Dodaj do ulubionych

do mam niejadków i drobniaczków

11.09.06, 17:09
Cześć dziewczyny, jestem tu od niedawna, ale bardzo mi się podoba. Napiszcie
proszę
jak sobie radzicie z tym, że wasze dzieciaczki mało jedzą. Moja córeczka
Michasia ma prawie 6 miesięcy (za 9 dni), a waży dopiero 6,5 kg. Od 5
miesięcy walczymy o każde 100 ml mleka, kaszki czy zupki i o każde 100g.
Jestem już tym bardzo zmęczona, a za chwilę wracam do pracy i małą ma
zajmować się niania. mam poważne obawy czy da sobie radę. A jak tam u was?

Pozdrawiam, Justyna
Obserwuj wątek
    • jolzeid Re: do mam niejadków i drobniaczków 11.09.06, 18:12
      Witaj !Przede wszystkim nie denerwuj się jak ją karmisz dzieci to wyczuwają. Mój
      mały od 6 miesiąca a ma w tej chwili 10,5 pije max 90-120 ml. Więc mało, ale
      regularnie i powoli przybiera na wadze waży około 7 kg. Pani doktor mówi że
      jeżeli dziecko przybiera to ok, tylko on miał niską wagę urodzeniową. Mały
      polubił bardzo deserki owocowe bobovity lub hipa i potrafił zjeść nawet cały,
      teraz znów mu przeszło i jak chcę aby zjadł trochę więcej to daje mu z mojego
      talerza (wcześniej podrzucam tam wcześniej jego jedzonko) podczas gdy my jemy i
      o dziwo wcina znacznie więcej. Czasem zaczyna jeść ze swojego talerzyka i kończy
      a jak tylko rodzinka siada do obiadu to on też nawet jak chwilę wcześniej jadł.
      Spróbuj może się tak uda. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
      • ato8 Re: do mam niejadków i drobniaczków 14.09.06, 21:24
        Moja ma 3,5 miesiaca i waży prawie 5kg.Każde dziecko jest inne,ma inny
        metabolizm,inne skłonności do tycia.ja się juz nie przejmuję.Ważne,ze jest
        pogodna,nie płacze z głodu,je tyle ile chce i kiedy chce.Gdyby jej brakowało
        pokarmu,to by krzyczała.
    • asia06 Re: do mam niejadków i drobniaczków 11.09.06, 18:16
      No to nie walcz. Dziecko samo wie najlepiej, ile potrzebuje zjeść. Moja 14-
      miesięczna córka w upały nie jadła nic (a trwało to z miesiąc) poza mlekiem z
      piersi. Żyje i zdrowo się rozwija. A jak miała 6 miesięcy, to ważyła tylko pół
      kilo więcej niż twoja córcia. Teraz cieszę się, że ostatnio zgubiła fałdki
      tłuszczu smile
    • dlaagi Re: do mam niejadków i drobniaczków 11.09.06, 18:29

moja ma 3,5 miesiaca i waży 5 kg. W ubiegłym tygodniu nic nie przybrała. Nie
      chce piersi, ciągnie tylko w nocy, wiec odciągam. Ale z butli tez nie chce.
      Siada juz mi psychika, bo praktycznie cały dzień karmię. Próbowałam dac belilon
      pepty (alergik), ale jeszcze bardziej sie pręzyła i krzyczała. Totalna załamka.
      Mam doła jak rów tektoniczny i mi tez się chce wyc.
    • gizmaaa Re: do mam niejadków i drobniaczków 11.09.06, 18:58
      wiesz co, jak były te upały a malutki nie chciał mi jeść, to dawałam mu kaszki
      owocowe, są one kaloryczne i tak jedna porcja kaszki na dzień i podtuczysz
      swojego maluszka.
      • martann Re: do mam niejadków i drobniaczków 11.09.06, 21:47
        Skąd ja wiem co to znaczy ???? Dzisiaj byłam na wadze i mały 5 m-cy i 7 dni
        waży 6,335 kg *waga urodzeniowa 3700)maszeruje po 3 centylu ale jednak
        przybiera na wadze, takze bardzo podobnie (do tego jest ponoc długi 68 cm).
        Zjada 100-120 czasami 140 ml ( do tego jeszcze część z tego co zje to uleje),
        zajmuje mu to ok 45 min-1 godz. Karmię go 5 razy dziennie i do tego jeszcze
        raz owoce raz jakiś obiadek (porcje 40g)także mam wrażenie że przez cały dzień
        nic nie robię tylko albo karmię albo szykuję buteli bądź jedzonko.

Czasami mam dość no ale chyba pomalutku przezwyczajam się do tego, niedługo od
        czasu do czasu też będę zostawiać małego u niani i tez mam obawy czy ob jej nie
        wystraszy smile

Pozdrawiam i cierpliwości
    • iwciab Re: do mam niejadków i drobniaczków 11.09.06, 21:43
      Tak, mama drobniaczka to zdecydowanie ja, moja córcia ma 10,5 miesiąca i wazy
      niewiele ponad 8 kg. Tyle ze ona dotąd wcinała dosyć porządnie ale strasznie
      dużo ulewała, teraz prawie nie ulewa ale też dużo nie przybywa, a od kilku dni
      strasznie sie buntuje przy jedzeniu. Lekarz mowi zeby sie nie martwić że tak
      mało waży, ze wyniki dobre ale jak słyszę wszędzie " ojej! jaka ona
      drobniutka!!! " to mi psycha siada, pozdrawiam i zyczę cierpliwości IwciaB
    • leszczynka_sz Re: do mam niejadków i drobniaczków 11.09.06, 22:25
      przepraszam, że tak to zabrzmi, ale ulżyło mi, że nie tylko ja mam taki problem
      z Małąsad( Iga ma 2,5 miesiąca i waży zaledwie 4,5 kg (waga urodzeniowa 3,3
      kg)...próbowałam ją dokarmiać ściągniętym mleczkiem, ale nic z tego - pluje,
      płacze i ani butlą ani strzykawką nie chce jeść. mam nadzieję, że to się
      zmieni...
      • jola427 Re: do mam niejadków i drobniaczków 11.09.06, 22:38
        A moja mała ma 15 mies i waży zaledwie 8400. Chodzimy na kontrole do
        gastrologa, a on mówi, że dopóki waga rośnie, a nie spada i nie stoi w miejscu,
        to nie jest jeszcze tak źle. Oczywiście pod warunkiem, że dziecko się
        prawidłowo rozwija, ma dobre wyniki, jest zdrowe i wesołe. U nas właśnie tak
        jest. O dziwo wzrost ma dobry tzn. 75cm. Lekarz mówi, że jest drobniutka po
        mamie, jestem dosyć niska, ale do anorektyczek nie należę. Pytałam rodziców, ze
        mną mieli podobny problem. Tak więc, nie zostaje mi nic jak tylko dalej walczyć
        z małą o każdy posiłek, oczywiście nie zmuszając jej, a zachęcając. Chyba się
        już przyzwyczaiłam. Poza tym zdrowsze jest szczupłe dziecko, niż otyłe. Trzymaj
        się więc i głowa do góry.smile
    • wronka30 Re: do mam niejadków i drobniaczków 12.09.06, 00:50
      Ja mam to samo, mala ma 2 i pol miesiaca..Dwa tygodnie temu wazyla 4480, waga
      urodzeniowa 3240..Czasami je pieknie ale w wiekszosci to musze sie niezle
      nameczyc, i albo usypia albo lapie ja okropna kolka..W czwartek ide ja zwazyc,
      mam nadzieje na 5 kilo, zobaczymy..Pozdrawiam
    • weronikarb Re: do mam niejadków i drobniaczków 12.09.06, 07:38
      Jeżeli wyniki są ok i waga nie spada to odpusc sobie, a mala sienie zagłodzi
      wierz mi smile Mam drobniaczka i raczej mało jedzącego.
      Waga urodzeniowa wysoka bo 3650.
      Teraz bedzie mial 27 października 3 lata, waga od roku sie nie ruszyła w górę
      (ale i nie spadla) wazy 12 kg czyli..... nawet nie mieści sie w siatce.
      Jest zdrowy, je, mleko pije. Za łodyczami, soczkami i takimi duperelkami nie
      przepada. Woli wode mineralna (lub przegotowana) i chleb z maslem smile
      I ma tyle energii ze wszyscy wysiadaja przy nim smile
    • anna.suchora Re: do mam niejadków i drobniaczków 13.09.06, 22:20
      Już pisałam na forum o moim dziecku, ale po krótce przypomnę.
      Synek urodził się z wagą przeciętną - 3500g, 57cm. Mieliśmy problemy z
      jedzeniem, słabo przybierał na wadze, nie chciał jeść. Z wagą był na
      najniższych centylach. Wyniki były ok. W wieku 13 m-cy ważył zaledwie 9kg.
      Gastroenterolog zalecił podawać taką odżywkę dla dzieci małojedzących
      Clinutren. Jest to komplena dieta dostosowana do potrzeb dziecka uzupełniająca
      niedobory żywieniowe. Poza tym bardzo smaczna. No i sinlac, który jest ponoć
      kaloryczny. Apetyt zaczął się poprawiać właśnie podczas podawania Clinutrenu,
      synek zaczął chętnie otwierać buźkę. Potem już tylko 1 miarę dodawaliśmy do
      zwykłej kaszki lub sinlaca. Dziś ma 16,5 m-ca i przekroczył 11 kg - skoczył na
      ok. 50 centyl, z czego bardzo się cieszymy. Nadal nie rzuca się sam na
      jedzenie, ma inne ciekawsze zajęcia, ale przyrządzam mu kaloryczne posiłki, np.
      dodaję do kaszki masełka, sinlac przygotowuję na mleku itp. No i niestety
      nauczyliśmy go jeść na bajkach. Przy jego ruchliwości i temperamencie przybrał
      naprawdę sporo.
      • memsahib Re: do mam niejadków i drobniaczków 14.09.06, 13:05
        jak ja to znam ! kochani, moja Wikusia z waga 2930 przy urodzeniu bardzo słabo
        przybierałą na wadze - cały czas jest poniązej 3 centyla. Wielka walka o każdy
        gram, ciągłe narzekania pediatry , wciskanie mleka. tak było do 4 mies. - moja
        córcia nie lubiła mleka i koniec. Od 5 mies. zaczeła ładnie jeść - wcina
        kaszki, deserki i obiadki - ma dobry apetyt. Przyrasta troche lepiej ale cały
        czas w góre, przt skonczonych 7 mies wazyła ponad 6,5 kg, jest długa - teraz ma
        75 cm i szczupła - przy tym bardzo ruchliwa i wesoła. Na początku strasznie to
        przezywałam , latalismy po lekarzach ale potem machnełam ręką - ma to w genach
        po moim męzu - jest szczupła i ładnie jej z tym
    • ania.silenter no to i my się wpisujemy 14.09.06, 17:20
      Ada - 16 mies. waży 9 kg (ur. z wagą 3550g), Ola - 2,5 roku waży UWAGA,
      UWAGA!!! 10,5 kg (waga ur. 1120g - wcześniak z 31 tc).
      pozdrawiam
      • majkowamama Re: no to i my się wpisujemy 14.09.06, 21:53
        Witam!
        Cieszę się że nie jestem sama sad
        Maja waga urodzeniowa 2570 obecnie (14 miesięcy) 7500!!!
        gdzie można kupić ten clinutren - gastrolog nam go proponowała ale ja go dostać
        nie umiem.
        Pozdrawiam mamy niejadkówsmile
        • anna.suchora Re: no to i my się wpisujemy 15.09.06, 21:07
          Clinutren jest dostępny w aptekach. W mojej aptece musiałam zamówić, bo nie
          mają tego w ciągłej sprzedaży. Naprawdę polecam, u nas się sprawdził. Trochę
          kosztuje, bo taka nieduża puszeczka( nie pamiętam czy 250 czy 300g) ok. 30zł.
          Pozdrawiam!
      • anna.suchora Re: no to i my się wpisujemy 15.09.06, 21:09
        Córeczki masz drobniutkie, ale jakie urodziwe!
        • ania.silenter Re: no to i my się wpisujemy 15.09.06, 21:47
          anna.suchora napisała:

> Córeczki masz drobniutkie, ale jakie urodziwe!

Dziękismile. Jutro jadę do apteki kupić Clinutrin (dziękuję za radęsmile)).
          pozdrawiam
          • marta773 Re: do anna.suchora 21.09.06, 16:09
            Witam. Mogłabyś napisać jak podawałaś swojemu synkowi ten Clinutren.
            Zastanawiam się nad jego kupnem. Moja Mała ma 14 miesięcy i waży zaledwie
            8700g. Dzięki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka