Gość: MonikaMamaKasi IP: *.* 09.02.02, 21:38 Powiedzcie, co to są pleśniawki i jak je leczyć. Tylko dotychczas o nich słyszałam i wydaje mi się, że moja 20-dniowa córeczka je ma, ale nie jestem pewna. Monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aneta_ Re: Pleśniawki IP: *.* 09.02.02, 22:41 Ja rowniez obecnie walcze z plesniawkami mojej 2,5 miesiecznej coreczki.Kupilam w aptece olejek rozany (mieszkam w Szwjcarii i taki mi polecono), samaruje Oli miejsca gdzie wystepuja i na smoczek polewam tym olejkiem aby dostalo sie do wewnatrz buzi. Olejek jest slodki wiec mala nie protestuje.Aneta mama Olenki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta_ Re: Pleśniawki IP: *.* 10.02.02, 15:18 Moniko, zapomnialam napisac ze lekarz kazal scierac plesniawki palcem. Kazal czysta gaza scierac wewnatrz buzi dziecka, gdy sie nie poprawi lepiej idz do lekarza.Czy dzidzius ma problemy z jedzeniem?Moja Ola na szczescie nie, wiec doktor nie dal zdnych mocniejszych masci.Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sawlb Re: Pleśniawki IP: *.* 10.02.02, 18:14 No prosze. Wlasnie dzisiaj naszlo mnie by zebrac madrosci na temat plesniawek.Coz,moze sie komus przyda.Sprobuj Moniko,moze cos tam pozytecznego znajdziesz i dzidzi pomoze.http://umamy.homestead.com/plesniawki.htmlpozdroBogusia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EmA Re: Pleśniawki IP: *.* 11.02.02, 21:16 Właśnie jesteśmy po kuracji. Alex dostał pleśniawek po lekach które przyjmował podczas niedawnej choroby. Najpierw spróbowałam Aphtinem, ale rezultat był żaden. Poza tym takim środkiem należy zcierać te pleśniawki a to było trudne bo mały zaciskał buźkę. Polecono mi roztwór pioktaniny na wodzie /nie na spirytusie !!!!!!/ żeby umoczyć wacik taki do czyszczenia uszu i dotknąć nim języczka. Ten roztwór sam się rozprowadzi w buzi razem ze śliną. Dzidzia wprawdzie wygląda jak po zjedzeniu jagodzianki ale jest to skuteczne. Po dwóch dniach po pleśniawkach ani śladu.Pozdrawiam Edyta mama Alexa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YennaM Re: Pleśniawki IP: *.* 11.02.02, 21:29 Pioktanina, czyli wodny roztwor fioletu gecjannowego, jest rzeczywiscie genialnym sposobem na likwidacje plesniawek.Mozesz ja kupic w roznym stezeniu - 1%, 2%, slyszalam tez o 5%.Ale pamietaj: im wieksze stezenie, tym bardziej fioletowe plamy Na szczescie wszystko po kilku praniach schodzi Mi lekarz sugerowala mieszanie (w rownych proporcjach) aphtinu, pioktaniny i pimafucinu (przeciwgrzybiczny antybiotyk w kroplach na recepte) - zamiast tego ostatniego mozna dodac nystatyne (bodajze w proszku wymieszana z woda, nie mialam nigdy na ten specyfik recepty). I pedzlowac tym kilka razy dziennie buzie. Mozna dziecko oszukac kropiac specyfik (albo mieszanke, albo sama pioktanine) na smoczek.Sukcesow zycze w walce z grzybkami.YennaMPS na pupie moze tez pojawic sie grzybek - smaruj wtedy pupke pioktanina. Powinno zejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo_30 Re: Pleśniawki IP: *.* 14.02.02, 04:17 NA PLESNIAWKI DOBRY JEST TEZ "APHTIN" DO KUPIENIA W APTECE.MOIM DZIECIOM POMOGL,DAJESZ NA SMOCZEK DWA-TRZY RAZY DZIENNIE PRZEZ KILKA DNI I PO PROBLEMIE. POZDRAWIAM-ASKA Odpowiedz Link Zgłoś