Dodaj do ulubionych

Czy ktoś stosował Tracy Hogg od 1msc?

21.12.06, 13:48
Moja córka ma prawie miesiąc i jest koszmar z usypianiem. Dziś wstała o 7:30
i jak do tej pory to "udawała" że śpi może z godzinke. Jak na takiego szkraba
to chyba troche mało. Widze że jest zmęczona ale jak tylko zaśnie mi na
rękach i ją odkładam to zaraz jest wrzask. Wiem że podobno takie brzdąc
potrzebuje ciepła matki i jest mu przy niej najlepiej, ale matka też
potrzebuje chwili oddechu i czasem musi iść zrobić "siku" smile. Wiem że ją nic
nie boli bo ma sucho i jest nakarmiona ale nie chce za nic spać. Tak sobie
myśle może by ją przemóc i nauczyć spać samej. Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: Czy ktoś stosował Tracy Hogg od 1msc? 21.12.06, 14:00
      nie wiem czy czterotygodniowy osesek - nie jest za młody na te metody? Przecież
      córka dopiero od 30 dni jest na świecie smile))

Ale cię rozumiem, i twoje zmęczenie.
      • siula5 Re: Czy ktoś stosował Tracy Hogg od 1msc? 21.12.06, 14:02
        Nie popieram metod tej pani, jeżeli już to w wieku gdy dziecko coś rozumie
        czyli około roku.
        • kate7631 Re: Czy ktoś stosował Tracy Hogg od 1msc? 21.12.06, 14:44
          Uważaj, ja dałam się nabrać na Łatwy plan, bo jak łatwy to czemu nie, zwłąszcza
          jak człowiek w stresie z małym człowiekiem którego nie do końca rozumie. Tracy
          Hogg zatruła mi 2 tygodnie życia - tyle próbowałam jej dobrych rad. Na
          szczęście moja mądra córka szybciutko pokazała mi że jest żywą istotą a nie
          pieskiem do ułozenia. Teraz ma 3 i poł i się dogadujemy, nawet sama zasypia
          choc jej tego nie "uczyłam". Wiem jak ciężkie potrafią byc chwile z
          noworodkiem, poszukaj pomocy, dobrze sie odżywiaj i pamiętaj dwa pierwsze
          mięsiące sa najtrudniejsze, potem będziesz widziała poprawę z dnia na dzień.
          Zapewniam cię że miłość czyni cuda choć chwilami wydaje sie że dziecko nie
          bedzie spać już do końca życia. Trzymam kciuki, kasia

i muszę to powiedziec bo siedzi mi to na duszy od dłuższego czasu :
          • kate7631 TRACY HOGG 21.12.06, 14:45
            - TOBYM ZA JAJA POWIESIŁA NA NAJWYŻSZEJ GAŁĘZI. Każde dziecko jest inne
    • monikaa13 Re: Czy ktoś stosował Tracy Hogg od 1msc? 21.12.06, 15:01
      opisujesz moją corkę, która ma 5 tyg i zachowuje sie dokladnie tak samo, tez
      czytalam pania Tracy, probuje ale z duzym luzem bo po pierwsze nie zawsze uda
      sie aktywowac dziecko po jedzeniu bo zasypia przy piersi wiec jak ja wybudze to
      placz juz maam na pare godzin
      usypianie wyglada koszmarnie, od 18 do 24 nie spi tylko ciagly ryk i tak
      codziennie chyhba ze ja wezme do lozka duzego i podam cyca i tak sobieu ssie do
      24.00, ale nieraz ja nie daje rady bo czasem niezle boli
      maz probuj roznych metod usypiania ale to chyba za male dziecko, bo nawet jak
      juz usnie po paru godzinach to czas je budzic na karmienie i znowu placz i tak
      w kolko, juz nie wyrabiam psychicznie, przyznaje jest mi ciezko

a pania Tracy moze kiedys wyprobuje dokladniej jak nie bedzie tych czestych
      karmien i jak ona cos bedzie rozumiala, bo teraz to nic nie daje, bo nie
      uspokaja soie na rekach ani nigdzie tylko przy piersi a na rekach placz nie
      wspomne o lozku obojetnie jakim ciagle placz tylko cyc mnie ratuje zeby miec
      chwile spokoju, a siku tez nieraz nie mam czasu zrobic nie wspomne juz o
      odzywianiu na co w ogole nie mam czasu, jem 2 razy dziennie
      • ambus Re: Czy ktoś stosował Tracy Hogg od 1msc? 21.12.06, 16:11
        My zaczeliśmu usypiać córcie metodą Tracy Hogg jak miala 6 tyg.Do tego czasu
        mała była u mnie na rękach ,lub przy mnie 24/24.Przy próbie odłożenia do
        łóżeczka był okropny wrzask,wieczorne usypianie trwało 2h więc trzeba było coś z
        tym zrobić. Treaz córcia ma 10 tyg ,korzyści sa ogromne.Zarówno w dzień jak i w
        nocy śpi w łóżeczku, potrafi już usnąć sama choć czasem potrafi też płakać przez
        godzine, czsem uśnie przy piersi a czsem na rękach( staram się tego unikać).Są
        lepsze i gorsze dni, ale ogólnie jest co raz lepiejsmile
      • pitu_finka monikaa13 22.12.06, 13:56
        "ciesze" sie ze ktos jeszcze tak ma. moze to norma u niektorych dzieci. moja
        tez wyje od 18 do polnocy wiec klade sie z nia do lozka i tez tak ciumka poki
        po paru godzinach nie zasnie. cyc pusty i zmaltretowany, mnie sie wydaje ze
        dziecko glodne i jestesmy sfrustrowane obie. tez prawie nie jem, w dodatku maz
        wraca o 21 z pracy wiec w domu balagan...ech, bedzoe lepiej
    • olera24 stosowałam od trzeciego tygodnia 21.12.06, 17:14
      i jestem przeszczesliwa z tego powodu, podobnie jak moja małasmile
      • kgbx2 Re: stosowałam od trzeciego tygodnia 21.12.06, 17:26
        stosuję od urodzenia ale nie sztywno z modyfikacjami dostosowanymi do rytmu
        mojej córeczki - karmienie co 2 godz. czasami 3 po spacerze a w nocy od 3 do 5
        godz. - zależnie jak się sama obudzi - budzę tylko jeśli spi w dzień powyżej 3
        godz. i w nocy jak się sama kładę - zazwyczaj ok północy. Aktywność różnie raz
        przed raz po karmieniu a czasami i tak i tak, cycuś od 5 do 20 minut. - dłużej
        nie chce. Jak uśnie przy cycu nie budzę bo w dzień to zazwyczaj krótka drzemka
        a w nocy to dobrze dla mnie ... Pewne zasady przyjęłam a pewnych nie i u nas to
        się sprawdza ... przynajmniej na razie - małej "leci" 7 tydzień.
      • kanagata Re: stosowałam od trzeciego tygodnia 22.12.06, 21:39
        ja tez. smile
    • tatko10 Re: Czy ktoś stosował Tracy Hogg od 1msc? 21.12.06, 21:01
      witaj
      synek ma równe 2 tygodnie dzisiaj. Usypianie to koszmar - właśnie miałem zacząć
      czytać o TH ale chyba sobie - dzięki Wam - podaruję
      Pozdrawiam
    • gosika78 Re: Czy ktoś stosował Tracy Hogg od 1msc? 22.12.06, 09:59
      Moim zdaniem dla miesięczniaka to za wcześnie. Ja Zielona Kompletnie próbowałam - kończyło się to moją frustracją i płaczem małej zupełnie niepotrzebnym - a wystarczyło pozwalać przy piersi zasnąć i spokój był smile
      Mimo tych nieedukacyjnych metod (moich) dziecię samo nauczyło się zasypiać samodzielnie smile
      Niemniej jednak książkę można przeczytać - ja się trochę ciekawych rzeczy dowiedziałam - tylko patrzeć na to z dystansem.
    • katarinaa77 Re: Czy ktoś stosował Tracy Hogg od 1msc? 22.12.06, 19:34
      a u mnie jej metody się sprawdziły - jakieś małe modyfikacje zastosowałam ale
      generalnie jest tak jak pisze smile jestem "na jej metodach" od 1,5 miesiąca.
      córcia ma 2,5 miesiąca. przedtem usypianie było koszmarem. ale w sumie
      zauważyłam jedno: moje dziecko nie uśnie jeśli jest niedojedzone, musi
      być "zatankowane" do pełna. usypia w łózeczku, po kąpieli sama.
      życzę powodzenia
    • isault Re: Czy ktoś stosował Tracy Hogg od 1msc? 22.12.06, 20:31
      Z pewnej perspektywy (mam 10 miesięczniaka) powiem tak: pewne metody tracy sa
      ok, ale u mnie od ok 3 mc mała zaczęła byc wyuczalna czegokolwiek. Co do siku i
      jedzenia: wierz mi - jeszcze żadne dziecko nie padło od odrobiny krzyku - jesli
      jest nakarmione, przewinięte i ciepło ubrane mozna je włozyć do łóżeczka,
      włączyć karuzelkę i siaść do stołu na 10 min żeby spokojnie zjeść (nawet
      kanapkę). Naprawdę odradzam nadgorliwość która powoduje twoje wycieńczenie, ja
      przypłaciłam ją 2 tyg zapaleniem ucha z goraczką 39,5 stopnia gdy mała miała 6
      tyg...
    • elcynka a ja z moja mala kladlam sie w dzien 22.12.06, 22:24
      i czula mnie blisko wiec sie nie wybudzala i ja sie wyspalamsmile 'jezyk
      niemowlat' oczywiscie przestudiowalam jak tylko dowiedzialm sie o jego
      istnieniu, ale z calej tej ksiazki 'pozyczylam' tylko stale pory : spacerow i
      mycia. probowalam nauczyc samodzielnego usypiania i wyszlo mi tak ze w lozeczku
      spi tylko w nocy i kojazy go sobie z dlugim snem i sama zasypia i przesypia
      cala nockesmile pozdrawiam
    • ato8 Re: Czy ktoś stosował Tracy Hogg od 1msc? 23.12.06, 22:56
      Chyba nie możesz oczekiwać,zeby takie maleństwo nie pragnęło być blisko mamy,no
      i spało samo.To jest potrzebne dla prawidłowego rozwoju maluszka,więc nie
      przesadzaj.Będziesz jeszcze za tym tęskniła.Większość maluszków wstaje około 6,
      więc masz wyjątkowe szczęście,ze Twoje budzi się później.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka