Dodaj do ulubionych

USG bioderek

26.02.07, 14:04
Czy we wszystkich miastach robi się usg bioderek. Moja koleżanka 1,5m-ca temu
rodziła córeczkę(Włocławek)i przy wyjściu ze szpitala, ani w przychodni
lekarz, ani położna środowiskowa nawet nie wspomnieli o usg. Zastanawiam się
dlaczego.
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: USG bioderek 26.02.07, 14:08
      Nie jest to chyba obowiązek. Moja pediatra na każdej wizycie sama sprawdzała,
      czy wizualnie jest ok: symetria fałdek itd. Mówiła, że nie jest konieczne
      robienie usg bo jest wszystko w porządku. Dla świętego spokoju poszłam
      prywatnie na usg i faktycznie było w porządku.
    • mamama12 Re: USG bioderek 26.02.07, 14:34
      usg bioderek nie jest obowiązkowe, w 6 o ile dobrze pamiętam tygodniu dziecko
      ma obowiązkowa wizytę u ortopedy - przewaznie w przychodniach państwowych nie
      robi się tego bo to sporo kosztuje ale ja chodze prywatnie i lekarz nie musi
      dziecku nic tam na oko patrzec i fałdek liczyc co jest bzdura tylko przykłada
      aparat do bioderka i czarno na białym widzi jaki jest ich stan, to badanie trwa
      doslownie po 5 sekund na jedno bioderko i 5 na drugie i wszystko jest jasne. ja
      osobiście bardzo polecam, u mnie ortopeda kosztuje 70 zł (badanie w luxmedzie z
      usg)
      • ewa_mama_jasia Re: USG bioderek 26.02.07, 16:39
        Wizyta u ortopedy nie jest obowiązkowa. A liczenie fałdek nie jest bzdurą.
        Akurat nie bronię mojej pediatry, bo byłam na usg prywatnie i to taniej niż
        proponujesz, ale nie zgodzę się z Twoją interpretacją, że to bzdura.
        • karinka019 Re: USG bioderek 26.02.07, 16:45
          a czy to cos niepokojacego gdy dziecko na jednej nozce ma 3 faldki a na drugiej
          2???????moj synek tak ma ale nikt nigdy z lekarzy nie zwracal uwagipozdrawiam
        • myszboz Re: USG bioderek 26.02.07, 17:11
          USG nie jest obowiązkowe a liczenie fałdek i czekanie na inne objawy wynikające
          z badania palpacyjnego to JEST bzdura. Po pierwsze, dlatego, że tak jak ktoś tu
          już napisał, to nic złego, że dziecko ma różna ilość fałdek na każdej nóżce
          (moja pierwsza córeczka tak miała i jest wszystko ok), a po drugie kiedy
          pojawią sie już inne objawy fizyczne (pompowania i przeskakiwania )tzn, że mamy
          juz do czynienia z zaawansowanym stopniem dyspalazji i leczenie nie jest juz
          takie proste niestety. Tak jak napisałam USG nie jest obowiązkowe wg naszego
          NFZ-tu, ale rozsądek nakazuje je wykonać jak najwcześniej po urodzeniu. Wiem z
          własnego doświadczenia, w czym może to pomóc. Moja druga córka, choć fałdki
          miała ok (oraz żadnych innych objawów fizycznych), została poddana
          obowiązkowemu, na szczescie badaniu USG w szpitalu, gdzie rodziłam. W 3 dniu po
          urodzeniu i okazało sie że przez nastepne 4 m-ce chodzilismy na wizyty do
          ortopedy a malutka musiała nosić rozwórkę Koszli. Miała prawie 3 stopień
          dyspalazji. I całe szczęście, że rehabilitacja zaczęła się wtedy, bo po tych
          kilku m-cach wszystko wróciło do normy, a każde opóźnienie w postępowaniu
          przedłużyłoby proces reh. Nie podważam zdania twojej dr, ale skoro mamy takie
          aparaty to po co fundować dziecku dodatkowe cierpienia (związane z noszeniem
          aparatu-wiadomo im później sie go założy tym dłużej dziecko go musi nosić),
          które tez nie wiadomo, czy dadza pozytywne efekty. USG BIODEREK NALEŻY WYKONAC
          jak najwcześniej po urodzeniu.
    • monikaa13 robia wszedzie i kolezanka tez musi zrobic, w 6 ty 26.02.07, 16:42
      u mnie tez tak bylo, w szpitalu nie mowia bo to za wczesnie, to powinien zrobic
      pediatra, ale czesto tez zapominaja, moja pow mi w 10 tyg, ja juz bylam po usg
      prywatnym, sama zrobilam

ale polozna mi mowila ze trzeba pediatrze poprostu na 1 wizycie przypomniec i
      bez problemu da skierowanie
      • veronica3d Re: robia wszedzie i kolezanka tez musi zrobic, w 26.02.07, 19:31
        a w mojej przychodni kazde dziecko dostaje skierowanie na usg bioderek.u maksia
        wszystko jest ok pomimo roznicy w ilosci faldeksmileco za bzdura!
    • delfina77 Powinno się robić, domagaj się tego 26.02.07, 19:38
      To ci się należy, a USG na pewno jest dokładniejsze niż jakieś liczenie fałdek
    • aga55jaga nie niestety 26.02.07, 19:57
      np w moim mieście nie robi sie tego standardowo (chyba że prywatnie ale i tak
      nie ma dobrego specjalisty i odpowiedniej głowicy do USG bioderek). W naszym
      szpitalu w poradni ortopedycznej standardowo wykonuje się jedynie RTG w 16 miesiącu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka