Dodaj do ulubionych

Pare pytań podstawowych:)

IP: *.* 08.01.02, 10:31
Jaki kupić rozmiar ubranek 60-62 dla noworodka? (Pajacyki muszą chyba nie mieć stópek bo wtedy mozna założyć skarpetki i zawinąc nogawki a dziecko nie wyrosnie tak szybciutko). Pajacyk to taki worek zapinany z przodu na piersiach i żeby przewinąc trzeba go całkiem zdjąć?Karmię sztucznie. Czy na początek jedna butelka wystarczy i jeden smoczek? Czy robić na poczatek 1/4 butelki na raz czy wiecej? Czy jak dziecko nie wypije wszystkiego, mozna wstawic do lodowki butelke i potem odgrzac? Mleko wlewac do butelki przez lejek?:) Kiedy wprowadzam herbatkę? Wtedy tez potrzebna będzie druga butleka, prawda?Od kiedy potrzebny jest smoczek, taki normalny, nie do butelkismile? I ile ich trzeba mieć? Są różne rozmiary?Z gory dzieki, jestem laiksmile
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Pare pytań podstawowych:) IP: *.* 08.01.02, 11:45
      Jagódka napisała/ł:> Jaki kupić rozmiar ubranek 60-62 dla noworodka? (Pajacyki muszą chyba nie mieć stópek bo wtedy mozna założyć skarpetki i zawinąc nogawki a dziecko nie wyrosnie tak szybciutko). Pajacyk to taki worek zapinany z przodu na piersiach i żeby przewinąc trzeba go całkiem zdjąć?>Zależy kiedy urodzi się dzidziuś, bo jak w lecie to ja zawijałam w pieluchy i do tego koszulka i skarpetki. A jak w zimie to śpioszki. Jak kupisz takie na 62 cm to maluch pochodzi w nich spokojnie pół roku. Ja nie jestem zwolennikiem pajacyków - chyba, że zakłądam pampersy. > Karmię sztucznie. Czy na początek jedna butelka wystarczy i jeden smoczek? Czy robić na poczatek 1/4 butelki na raz czy wiecej? Czy jak dziecko nie wypije wszystkiego, mozna wstawic do lodowki butelke i potem odgrzac? Ja karmiłam piersią więc nie używałam butelek i nie wiem, czy starczy.Nie powinno się wstawiać nie dopitej butelki i odgrzewać niemowlę może dostać biegunki - ato bardzo niebezpieczne.> Od kiedy potrzebny jest smoczek, taki normalny, nie do butelkismile? I ile ich trzeba mieć? Są różne rozmiary?Niktóre dzieci nie lubią smoczków, więc najpierw wypróbuj, czy Twoje będzie lubiło - a do tego wystarczy jeden - potem zobaczysz. Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: guest Re: Pare pytań podstawowych:) IP: *.* 08.01.02, 12:43
        >Jak kupisz takie na 62 cm to maluch pochodzi w nich spokojnie pół roku. Ja nie jestem zwolennikiem pajacyków - chyba, że zakłądam pampersy.Spokojnie pół roku? Moje dziecko po trzech miesiącach nosiło rozmiar 74! A 62 w dniu urodzenia. Poza tym moje doświadczenia z ubrankami bez stópek nie sa dobre- takie nogawki się podwijają i zostaje na wierzchu goła nóżka. Śpiochy i pajacyki ze stópkami uważam za bardziej praktyczne.
    • Gość: guest Re: Pare pytań podstawowych:) IP: *.* 08.01.02, 12:31
      Jeśli jesteś w ciąży, to pewnie przygotowałaś juz jakąś wyprawkę dla maluszka. Ja miałam kilka ciuszków na 56 cm, mój synek jak sie urodził mierzył 60cm, więc te ubranka nosił bardzo krótko, natomiast rozmiar 68cm nosił najdłużej, bo około 3 miesięcy.Jeśli chodzi o ubieranie, ja mojemu dziecko śpioszki i kaftanik zakładałam na noc, po kąpieli do rana.W dzień bez wzgledu na wiek zakładałam mu body, bluzeczkę lub sweterek, spodenki i skarpetki (takie dzienne ubieranie). Jak był tyci, to oczywiście był noszony troche w rożku.Jeśli chodzi o karmienie, w tej chwili mam 6 butelek dużych i 4 małe, to mi wystarcza. Mały gryzaczka nie używał przez 6 miesięcy(karmienie piersią), kiedy wróciłam do pracy jest jego najlepszym kumplem. Rozmiar w zależności od wieku, informacje na produkcie, preferuje Aventa.Herbatke wprowadziłam kiedy mały miał kolkę. Wiadomo, że jak karmimy piersią, to problemu nie ma.Na stałe chyba jak miał 5/6 miesięcy.Jeśli będziesz chciała cos wiedzieć, pisz.Pozdrowienia Ola
    • Gość: guest Re: Pare pytań podstawowych:) IP: *.* 08.01.02, 12:46
      Jagódka napisała/ł:> Jaki kupić rozmiar ubranek 60-62 dla noworodka? (Pajacyki muszą chyba nie mieć stópek bo wtedy mozna założyć skarpetki i zawinąc nogawki a dziecko nie wyrosnie tak szybciutko). Pajacyk to taki worek zapinany z przodu na piersiach i żeby przewinąc trzeba go całkiem zdjąć?Najlepiej przy USG spytaj lekarza na ile przewiduje wage urodzeniowa - pomiar jest obarczony bledem ale daje jakiekolwiek pojecie jakiego malucha spodziewac sie na swiecie...Zoska urodzila sie z waga 3750 (przewidywana od 3100 do 3700) i mierzyla 57 cm... na szczescie wszystkie ubranka kupowalam na 60-62 a kilka nawet na 68 i 74 (zwracaj uwage na wielkosc ubranka a nie na rozmiar bo rozmiary roznia sie w zaleznosci od producenta...)Pajac nie jest tylko rozpinany z przodu ale rowniez na dole... przynajmniej ja takie kupowalam... kilka uwag praktycznych - spiochy tylko rozpinane z dolu, pajace z przodu i z dolu (najlepiej jesli po rozpieciu pajaca da sie rozlozyc zupelnie - czyli rozciecie z przodu jest do samych stopek), kaftaniki bym sobie darowala - Zoska urodzila sie w pazdzierniku a Ja i tak ich prawie nie uzywalam... za to body - idealne! ale tez calkowicie rozpinane przynajmniej na poczatek... te wkladane przez glowe przy malenkim dziecku sa straszliwie niewygodne - no i dochodzi brak wprawy ;-) spiochy i pajace radzilabym kupowac ze stopkami - noworodkom bardzo marzna stopy i dlonie a pozniej stopki od spiochow zawsze mozna obciac...aha... Moja Zoska z pierwszych ubranek na 62 wyrosla juz po 5 tygodniach wiec z tymi 6 miesiacami to przesada ;-)Odnosnie karmienia sztucznego to nie mam pojecia bo karmie piersia - wiem jedno nie jest prawda ze niemowlaki karmione piersia nie maja kolek - niestety nie jest to prawda...Pozdrawiam,ANia.ps. jesli masz jeszcze jakies pytania techniczne to pisz na migotka@sonic.com.pl ja bardzo niedawno tez bylam zupelnym laikiem
    • Gość: guest Re: Pare pytań podstawowych:) IP: *.* 08.01.02, 15:34
      Jagódka napisała/ł:> Karmię sztucznie. Czy na początek jedna butelka wystarczy i jeden smoczek? Czy robić na poczatek 1/4 butelki na raz czy wiecej? Czy jak dziecko nie wypije wszystkiego, mozna wstawic do lodowki butelke i potem odgrzac? > Mleko wlewac do butelki przez lejek?:)Myślę,że powinny być dwie butelki.Nigdy nic nie wiadomo,jedna może pęknąć...Dziecko samo pokaże Ci ile chce jeść.Jak zrobisz mu 120 ml,wypije i dalej będzie marudzić to może właśnie być jeszcze głodne.Sama do tego szybko dojdziesz.Mleka juz przygotowanego do spożycia nigdy nie przechowujemy.Nie wypite przez jakiś czas nie może czekać do następnego karmienia,nawet w lodówce, musimy je wylać.Na każdym opakowaniu mleka jest dokładna instrukcja przygotowania.Po prostu w jakimś supermarkecie weź je do ręki i poczytaj.Lejek chyba nie będzie potrzebny.Czasy się zmieniły i teraz mleko robimy bezpośrednio w butelce.Napisałaś,że "Karmię sztucznie. "Nie bardzo to rozumiem.Jak możesz karmić sztucznie dziecko nie wiedząc takich podstawowych informacji?Chyba ,że chciałaś napisać ,że zamierzasz karmić sztucznie. > Kiedy wprowadzam herbatkę? Wtedy tez potrzebna będzie druga butleka, prawda?Powiedziałabym,że trzecia. > Od kiedy potrzebny jest smoczek, taki normalny, nie do butelkismile? I ile ich trzeba mieć? Są różne rozmiary?A czemu miałby być potrzebny?Smoczek możesz kupić na wszelki wypadek.Ale nie staraj się go dawać dziecku na siłę ani bez potrzeby.W końcu smoczek to nic dobrego.A rozmiary są na opakowaniach.Pozdrawiam Ona
    • Gość: guest Re: Pare pytań podstawowych:) IP: *.* 08.01.02, 16:03
      ja kupowalam ciuszki dla malego od 62 cm wszystkie ze stopka,i koniecznie, ubieranie wypracowalam sobie ze inne ciuszki w dzien inne w nocy , w dzien takie jakies kolorowsze i np z weluurku kompleciki itp a w nocy bawelniany pajacyj a pod spodem koszukla ( swietne sa wiazane koszylki firmy Agmes bo nie wjezdzaja do gory ) na noc body nie zakladam bo wtedy nie trzeba przy przewijaniu rozpinac nic oprucz pajacyja i malucha sie zbytnio nie rozbudza. ale w dzien zakladam koniecznie body maly ma teraz 3 miesiace i nosi ubranka 68-74 a co do butelek nie znam sie karmie piersia :)
    • Gość: Agata Re: Pare pytań podstawowych:) IP: *.* 08.01.02, 16:42
      Jagódko, pajacyk to moim zdaniem nie jest worek zapinany na piersiach, tylko ubranko z rękawkami i nogawkami ze stópkami lub bez, zapinane od szyi aż do stópek (każda nogawka osobno). Żeby dziecko przewinąć wystarczy rozpiąć zatrzaski i wyjąć nóżki (można i bez wyjmowania, ale wygodniej wyjąć).
    • Gość: guest Re: Pare pytań podstawowych:) IP: *.* 08.01.02, 19:09
      Dziewczyny! Jakie Wy macie duże dzieci! :ouch: Gabrysia (urodziłą sie - 59 cm) chodziła naprawdę pół roku w tych śpiochach (62 cm).Pozdrawiam serdecznie PS Myślę, że ubieranie to kwestia "gustu". Ja np. bardzo często używam kaftaników - to podstawa. Myślę, że trzeba kupić trochę, a potem dokupić. Goście też często przynoszą ubranka ;) .
    • Gość: guest Re: Pare pytan´ podstawowych:) IP: *.* 08.01.02, 22:08
      Jaki kupic´ rozmiar ubranek 60-62 dla noworodka? (Pajacyki musza˛ chyba nie miec´ stópek bo wtedy mozna za?oz˙yc´ skarpetki i zawina˛c nogawki a dziecko nie wyrosnie tak szybciutko). Pajacyk to taki worek zapinany z przodu na piersiach i z˙eby przewina˛c trzeba go ca?kiem zdja˛c´?to jest pajacyk, lepiej jednak z nogawkami, mozesz kupic po prostu wieksze. rozmiarami lepiej sie nie kierowac bo rozne firmy maja rozne rozmiary, po prostu kupuj z centymetrem.Karmie˛ sztucznie. Czy na pocza˛tek jedna butelka wystarczy i jeden smoczek? Czy robic´ na poczatek 1/4 butelki na raz czy wiecej? Czy jak dziecko nie wypije wszystkiego, mozna wstawic do lodowki butelke i potem odgrzac? Mleko wlewac do butelki przez lejek?lepiej miec dwie butelki i dwa smoczki, robic tyle ile zaleci lekarz, jesli dziecko chce wiecej to dorobic. jak nie wypije to wylac (!!!!!) a butelke wygotowac, smoczek tez. mleko robic w butelce. musi byc przez jakies dwa, trzy miesiace sterylnie.Kiedy wprowadzam herbatke˛? Wtedy tez potrzebna be˛dzie druga butleka, prawda?najlepiej nigdy, normalna herbata ma teine, przyspieszacz, a herbatki dla dzieci cukier/sacharoze. lepiej od poczatku uczyc pic wode.Od kiedy potrzebny jest smoczek, taki normalny, nie do butelkismile? I ile ich trzeba miec´? Sa˛ róz˙ne rozmiary?smoczek zazwyczaj nie jest potrzebny, ale jak chcesz go miec to miej juz teraz albo za tydzie albo za dwa. najlepsze sa firmy avent, nie niszcza zgryzu i nie maja wyciecia na nos wiec ganc pomada, ktora strona sie je wklada co jest tez istotne jak dziecko samo osbluguje smoka.pozdro,j. juz nie laik.
    • Gość: guest Re: Pare pytań podstawowych:) IP: *.* 09.01.02, 14:34
      polecam kupować nie mniej jak 62. Napewno ubranka będą za długie ale krótko, najwyżej kilka tygodni. Lepiej żeby były luźniejsze. Sprzedają rozm 56 ale przeważnie dzieci rodzą się 55, 56,54 cm i takie ubranko starcza na kilka dni albo już jest za małe w chwili urodzenia dziecka. Przez pierwsze pół roku dziecko oscyluje miedzy 62 a 68 cm. Mój synek Jaś jak miał 9-10 miesięcy nosił dopiero ubranka na 74 cm. A wzrost jego i waga cały czas jest na 50 centylu (czyli idealnie). Pamiętam że każde ubranko było założone tylko kilka razy bo maluch wyrastał. Jeżeli mogę polecić to kup dla dzidzi body zapinane z przodu na zatrzaski. Bardzo wygodne. Nie polecam kaftaników zawiązywanych, a szczegulnie zawiązywanych na pleckach. Niewygodnie się je zakłada trzeba obracać maleństwo i ściąga się na pleckach i w rezultacie malec ma gołe plecy i trochę niewygody. Pozdrawiam, Kaasiek
    • Gość: guest Re: Pare pytań podstawowych:) IP: *.* 09.01.02, 14:37
      Herbatkę polecam Hipp. Są różne smaki i ma różne zastosowanie np. na przeźiębienie. Podawałam ją dziecku ale dopiero jak skończyło 6 miesięcy. Wcześniej grany był tylko "cycek" Pozdrawiam, Kaasiek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka