beata_17 12.09.06, 19:36 nasz maluszek ciagle odwraca główkę w czasie leżenia na lewą stronę i z tej strony jego główka się trochę spłaszczyła. Nie wiemy co z tym zrobić. Rozmasować???? Czy ktoś ma jakąś skuteczną radę? Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiro13 Re: spłaszczona główka 12.09.06, 20:09 z tego co slyszalam poprostu ciagle przkladac glowke na boczki .. tyle moge powiedziec o masazach nie slyszalam Odpowiedz Link Zgłoś
mineko1 Re: spłaszczona główka 12.09.06, 20:09 Ja bylam z moja mala u neurologa m. in. z tego powodu. Sprawdzila, czy nie ma przykurczu szyi, a następnie kazala nam ukladac tak, zeby miala glowkę na drugą strone i tak ja nosic. Ukladamy jej główke w odpowiednia strone i blokujemy ręcznikiem, zeby nie przekrecila. A splaszczenie podobno sie wyrowna. Odpowiedz Link Zgłoś
iwta Re: spłaszczona główka 12.09.06, 21:04 zależy ile ma miesięcy. To może być asymetria ułożeniowa. Pokaż dzieciątko lekarzowi bo być może potrzebne będą ćwiczenia, ale oczywiście niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
coco13 Re: spłaszczona główka 12.09.06, 21:25 Wiem, że czasem przy znacznych niedoborach witaminy D może dochodzić do takich odkształaceń (szczególnie spłaszczona potylica od leżenia na pleckach) Napewno podajesz tą witaminę - ale zauważyłam, że wiele mamuś nie pamięta o tym, że tą w zawiesinie oleistej trzeba trzymać w lodówce - bo po dwóch tygodniach w buteleczce jest już tylko "olej". Jest też taka w tabletkach do rozpuszczania... Nie martw się, zapytaj lekarza, to minie.. Odpowiedz Link Zgłoś
anetka7444 Re: spłaszczona główka 12.09.06, 22:04 Moja córeczka też odwracała główkę w prawą stronę, lekarka powiedziała żeby sie nie martwić, być moze była to jej pozycja płodowa. Kazała mi tak odwrócić łóżeczko, zeby po lewej stronie było okno, zabawki, od lewej strony podchodzić do łóżeczka. Córcia ma 4 miesiące i główka jest prawie równa. Nie martw się więc!! Odpowiedz Link Zgłoś
elik_78 Re: spłaszczona główka 13.09.06, 10:12 w lodowce trzyma sie cebion, Vigantolu nie trzeba trzymac w lodowce, przeczytaj ulotke ale nalezy chronic Vigantol przed swiatlem Odpowiedz Link Zgłoś
ma_ma_aga Re: spłaszczona główka 13.09.06, 12:13 Cebionu nie trzyma się w lodówce!!!Na opakowaniu jest napisane "Przechowywać w temperaturze pokojowej (15-25 stopni). Odpowiedz Link Zgłoś