0.beata90 10.08.07, 14:08 dobrze jest nosic mala na rekach nie moge sie jej oprzec tym bardziej jak placze czasami mysle ze ona poplakuje bo chce byc noszona i kolysana czy dzieci tak szybko sie przyzwyczajaja a co ze smoczkiem dawac czy nie ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tygrysiatko1 Re: Noszenie 10.08.07, 14:21 do 6 tygodnia życia nie dawać smoczka... chyba, że nie karmisz piersią... a bardzo często dzieci wymyuszają płaczem wzięcie na ręce... Odpowiedz Link Zgłoś
wosebka Re: Noszenie 10.08.07, 14:42 Mój syn ma 10 miesięcy. Noszę na rękach. od początku nosiłam. Mąż twierdzi, że go przyzwyczaiłam. Może i tak. Ale nie mogę pozostać obojętna, gdy wyciąga łapki i woła : mama. Noszenie na pewno utrudnia - ciężko wieszać pranie z dzieckiem na ręku . Ale i tak będę nosiła, do kiedy będzie chciał. Podobno przez 1. rok życia trzeba spełniać potrzeby maluszków. Skoro chce na ręce, to potrzebuje bliskości. Bo przecieć potrafi bawić się samo zabawkami, książeczkami. Takie małe jeszcze nie manipuluje dorosłymi. Chce się przytulić, przytulam go. Odpowiedz Link Zgłoś
eutrapelka32 Re: laktatorka mówiła że tak 10.08.07, 18:58 nasza mała miała straszne kolki i bardzo się bała tego bólu jakby na zapas. nonstop na rękach, jak ją odkładałam ryczała (to nie był już płacz). wielu mówiło, po co tak noszę, mąż też, ale ja czułam, że tak musi być i już! w poradni laktacyjnej powiedziano, ze robie najlepiej i nie szkodzi to na kręgosłup dziecka, przeciwnie, staje się silniejsze, bo jest w różnych pozycjach. wtedy i mąż uwierzył, że to jest dobre i sam się zaangażował jeszcze bardziej i już mi nie marudził teraz mała ma 10 miesięcy i zaczyna biegać(chodzi od 2 tygodni!!!)- a spróbuj ją wziąć na ręce!!! nie usiedzi!!!!! ma nas gdzieś!!! słuchaj najlepiej siebie samej i specjalistów!! pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
eutrapelka32 Re: laktatorka mówiła że tak 10.08.07, 19:06 ojej, 10m-cy??? a ja przeczytałam 10 tygodni wiesz, myślę, że trochę manipuluje!!! to są małe cwaniaki!!! najukochańsze i baaardzo inteligentne Odpowiedz Link Zgłoś
ithilhin wosebka! 10.08.07, 23:07 chcesz sposob na wieszanie pranai z dzieckiem na reku? www.gosia.petronet.pl/gallery/d/4367-1/DSC00302_1.jpg www.gosia.petronet.pl/gallery/d/2819-1/IMG_0689.jpg na plecach tez mozna , zapraszamy an forum chustowe: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44603 Odpowiedz Link Zgłoś
0.beata90 Re: wosebka! 12.08.07, 13:11 No mala mysle ze troche manipuluje ale nie zostawie ja placzacej a chuste to sobie sprawie bardzo praktyczna rzecz ) Dzisiaj ciezki dzien oby pospala chociaz 2 godz ) Odpowiedz Link Zgłoś
jumami Re: Noszenie 10.08.07, 15:32 Hej!Mały właśnie skończył 4 mieś.Od początku nie zamierzałam nadużywac noszenia tzn. cały czas,kilkadziesiąt razy. Kilka razy w ciągu dnia "robimy obchód" po mieszkaniu i odkładam na matę edukacyjną,łóżko,łóżeczko i albo się razem bawimy albo on sam. Nie chciałam by syn "wisiał" mi 24h/dobę na ramieniu gdyż byłąbym "uziemiona" i nie mogłabym zając się mieszkaniem.Oczywiście tulęgo,ma mnie podczas kartmienia piersią itp. Co do smoczka...marzyłam,że moje wychowa się bez smoka...i tak było do 3,5mieś. Mały go wypluwał.Bawił się jednak piąstkami wkladając często kciuk.Zaniepokoiło mnie to.Trudniej odzwyczaic od kciuka(bo nie odetnę)niż od smoka.Aż tu 12dni temu podałam smoczka i sam zassał!Teraz ma go w buzi TYLKO przed zaśnięciem(wyjmuję gdy zaśnie).Nie używam go jako "wyciszacza"by miec spokój.Od września pojawi się u nas opiekunka której byłoby o wiele trudniej gdyby musiała miec małego na rękach, nie umiejącego korzystac ze smoczka. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
beatiness Re: Noszenie 10.08.07, 15:52 DZIECI DO 6 MIESIACA NIE POTRAFIA MANIPULOWAĆ LUDŹMI! tak więc jeśli dziecko płacze to czegos sie domaga, być moze bliskości mamy i nie powinnsmy im tego odmawiać, to stare, głupie gadanie że dziecko się przyzwyczaja do noszenia. ja nie mogłabym pozostawić mojej płaczacej krsuszyny. brałam ją zawsze kiedy płakała. teraz ma 6,5 miesiaca i jest noszona, ale potrafi też godzinę sama zająć sie sobą w łóżeczku... Odpowiedz Link Zgłoś
0.beata90 Re: Noszenie 10.08.07, 15:55 Ja tez nie moge jej zostawic w koncu kiedys bedzie za duza zeby ja nosic Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: Noszenie 10.08.07, 16:10 Tu jest podobny wątek i fajny link do forum z ekspertem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=67121731&a=67148224 Odpowiedz Link Zgłoś
limana Re: Noszenie 10.08.07, 22:03 Ja też od zawsze nosze swoją Żabkę, teraz ma 8 miesięcy i nadal bardzo tego potrzebuje, nie ma lepszego antidotum na ból niz wtulenie sie w ramiona mamusi lub tatusia. Poza tym udowodniono naukowo, że dzieci często noszone i tulone są w przyszłości pewniejsze siebie od swoich rówieśników . Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
guruburu Re: Noszenie 10.08.07, 22:21 Noś, noś na zdrowie Tylko, że łatwiej i wygodniej na dłuższą metę jest nosić w czymś - możesz zacząć od długiego szalika-chusty. Albo uszyj czy kup coś bardziej 'profesjonalnego". Chusta zdecydowanie wytrzymuje większy udźwig niż ręce no i te drugie masz wolne dla innych potrzebnych czynności A nosić w chuscie można długo - na dalsze dystanse albo jeśli np. chcę uniknąć rozróby w sklepie i sprawnie zrobić zakupy, albo kiedy wracamy po wybieganiu w parku do domu, nadal bez problemu noszę moją prawie 2 latkę . Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Noszenie 10.08.07, 22:51 Przytulac, przytulać - nosić niekoniecznie Jeśli dziecko pozwoli, to polezeć z maluchem na swoim brzuchu albo posiedziec przy forum z dzieckiem na kolanach - no chyba ze noszenie bedzie potrzebne. Dziecko, kt.ore zostanie nauczone, że mama zawsze poprzytula, kiedy trzeba, w pewnym momencie zaczyna miec swoje własne sprawy Acz zajmuje to raczej miesiace niz dni. Smoczek lepiej nie. Może zaburzac technikę ssania piersi - nie u kazdego dziecka, ale po co ryzykowac? Odpowiedz Link Zgłoś
sla60 Re: Noszenie 12.08.07, 21:16 we wszystkim potrzebny jest przede wszystkim tzw. zdrowy rozsądek Odpowiedz Link Zgłoś