10.01.07, 11:00
witam,
pytanie może błahe, ale mnie trochę nurtuje
czy ubieracie spodenki niemowlakom? Chodzi mi o to czy gumka nie uciska
brzuszka? Mam trochę fajnych spodenek i nie wiem czy je ubierać, gumka wypada
akurat na środku tego okrągłego brzuszka smile
Zaznaczam, że to pytanie kieruję do mam bobasów kilkutygodniowych, a nie
kilkumiesięcznych. Moja córeczka zaczyna dziś szósty tydzien.
dzięki za odpowiedź!

acha! jeszcze jedno: do kiedy zakładać na rączki niedrapki?
Obserwuj wątek
    • gosiik Re: spodenki 10.01.07, 11:03
      moja córka miała kolki i bardzo długo nie zakładałam jej spodenek, wyszłam z
      założenia, że musi jej być przede wszystkim wygodnie
      niedrapki zakładałam - z tego, co pamiętam - max dwa tygodnie po urodzeniu
      pozdrawiam
    • ineska2 Re: spodenki 10.01.07, 11:05
      moj synek ma niecale 7tyg., zakladam spodenki tylko sporadycznie, choc tez mam
      ich duzo, sama bardzo nie lubie gumek w spodniach. lubie za to bardzo miekkie
      spodenki na szelkach (niestety nie mam duzo) i pod to jakies body, maly wtedy
      wyglada "doroslej" niz w spiszkach, ale jest mu wygodnie. drapek wogole nie
      zakladalam, po prostu regularnie obcinam malemu pazurki. a! zalozylam ze 2 razy
      na spacer jako rekawiczki. maly lubi czasem ssac piastke, wiec denerwowalby sie
      w niedrapkach.
    • ewa_mama_jasia Re: spodenki 10.01.07, 11:11
      Nie zakładałam żadnych spodenek. No, czasami sporadycznie. Do prawie 6 miesięcy
      mały był w śpiochach albo z gołymi nogami, było to wygodne zarówno dla mnie jak
      i dla niego. Spodenki bywały bardzo sporadycznie, pod koniec pierwszego
      półrocza jego zycia, wcześniej nie. Po półroczu pożegnałam śpiochy na rzecz
      spodenek.
    • olusia_mala Re: spodenki 10.01.07, 11:45
      A przez pierwsze 2-3 tyg używałam śpiochów i pajaców, a potem przeszłam na
      spodenki. Nie zauważyłam, żeby Mała inaczej się zachowywała w zależności od
      tego, w co jest ubrana. Spodenki są wygodniejsze do przewijania i ubierania. A
      co do rękawiczek to też ubierałam ją w nie tylko na samym początku. Dziecko
      poznaje świat przez dotyk, więc powinno mieć rączki gołe.
    • 1ewok Re: spodenki 10.01.07, 12:21
      Ja od urodzenia używam spodenek, rajtuzek lub półśpiochów, w których jestem zakochana. Tylko, że moja Mała jest chuda i raczej wszystko jej spada z brzucha niż uciska...
      A niedrapek używałam tylko w szpitalu po porodzie, a w dwa tygodnie od urodzenia można już próbować obciąć paznokcie (powinny się już "uwolnić") i problem z drapaniem się znika...
    • mw144 Re: spodenki 10.01.07, 15:55
      Kiedy miał kilka tygodni zakładałam spodenki sporadycznie, głównie na jakieś wizyty u rodziny czy znajomych lub na spacer w chłodniejsze dni, głównie ze względu na to, że śpiochy nie uciskają brzuszka i ogólnie jest w nich wygodniej. Na stałe zaczął nosić spodenki około 3-4 m-ca życia. Niedrapek nie używałam wcale.
      • sabina73 Re: spodenki 10.01.07, 16:05
        Do trzech miesiecy używałam tylko pajacyków jakos najwygodniejsze mi sie
        zdawały.Ale mam tyle tych spodni dzinsy 'sztruksy itp.ze az mi szkoda zeby
        lezały.Zaczelam mu zakładac ale strasznie sie denerwował bo własnie gumka
        uciskała brzuszek wiec ciuszki na gumkach oddałam a zakładam mu miekkie
        ogrodniczki lub rajtuski.
        • pikolakszpak Re: spodenki 10.01.07, 16:12
          ano właśnie moja córeczka jest raczej grubaskiem i brzuszek ma okrąglutki smile)
          w takim razie wstrzymam się jeszcze ze spodenkami na gumce
          pozdrawiam!!
          • eps Re: spodenki 10.01.07, 19:55
            mój syenk od urodzenia był kluseczka i miął duży brzuszek, ale od pocżatku
            zakąłdałam mu np. bodziaka i spodenki. Miały gumkę ale nie taka obciskajaca i
            synek nie miał nigdy śladu po spodenkach i nie widziałam u niego jakiegoś
            dyskomfortu z tego tytułu że nosil spodenki. Na noc zawsze spał w pajacyku.
    • visenna2 Re: spodenki 10.01.07, 19:58
      Małą ubierałam tylko w pajacyki i body, wydawało mi się że w spodenkach jej
      będzie niewygodniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka