Dodaj do ulubionych

powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce

18.01.07, 10:59
Witam.Mój czteromiesięczny syn ma kulkę na główce pojawiła się w drugim tygodniu życia.Lekarka powiedziała nam,że to dlatego iż miał katar i organizm się bronił.Powiedziała,że to zniknie ale mija już czwarty miesiąc a kulka nie dość,że się nie zmniejsza to nie wiem czy nie jest większa.Syn był jeszcze dwa razy przeziębiony może to dlatego.Czy któraś miała podobny problem?Czy jest to powód do niepokoju?
Obserwuj wątek
    • paulaada Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 18.01.07, 11:03
      Ja bym poszła do lekarza i to baaaaaaaardzo szybko, dziwi mnie ze jeszcze tego
      ie zrobiłas!!!!i to do innego niz ten poprzedni
      • martyna2001 Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 18.01.07, 11:07
        Byłm u innego lekarza,też to potwierdził.Mam zgłosić się pod koniec miesiąca.Robiłam też podstawowe badania krwi i wszystko ok.Pozdrawiam.
        • paulaada Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 18.01.07, 11:08
          krew na główke???????????????a moze warto sie udac do neurologa lub chirurga????
          również pozdrawiam
          • martyna2001 Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 18.01.07, 11:13
            Chyba źle przeczytałaś,to jest kulka pod skórą.O krwi pisałam,żę robiłam badania.
    • paulaada Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 18.01.07, 11:31
      wyjasnijmy cos, pytasz czy jest to powód do niepokoju, tak??to odpisuje że dla
      mnie jest i zaczęła bym sie tym interesowac gdziekolwiek to cos jest nawet na
      tyłku jak by moje dziack miało cos od 3,5 m-ca to bym to wyjasniła z lekarzami,
      ale skoro pytasz czy jest to powód do niepokoju i z góry oczekujesz pocieszenia
      ze wszystko jest ok to masz: eee nie martw sie wszystko jest w porzadkusmile
      lepiej??smilenie pytaj skoro nie dopuszczasz odpowiedzi niestaysfakcjonujących,
      stan normalny u dziecka uwazam ża taki w którym nie wystepują powiekszone węzły
      chłonne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      nie kontynuje tego tematu bo nie warto ale zycze aby sie szybko wchłoneło
      • martyna2001 Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 18.01.07, 11:36
        Nie oczekiwałam pocieszenia.Zadałam konkretne pytania czy któraś miała podobny problem,nie wiem skąd u ciebie oburzenie.Dzękuję za wypowiedź i serdecznie pozdrawiam.
        • afog Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 18.01.07, 14:16
          Czy mały ma ciemieniuchę albo jakieś zmiany typu alergicznego za uszami? Pytam dlatego, że mój synek - jak miał trzy miesiące - miał potworną ciemieniuchę i AZS i na całej główce węzły wielkości fasolki. U nas skońćzyło się na szpitalnej diagnostyce tych węzłów, bo były rzeczywiście b. liczne i duże, ale jednak dałabym sobie na wstrzymanie z ostrą paniką. Krew chyba warto zrobić - wyjdzie, czy nadal jest jakiś stan zapalny,jakieś podwyższone OB czy limfocyty (nie jestem lekarzem, więc używam "mojej" terminologii smile). Z moich obserwacji (także u starszego synka)wynika ponadto, że węzły bardzo powoli się zmniejszają. O ile wiem to po ustąpieniu infekcji powinny twardnieć. Trzymaj się.
          • maw3 Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 18.01.07, 14:48
            Moja córka praktycznie od urodzenia ma ,,kuleczki" z tyłu główki, za uszkami i
            podżuchwowe.Kiedy to odkryłam to też się przestraszyłam (miała wtedy ok 3
            miesięcy) i pognałam do lekarza.Ale uspokoił mnie, ze albo miała infekcję, albo
            to po szczepieniach albo też taka uroda.Najważniejsze, zeby nie powiększały
            się.Dla pewnosci kazała zrobić podstawowe badania: morfologię z ręcznym
            rozmazem i mocz.Wyszły ok.Teraz córka ma dwa latka i nadal ma te węzełki.Taki
            typsmile.Przy kazdej wizycie u pediatry pilnuję jednak, aby lekarz sprawdził te
            węzły po swojemu.
            • traganek Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 18.01.07, 14:57
              Mo mały ma tak od 2 mcy. Przechodził infekcję i od tego czasu zostało. Lekarze
              uspokajają że nie ma się czym przejmować. To normalna reakcja na przebytą
              infekcję, to że zareagował węzeł chłonny to bardzo dobrze świadczy o ukł.
              immunologicznym. Mówią, że zniknie dopiero za parę mcy
    • abuziak Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 18.01.07, 17:48
      moja córka tez ma taką kuleczkę za prawym uszkiem, nie była przeziębiona a tą kulkę zauważyłam jak miała koło 4 miesięcy, teraz ma 10 i ta kulka jest w takim samym stanie do dzisiaj, dość twarda, średnica około 0.5cm. mieszkamy teraz w norwegii i byłam tu u lekarza, tez powiedział, że to może być powiększony węzęł i że nic się nie dzieje. kazał obserwować tylko czy się nie powiększa, robiliśmy badanie krwi i CRP i wszystko było w porzadku. teraz regularnie sprawdzam czy nie zmienia się kształt albo wielkość i nic nie robię. mam nadzieję, że się to wchłonie, pozdrawiam
    • sufenta Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 18.01.07, 20:05
      Przerabialiśmy to samo.Mój synek ma powiększone węzły chłonne potyliczne i szyjne-od chyba 4 miesięcy.Od naszego b.dobrego pediatry-hematologa dziecięcego zresztą usłyszałam:jesli nic się nie dzieje-dziecko zachowuje się normalnie,nie gorączkuje,ma apetyt,przybiera na wadze,a węzły sie nie powiększają-(mogą się nieco powiększyć podczas infekcji)to nie ma powodu do niepokoju.Jeśli dodatkowo morfologia z rozmazem jest ok,to prawie na 100% (piszę z rozmysłem "prawie"bo sama jestem lekarzem i wiem,że w medycynie nie ma nic na 100%)mozesz spać spokojnie.
      • martyna2001 Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 18.01.07, 22:10
        Bardzo dziękuję za wypowiedzi.Nie spodziewałam się,że powiększenie węzłów chłonnych tak często się zdarza.Pozdrawiam.
        • martyna2001 Re: powiększony węzeł chłonny na główce-4-mce 22.01.07, 22:35
          Byłam u lekarza.Potwierdził,że to nic groźnego.Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka