Dodaj do ulubionych

Mycie buzi maluszków-rumiankiem??? Czym najlepiej?

11.06.07, 00:01
Koleżanka powiedziała, że nie powinnam myć buzi mojej miesięcznej córeczce
wodą, (pojawiły jej się drobne krosteczki właśnie na buzi) tylko przemywać
zaparzonym rumiankiem, ona tak pielęgnowała buzię swojej córeczki. Strasznie
mnie to zaskoczyło, bo byłam zawsze przekonana, że rumianek bardzo uczula. No
i sama zgłupiałam, ma tą kaszkę na buzi, podpowiedzcie czym myć żeby było jak
najlepiej i jak często myjecie buźki swoim tak małym dzieciom?
Obserwuj wątek
    • elusia22 Re: Mycie buzi maluszków-rumiankiem??? Czym najle 11.06.07, 08:48
      Ja od urodzenia synkowi buźkę i oczka przemywałam przegotowana wodą, teraz ma 7
      miesięcy i oczka nadal przemywam przegotowaną ,ale buźke już zwykłą wodą w
      trakcie kąpania i dodam ,że nie miał nigdy żadnych krostek!!Owszem miał jakieś
      kropeczki małe syfeczki itp. wyrósł już z tego a lekarka mi wtedy
      powiedziała,że takie malutkie dzieciaczki często maja jakieś syfeczki i to jest
      normalne, niczym nie smarowałam nie dotykałam i zeszło!
    • monikaa13 Re: Mycie buzi maluszków-rumiankiem??? Czym najle 11.06.07, 08:50
      przez pierwsze 3-4 miesiace przemywalam twarz przegotowana woda, nigdy nic sie
      nie dzialo, teraz ma 6 msc i przemywam juz zwykla z kranu

jezeli przemywalas przegotowana to nie od wody, jezeli nie to moze tak
    • nataliak9 rumianek może uczulać! 11.06.07, 08:53
      przemywaj woda a jak nie przejdzie idź do pediatry
    • julia78 Re: Mycie buzi maluszków-rumiankiem??? Czym najle 11.06.07, 09:21
      Mój też na poczatku miał takie krosteczki mimo mycia buzi przegotowaną wodą -
      widocznie taka jego uroda była wink Dzieci często tak mają i póki wiadomo, że to
      nie np. skaza białkowa to wszystko w porządku. Teraz mały ma 7 miesięcy i ma
      piękna gładziutką buzię. Od kilku miesięcy myję zwykła woda w kapieli, a w ciągu
      dnia przemywam czasem takim tonikiem dla niemowlat Musteli
      www.allegro.pl/item202590767_mustela_bebe_plyn_do_twarzy_i_posladkow_300_ml.html
      • etnoaska Re: Mycie buzi maluszków-rumiankiem??? Czym najle 11.06.07, 11:05
        od urodzenia uzywamy rumianku,oczywiscie tylko dlatego ze mojej malej nie
        uczula (bo wiem,ze moze),choc teraz coraz czesciej juz tylko do przemywania
        oczek,buzia mormalnie podczas kapieli woda. zawsze miala buzke bez
        krostek,oprocz moze tych czestych noworodkowych bialych krosteczek na
        nosku..mysle ze woda pzegotowana jest najbardziej pewna, a jesli rumianek to
        najpierw trzeba ostroznie i obserwowac..
        • kasienka_w_25 Re: Mycie buzi maluszków-rumiankiem??? Czym najle 11.06.07, 12:24
          Najlepiej przemywac zarówno buzie jak i oczka sola fizjologiczna w ampulkach
          kupiona w aptece. Rumianek raz ze moze uczulac, a po drugie on nie ma żadnych
          właściwosci (dawno twierdzono ze działa przeciwzapalnie),jest jak zwykla woda,
          a ta sólw ampułkach chociaż jest jałowa.
          • miko_mama Re: Mycie buzi maluszków-rumiankiem??? Czym najle 11.06.07, 13:05
            Po pierwsze-rumianek moze bardzo uczulic.
            Po drugie- najlepiej przemywac buzie/oczka czyms, co ma temperature ciala , a
            sol fizj. z ampulki moze byc chlodna. Najlepiej-moim zdaniem- swieżo
            przegotowana wodą. Uważać, żeby nie stała zbyt długo.
            • asinek68 Re: Mycie buzi maluszków-rumiankiem??? Czym najle 11.06.07, 13:08
              Do tej pory oczki przemywam solą fizjologiczną. Nie wiem dlaczego któraś mama
              napisała, że jest chłodna ? Przecież jak stoi w temp. pokojowej to jest taka
              sama jak ta woda przegotowana a sól moim zdaniem lepsza.
              • zuzana27 do asinek68 11.06.07, 13:17
                aaaaa...czyli ta sól fizjologiczna jest do przemywania buźki..! czy jeszcze do
                czegoś służy? Można ja kupic tylko w ampułkjach? Można przemywać nią również
                oczka? Ile kosztuje?
                • kasienka_w_25 NaCl chłodna:) 11.06.07, 16:19
                  To że NaCl stojaca w ampułkach w pokoju jest chłodna to cos nowego!!!!! Wszyscy
                  lekarze zalecaja wlasnie dopielegnacji niemowlat i noworodkow własnie sól
                  fizjologiczna lub aqua.
                  Jest jałowa a stojąc w pokoju na pewno nie przeziebisz nia dziecka..
                  Kupic ja mozna w aptece w takich plastikowych ampułkach sa nawet takie mniejsze
                  po 5ml, kosztuja naprawde niewiele
                • asinek68 Re: do asinek68 11.06.07, 16:39
                  sól fizjologiczną można kupić w aptece w ampułkach 5 i 10 ml. Za 10 szt po 10
                  ml płacę 3 zł z groszami. Można przemywać oczy, buźkę, zakraplać po kropelce do
                  noska - w zimie jak jest suche powietrze to nawilży lub przy katarze, pomoże
                  oczyścić.
                  • jonaska ja przemywam tym... 11.06.07, 17:21
                    www.allegro.pl/item202590767_mustela_bebe_plyn_do_twarzy_i_posladkow_300_ml.html
                    kupuję w aptece za 30zł
                    polecam
    • ninaa5 Re: Mycie buzi maluszków-rumiankiem??? Czym najle 11.06.07, 17:43
      Ja przemywam wodą. Mała miała na pczątku też drobne krosteczki- zniknęły jak
      zmieniłyśmy mleko. Mała ma 2,5 miesiąca.
      • eliszka25 Re: Mycie buzi maluszków-rumiankiem??? Czym najle 11.06.07, 23:30
        na samym poczatku przemywalam buzie i oczka przegotowana woda. pozniej juz
        zwykla z kranu. dzieci moga miec "tradzik" i nie jest to zwiazane z pielegnacja,
        ale z tym, ze w ich organizmach jeszcze przez jakis czas "kraza" chormony mamy.
        najlepiej z tymi krosteczkami nic nie kombinowac. znikna same. oczywiscie jesli
        cie to niepokoi i wydaje ci sie, ze to jednak cos innego, to najlepiej
        skonsultowac z lekarzem, bo moze byc to np. jakas alergia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka