Dodaj do ulubionych

spłaszczona główka

12.09.06, 19:36
nasz maluszek ciagle odwraca główkę w czasie leżenia na lewą stronę i z tej
strony jego główka się trochę spłaszczyła. Nie wiemy co z tym zrobić.
Rozmasować????
Czy ktoś ma jakąś skuteczną radę?
Pozdrawiam
Beata
Obserwuj wątek
    • kiro13 Re: spłaszczona główka 12.09.06, 20:09
      z tego co slyszalam poprostu ciagle przkladac glowke na boczki .. tyle moge
      powiedziec o masazach nie slyszalam
    • mineko1 Re: spłaszczona główka 12.09.06, 20:09
      Ja bylam z moja mala u neurologa m. in. z tego powodu. Sprawdzila, czy nie ma
      przykurczu szyi, a następnie kazala nam ukladac tak, zeby miala glowkę na drugą
      strone i tak ja nosic. Ukladamy jej główke w odpowiednia strone i blokujemy
      ręcznikiem, zeby nie przekrecila. A splaszczenie podobno sie wyrowna.
      • iwta Re: spłaszczona główka 12.09.06, 21:04
        zależy ile ma miesięcy. To może być asymetria ułożeniowa. Pokaż dzieciątko
        lekarzowi bo być może potrzebne będą ćwiczenia, ale oczywiście niekoniecznie.
    • coco13 Re: spłaszczona główka 12.09.06, 21:25
      Wiem, że czasem przy znacznych niedoborach witaminy D może dochodzić do takich
      odkształaceń (szczególnie spłaszczona potylica od leżenia na pleckach)
      Napewno podajesz tą witaminę - ale zauważyłam, że wiele mamuś nie pamięta o
      tym, że tą w zawiesinie oleistej trzeba trzymać w lodówce - bo po dwóch
      tygodniach w buteleczce jest już tylko "olej". Jest też taka w tabletkach do
      rozpuszczania...
      Nie martw się, zapytaj lekarza, to minie..
      • anetka7444 Re: spłaszczona główka 12.09.06, 22:04
        Moja córeczka też odwracała główkę w prawą stronę, lekarka powiedziała żeby sie
        nie martwić, być moze była to jej pozycja płodowa. Kazała mi tak odwrócić
        łóżeczko, zeby po lewej stronie było okno, zabawki, od lewej strony podchodzić
        do łóżeczka. Córcia ma 4 miesiące i główka jest prawie równa. Nie martw się więc!!
      • elik_78 Re: spłaszczona główka 13.09.06, 10:12
        w lodowce trzyma sie cebion, Vigantolu nie trzeba trzymac w lodowce, przeczytaj
        ulotke ale nalezy chronic Vigantol przed swiatlem
        • ma_ma_aga Re: spłaszczona główka 13.09.06, 12:13
          Cebionu nie trzyma się w lodówce!!!Na opakowaniu jest napisane "Przechowywać w
          temperaturze pokojowej (15-25 stopni).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka