IP: *.* 11.01.02, 19:40
Czy dajecie swoim dzieciom smoczek? Ja wiem, że to niby niewłaściwe, ale daję mojej małej (5-mcy) smoczek na spacerze, jeśli płacze (a jak pzrestanie to już nie wyjmuję aż do powrotu do domu) i kiedy po zaśnięciu zaczyna się wybudzać, a jest na tyle zmęczona, że powinna spać. Z reguły skutkuje, jeśli nie, to i tak smoczek zostaje wypluty. Czy robię bardze źle?
Obserwuj wątek
    • Gość: IwonaP. Re: Smoczek IP: *.* 11.01.02, 20:44
      Moi chłopcy mają 19 miesięcy i BARDZO żałuję, że przyzwyczaili się do ssania smoczków. Teraz to duży kłopot- ciągle je gubią, trzeba wymieniać- beznadzieja. Teraz szykujemy się do wielkiej walki z DY-DY :spookie:Pzw :hello:If
    • Gość: guest Re: Smoczek IP: *.* 11.01.02, 21:03
      jesli podajesz smoczek tylko do uspokojenia, usypiania - na krótko, nie ma obaw. Łatwo go umyjesz, w odróznieniu od palca lub brzegu poszewki. Tylko odrazu jak uspokoi sie, wyciągnij. A jak maly podrośnie - podejdziesz go psychologicznie ( oddamy maleńkiemu sąsiadowi, pieskowi i t.p.)Wady zgryzu po smoczkach - to też nie udowodniono, zwłaszcz jak używacie anatomicznego (ortodontycznego). Pozdrawiam - mama dwóch córeczek ( jedna nastolatka, druga 3 mies.).
      • Gość: guest Re: Smoczek IP: *.* 12.01.02, 09:23
        A gdzie taki smoczek można dostac i czym sie on różni od tradycyjnych np. NUK
        • Gość: guest Re: Smoczek IP: *.* 12.01.02, 17:21
          Różni się tym, że nie powoduje póżniej wad zgryzu - np. NUK. Kupisz w każdym sklepie z art, dziecięcymi lub aptece, nawet supermarkecie. Bywają gumowe i silikonowe (lepsze - bo trwalsze- przezroczyste).Patrz na przedział wiekowy. Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: Smoczek - A KARMIENIE? IP: *.* 13.01.02, 19:57
      Witaj! Właśnie dziś pierwszy raz dałam mojej miesięcznej Niuni soczek - ale tylko po to, by zasnęła, po czym go wyjęłam. Myślę,że to dobry sposób na dziecko. Co do wad zgryzu, to myślę, że nie zależą one od smoczka. Mój brat mykał smoczka do 3 lat i ma piękny zgryz, natomiast moja siostra, która nigdy nie miała smoka ma teraz aparat korekcyjny. NIE WIEM TYLKO JAK WPŁYWA SMOCZEK NA KARMIENIE PIRSIĄ???Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Smoczek - A KARMIENIE? IP: *.* 14.01.02, 10:27
        szczęściary, my naszemu bąkowi próbowaliśmy dać smoka, ale od początku było tylko fiu smok wylatywał jak z katapulty tak, że se leżą na póleczce.
    • Gość: IwonaP. Re: Smoczek IP: *.* 14.01.02, 20:09
      Lucky you :)Teraz nie bawiłabym się w smoczki- mam istny cyrk z nocnym (i nie tylko...)poszukiwaniem dydów. Precz z dydem!!! :gun:Pa :hello:If

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka