04.04.07, 09:08
My dostalismy Debridat na ulewanie, wiem ze jest stosowany przede wszystkim
przy kolkach i wzdeciach (tak przynajmniej powiedziala pediatra), mam pytanie
do mam, ktore go stosowaly, czy on komus pomogl na ulewanie wlasnie? I jakie
moga byc skutki uboczne, jakies zaparcia czy wrecz przeciwnie biegunki, czego
sie spodziewac?
pzdr
Obserwuj wątek
    • sshape Re: Debridat 04.04.07, 09:29
      my stosujemy od 3 tygodni. Jakiejs wielkiej rewelacji nie zauwazylam. sa dni ze
      ulewa bardziej , a sa takie ze prawie wcale. Maly mial tez cos w rodzaju kolek
      i czeste wzdecia i jest jakby lepiej. tylko nie wiem czy to kwestia tego leku
      czy moze po prostu juz wyrasta. Debridat przepisala nam nasza pani dr. pozniej
      bylismy tez na konsultacji u gastrologa i tez to zalecal, wiec poki co nadal
      bedziemy podawac 3 razy dziennie po 2,5ml. O skutkach ubocznych nikt nic nie
      mowil, a ja sama tez nie zauwazylam czegos szczegolnego. Ktos gdzies pisal, ze
      dziala tez lekko uspokajajaco, ale pewnie to efekt ulgi jaka przynosi
      zmeczonemu dzieckusmile
      • rytr Re: Debridat 04.04.07, 09:53
        Dla mnie debridad jest jak zbawienie. Co prawda moja corka raczej nie ulewa (w
        normie, dosc sporadycznie i mało) ale za to problemy z kolkami, rozwolneiniami
        ma znaczne. I wówczas debridad pomaga jak nic. Około miesiac temu miała okres
        dużej poprawy z brzuszkiem, odstawiłam debridad i było ok. Ale od 3 dni znowu sa
        problemy (niestety, zaczyna sie zabkowanie prawdopodobnie), zaczełam podawac
        debridad i już dzis (odpukac) jest troche lepiej.
        Nic nie wiem o powaznych skutkach ubocznych. Slyszałam, że przy ulewaniach tez
        ma dobre działanie. Poza tym, o ile wiem - nie ma przeciwskazan co do dłuższego
        stosowania.
      • mika1332 Re: Pomógł 04.04.07, 09:55
        Stosowaliśmy Debridat przez ok 4 tygodnie kiedy Antoś miał 2 miesiące i sporo
        ulewał.Od kiedy zaczęliśmy podawaćmu ten lek ulewanie skończyło się a do tego
        kolki przeszły jak ręką odjął.Ten lek ma właśnie łagodzić kolki i regulować
        procesy trawienia.U nas sprawdził się w 100%
    • agajot_2007 Re: Debridat 04.04.07, 09:53
      u nas było mega zaparcie. jak dotąd jedno jedyne w życiu mojego maluszka.
      natychmiast odstawiliśmy i wszystko wróciło do normy.
    • misia.1980 Re: Debridat 04.04.07, 09:55
      Mój Synek też na początku dostał Debridat-na ulewanie (bo ma refluks, a on
      obkurcza dolny zwieracz przełyku) i na wzdęcia jednocześnie. Dobrze go
      tolerował, nic się nie działo. Później odstawiliśmy, bo z ulewaniem było lepiej
      (choć nie wiem, czy to nie bardziej zasługa Nutritonu-kramię piersią, więc
      dostawał zawsze przed jedzeniem 15ml łyżeczką). Ale ponieważ zdarzało mu się
      ulewać taką kwaśna treścia w 2-3 godziny po karmienu i bardzo wtedy płakał,
      włączyliśmy Gasprid. To lek robiony, bo nie ma go w dawkach dla dzieci i przed
      włączeniem musiała być konsultacja kardiologa (plus EKG). Gasprid rzeczywiście
      pomógł, choć to już "cięższa broń" w walce z refluksem i ulewaniem. Pozdrawiam!
      • kita_76 Re: Debridat 04.04.07, 14:16
        A jak podawalas ten Nutrition, bo moja takiej papki jaka wychodzi z tych 15ml
        nie moze polknac?
        • misia.1980 Re: Debridat 04.04.07, 22:49
          Z Jaśkiem też długo był problem-na sam widok łyżeczki strasznie płakał...
          Zaczeliśmy mu do tego dodawać (do samej wody, przed dodaniem Nutritonu) pół tej
          miareczki od Nutritonu glukozy. "Glutka" podajemy na początku smoczkiem (takim
          do ssania, nie tym z butelki), a potem resztę już łyżeczką i "popychamy"
          smoczkiem. Dość skomplikowanie brzmi, ale dało skutek! I nie jest to chyba
          bardzo niepedagogiczne, bo zupki i desery idą mu normalnie-tylka łyżką.
          Pozdrawiam!
          • niokusia Re: Debridat 05.04.07, 10:41
            Widzę że same raczej pozytywne opinie co do drbridatu. U nas natomiast wywołał
            on skutek odwrotny - miał pomóc na ulewanie a mały po nim zaczął wylewać
            wszystko co zjadał- masakra poprostu jak odstawiśmy debridat unormawało się tzn
            ulewał tak jak przed zażywaniem leku. Jak tak ulewał strasznie zaczęłam szukać
            info w necie i wyczytałam że czasem faktycznie powoduje skutek odwrotny ale u
            większości dzieci działa jak powinien.
            POzdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka