Dodaj do ulubionych

ssanie kciuka

22.08.06, 14:42
Moje 3 miesięczne dziecko zaczęło ssać kciuk. Robi to prawie cały czas, bardzo
mocno. cmokajac przy tym. Gdy wyjmę kciuk z buzi jest awantura. Co robić, czy
pozwolić czy zakładać skarpetki na rączki ( jak poleciła teściowa, brrr). Czy
dziecko moze uszkodzić sobie kciuk albo paznokieć?
Obserwuj wątek
    • klubiale1 Re: ssanie kciuka 22.08.06, 14:46
      Może uszkodzić sobie palec. Synek koleżanki ssał kciuka od urodzenia. Teraz ma
      3 lata, nadal lubi ssać palca. Kciuk jest zniekształcony, bardziej płaski i
      cienki, w porównaniu do drugiej ręki. To naprawdę brzydko wygląda i jest
      nieodwracalne, bo kości niemowlaka są bardzo miękkie i poddają się deformacji.
      Lepiej przyzwyczaić dziecko do smoczka (zawsze łatwiej się go potem pozbyć, niż
      kciuka) lub może zakładać rękawiczki jak radzi teściowa.
      pozdr
      • ninama Re: ssanie kciuka 28.08.06, 21:59
        HEJ
        MOJA CÓRUNIA MA 2 LATKA I NIESTETY SSIE PALCA, SSIE TYLKO W CZASIE SNU WIEC JA
        TEGO NIE WIDZE ALE PALEC JEST W OKROPNYM STANIE SĄ NA NIM PEKNIECIA I
        ZGRUBIENIE PRÓBOWŁAM RÓZNYCH SPOSOBÓW PLASTEREK,SMAROWNIE ITP ALE NIE POMAGA
        ONA BIEDNA ROBI TO TAK PODŚWIADOMIE PRZEZ SEN ŻE NAWET SAMA NIE WIE KIEDY,
        USYPIA BEZ PALCA DZIŚ PRZYSZYŁAM JEJ DO PIDŻAMKI TAKI REKAW ŻEBY NIE MIAŁA
        DOSTEPU DO PALCA I ZOBACZYMY CO DALEJ
      • mikuluk Re: ssanie kciuka 28.08.06, 22:18
        moja 6 miesięczna córcia też ssie 2 palce!!! Smoczka nie chce już ze 3 miesiące
        jej wpycham i nic!!! Trzyma smoczek i co najwyżej gryzie plastik a nie gumę!!
        Trochę z niej nieuk chyba. Nie wiem co dalejsad

www.martina.bobasy.pl" border="0" alt="www.martina.bobasy.pl">

• kanaviosta Re: ssanie kciuka 28.08.06, 22:25
      być może Twoje dziecko potrzebuję po prostu piersi mamusi. moja córka równiez ssała kciuk przez jakiś czas, czasem wkładała do buzi dwa palce. teraz ma 6 miesięcy.. zaczął interesowac ja caly świat i rączki nie lądują juz w buzi.pozwalam jej dotykać wszytkich rzeczy, które ja otaczają, a jej się to bardzo podoba. zamiast trzymać rączki w buzi, raczkuje i chwyta nimi różne przedmioty. także naprawdę, nie warto martwić się na zapas. a takim wyciąganiem dziecku z buzi rączek niczego nie zmienisz, a dziecko będzie przezywac niepotrzebne frustracje.
      • ninama Re: ssanie kciuka 29.08.06, 21:44
        TEZ TAK MYSLAŁAM ŻE MOJEJ CÓRECZCE NIC NIE BEDZIE, ALE NIESTETY MA TAKA RANE ŻE
        MUSIAŁYSMY Z TYM SKOŃCZYĆ MA JUZ 2 LATKA I ROBI TO BIEDNA ODRUCHOWO TYLKO
        PODCZAS SNU NAWET JAK USYPIA TO NIE WKŁADA DO BUZI , PRZYSZYŁAM JEJ DO PIDZAMKI
        KAWAŁEK PIELUCHY TETROWEJ I ZASZYŁAM ŻEBY NIE MOGŁA SSAĆ I ZADZIAŁO WCZORAJ W
        NOCY OBUDZIŁA SIE TYLKO RAZ, W DZIEN NIE SSAŁA I SPAŁA PONAD 4 GODZINY,
        ZOBACZYMY JAK BEDZIE DALEJ ALE JESTEM DOBREJ MYSLI, BARDZO CHETNIE ZAKŁADA TĄ
        PIDZAMKE Z RĘKAWKIEM DOSZYWANYM MÓWI ŻE NIE BEDZIE MIAŁA"AŁA" NO I MISIOWI TEZ
        USZYŁAM REKAWEJ ŻEBY BYŁO JEJ RAXNIEJ

POZDRAWIAMY
        • anetka7444 Re: ssanie kciuka 04.09.06, 15:10
          Ja od kilku dni zakładam malutkiej rękawiczki na noc. Po pierwszej nocy były
          całe mokre i trochę się wściekała, że nie mogła włożyć palca do buzi. Teraz jest
          coraz lepiej ale gdy tylko zdejmę rękawiczki to kciuk w ciagu sekundy jest w
          buzi. Widzę, ze potrzebuje ssania by zasnąć, smoczka nie weźmie za żadne skarby,
          cyca chętnie, ale moje dziecko ma 4 mce i waży 7 kg ( masa urodzeniowa 3
          kg)także nie chce jej dawać jeść co pół godziny!! Zobaczymy co będzie dalej wink
          • beleczka2 Re: ssanie kciuka 04.09.06, 16:17
            Ostatnie badania dowodza, zeby nic nie robic, bo jest to nawet zdrowsze od
            smoczka program "Mamo juz jestem", takze nic nie rob, wyrosnie samo z tego,
            chyba zeby sie bardzo przedluzalo- narazie jest malenkie i ma prawo! Zadne
            stare bzdurne opinie juz sie nie licza, teraz zbadali, ze smoczki sa zdrowe i
            wskazane jest ich ssanie, bo usprawniaja uklad oddechowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka