Elidelem ). Elidel stosuję
              tylko jak już jest nieciekawie. Elidelu nie można stosować na sączące się
              ranki, bo może sie przyplatać np. gronkowiec.
              Musisz sie skonsultować z dermatologiem ale natłuszczaj tymi emolientami
              koniecznie. Mnie dermatolog takie najgorsze placki doradziła ssmarowac
              piochtaniną 2procentową - działa przeciwzapalnie. I kąpiele w odpowiednich
              środkach jak np. oilatum i nie można pocierać skóry dziecka. Co do kremu
              Emolium to zawiera mocznik i trzeba też ostrożnie ale ponoć jest niezły - moja
              dermatolog polecała.
              Natłuszczaj!!!
    • akaka Do aniab_24 25.04.06, 20:06
      Aniu mój synek miał też suche plamki na skórze, czerwieniejące pod wpływem
      wody. Były bardzo duże, plackowate, szorstkie, i nawet pękały w małe ranki.
      Kupiłam zwykłą maść z witaminą A (różni producenci, różne ceny, generalnie
      1,90 - 3,30 zł za tubkę). Smarowałam dziecku te placki rano, w dzień i
      wieczorem - wieczorem grubszą warstwą, lekko otulałam bandażem i dopiero
      piżamkę, żeby się wszystko nie wytarło. Po trzech dniach prawie nie było śladu!
      Dalej smaruję, ale już dwa razy dziennie, i nie tak grubo. I tak po 6 dniach od
      rozpoczęcia tego smarowania już chyba tylko ja umiem wypatrzeć, gdzie były te
      plamki smile Jak ktoś o nich nie wie, to nie zobaczy. Obeszło się bez silnych
      leków (przepisanej przez lekarza maści sterydowej), czego i Tobie życzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka