Dodaj do ulubionych

krztuszenie, pomozcie..

08.08.06, 19:52
moj miesieczny snek od jakiegos czasu nie umie robic kupek, dostaje wiec
herbatke rumiankowa na trawienie. przewaznie pomaga, kupka wyskauje od razu
ale dzisiaj cos sie niedobrego dzieje. kilka razy sie zakrztusil, do tego
stopnia ze sie wygial i caly czerwony zrobil. boje sie go polozyc samego. co
to moze byc? czyzbym go przepoila??
Obserwuj wątek
    • mlodziutka11 Re: krztuszenie, pomozcie.. 08.08.06, 21:40
      A podnosisz go do odbicia??
      • mazrena Re: krztuszenie, pomozcie.. 08.08.06, 22:50
        tak, robie to za kazdym razem bo kacper bardzo ulewa. ale dzis to chyba z nami
        bedzie spal bo boje sie ze nie zareaguje w pore jak bedzie w lozeczku.
    • mamapoliipawcia Re: krztuszenie, pomozcie.. 08.08.06, 23:01
      Moja corunia tez czesto zachlystuje sie przy jedzeniu. takie Maleństwa jeszcze
      niekoniecznie dobrze opanowaly sztuke polykania. czsami polkniecie pokarmu z
      powietrzem moze byc bolesne dlatego dziecko sie prezy. kiedy slysze ze Mala źle
      polknęła przerywam karmienie i podnoszę ja do gory. za kazdym razem odbija sie
      Jej powietrze i wtedy dopiero wracamy do karmienia.
    • aga55jaga Re: krztuszenie, pomozcie.. 08.08.06, 23:09
      jezeli synek bardzo ulewa, to faktycznie herbatka mogła spowodować zwiększone
      cofanie się treści żołądkowej, Układaj koniecznie synka wyżej - w sensie główka
      wyżej od żołądka. A w jakim wieku jest maluszek? Jakie mleko mu podajesz?
      • mazrena Re: krztuszenie, pomozcie.. 09.08.06, 19:25
        kacperek ma miesiac i dwa dni, karmie tylko piersia. z ta glowka wyzej to jest
        mysl. dzieki za podpowiedzsmile
    • pytkasia Re: krztuszenie, pomozcie.. 09.08.06, 20:21
      Może dziurka w smoczu jest za duża, za dużo wypływa i Maleństwo sobie nie radzi?
      • madad1 Re: krztuszenie, pomozcie.. 09.08.06, 21:46
        wita, zawsze kiedy sie dzidziuś krztusi dmuchnij mu w usta!!!
        Moa córcia również ma 2,5 miesiaca tez sie krztusi, pdmuchanie w usta b.
        pomaga, pozdrawiam
    • lunarei Re: krztuszenie, pomozcie.. 09.08.06, 21:50
      Karm go i noś w bardziej spionizowanej pozycji. Mi to pomogło. Zmień smoczek do
      herbatki na mniejszy, albo rób częste przerwy przy podawaniu herbatki, żeby
      synek mógł odpocząć co parę łyków.
    • mahdia Re: krztuszenie, pomozcie.. 09.08.06, 21:51
      Jeżeli maluszek mocno ulewa to może być refluks żołądkowo-przełykowy, czyli
      cofanie sie pokarmu do przełyku lub buzi a nawet chlustanie pokarmem. Moje
      dzieciatko także ma refluks. Trochę przeżyliśmy. Ksztuszenie, dławioenie.
      Musisz go układać dość wysoko jak leży. Ja nie karmiłam piersią dlatego
      wiedziałam ile dziecko zjada. Dzieci z refluksem powinny jeść mniej a częściej
      tak aby nie przepełniać żołądka bo to powoduje ulewanie. Warto wybrac się do
      lekarza aby przepisał środki które sie podaje przed jedzeniem aby pokarm się
      zagęszczał w żołądku. Dlatego po herbatce się zaksztusił. U mnie było to samo
      herbatka wogóle nie wchodziła w grę a jak już to po góra 20 ml naraz. Mój
      Kamilek ma w tej chwili 6 i pół miesiąca, już wyrasta z tego ale jescze ulewa
      choć już bardzo żadko. Pierwsze objawy wystąpiły jak miał 4 tyg. i zwiększył
      sobie ilość jedzenia.Naprawdę trzeba bardzo uważać. W razie pytań służe pomocą.
      Pozdrawiam
      mahdia
    • mimi9917 Re: krztuszenie, pomozcie.. 10.08.06, 07:37
      Moj miesięczny synek zakrztusił sie przy jedzeniu raptem 2 razy. Całkowicie
      przypadkowo skierowano nas na rtg klatki i wyszło śródmiąższowe zapalenie płuc,
      które nie wychodzi na słuchawkach, czyli osłuchowo dziecko jest ok. W szpitalu
      wszystkie matki mówiły właśnie o takim objawie tej choroby (bez gorączki,
      kaszlu, kataru itp.). Po 3 tygodniowej kuracji w szpitalu mały krztusi mi się
      więcej... Dziś idę się dowiedzieć czy tak ma być (być może wydzielina zalega mu
      w przewodzie i przez to się krztusi). Po całej historii ze szpitalem jestem
      bardzo przewrażliwona każdym jego zachłyśnięciem czy krztuszeniem...
      • mahdia Re: krztuszenie, pomozcie.. 10.08.06, 21:41
        Moja koleżanka miała podobny przypadek z dzieckiem. Okazałao się że przy
        odbiciu jedzenie cofało się do płuc co powodowało harczenie i ciągłe
        ksztuszenie. Lekarka nie wiedziała co jest grane i przepisywała antybiotyki aż
        w końcu dziecko trafiło do szpitala. Okazało się że to przyczyna refluksu jakie
        dziecko miało tylko pokarm nie wypływał buzią. Wykryto to dopiero jak mały miał
        6 m-cy, ale wyszedł z tego ma już 2 latka.
        pozdr
    • mazrena Re: krztuszenie, pomozcie.. 10.08.06, 10:04
      dzieki za rady dziewczyny. moze w tej syt sprawdzi sie taka poduszka????
      www.bobosklep.pl/product_info.php?products_id=2085
      pozdrawiam
      • karolcia1310 Re: krztuszenie, pomozcie.. 10.08.06, 11:45
        A przypomniałam sobie,ze oglądałam kiedyś film z TH i ona w przypadku dziecka z
        refluksem zastosowała bardzo duży kat uniesienia materacyka, dziecko musiało
        być przypinane szelkami.
        Z pozdrowieniami
    • karolcia1310 Re: krztuszenie, pomozcie.. 10.08.06, 11:40
      Witaj
      Ta podusia sprawia wrazenie jakby dziecko było uniesione tylko od pasa, wiec
      chyba mało korzystnie. Położna oraz ortopeda polecali mi aby podłożyć ksiazki
      pod nóżki z jednej strony łóżeczka lub pod materacyk np. kołderkę zwiniętą.
      Nalezy zmieniać co jakis czas strony aby docierały głosy z różnych stron oraz
      zeby dziecko nie przyzwyczajało się układać główki na jedną stronę
      (zniekształcenie główki itd.)
      • pestka14 Re: krztuszenie, pomozcie.. 10.08.06, 12:39
        Hmm, co do krztuszenia to nie wiem, ale jeśli chodzi o robienie kupy, to jeśli
        karmisz piersią, kupa może pojawiać się co kilka (kilkanaście nawet) dni i jest
        to normalne. Mleko z piersi jest trawione w takim stopniu, że nie ma z czego
        robić kupki smile
        Więc może ta herbatka nie jest konieczna?
        Jeśli krztusi się przy jedzeniu, to czasem pomaga takie ułożenie dziecka, żeby
        główka była powyżej piersi, albo odciągnięcie trochę przed karmieniem, żeby
        mleko nie tryskało.
        smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka