ebielo 05.09.07, 16:47 Czy ktos ma doswiadczenie z miganiem dla malucha? Ja zaopatrzylam sie w materialy i zaczynam. Chetnie nawiaze kontakt/ wymienie sie doswiadczeniem z migajacymiy mamami... Nasz Lennart ma obecnie 5 miesiecy, wiec pora zaczac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bluejanet Re: miganie 05.09.07, 18:55 Chetnie poklikam jak Robin dorosnie - na razie ma niecaly miesiac. Jestem strasznie napalona na miganie Moj album Ksiazki do wymiany Odpowiedz Link Zgłoś
klaudyjka2001 a co to jest ? 05.09.07, 23:33 Nie bardzo rozumiem, a jestem zainteresowana tym tematem. Czy ktos moze mi to pokrótce wytłumaczyć ? Człowiek uczy sie całe życie... Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
kobraluca Re: a co to jest ? 06.09.07, 04:06 chodzi o uczenie dziecka jezyka migowego, aby moglo porozumiewac sie z mama zanim zacznie mowic. Nauke mozna zaczynac jak maluch ma 6 miesiecy. Mozna kupic DVD i ksiazki z nauka jezyka migowego dla dzieci. Ja bede rodzila dopiero za miesiac,ale juz sie zaopatrzylam w niezbedne materialy Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: a co to jest ? 06.09.07, 06:13 psychologiczny.blog.polityka.pl/?p=15 Polecam miganie, to naprawdę rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
ebielo Re: a co to jest ? 06.09.07, 13:36 A wyprobowalas? Ja wlasnie czytam ksiazke "sign with your baby". Powoli wprowadzam pierwsze znaki. Nasz lennart skonczyl 5 miesiecy i na odzew jeszcze nie ma co liczyc, ale mam nadzieje, ze juz w 9 miesiacu zakomunikuje mie, ze chce czegos wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: miganie 06.09.07, 15:32 Ebielo jestem wielką entuzjastką wszelkich metod rozwijających dziecko. Nie, sama nie migałam z córka bo wracałam do pracy jak Alka malutka była a pilnująca jej mama powiedziała, że wygłupiać się nie będzie więc z migania nici...jednak bardzo dużo czytałam na te tematy (prawie całą ciążę leżałam placiem więc miałam mnóstwo czasu) a akurat miganie w praktyce widziałam u dobrej znajomej która porozumiewała się w ten sposób z córką i byłam po prostu zachwycona. Planuję właśnie drugie dziecko, z dwójką zostanę już na wychowawczym więc czasu będzie dużo więcej i migania na pewno spróbujemy. Dużo informacji i kontakt do pani wprowadzającj te metody w Polsce jest na mgowy.pl ale w tej chwili ta stronka nie działa niestety, było tam sporo przydatnych rzeczy i można było do dr Mikulskiej napisać a dosyłała materiały. Moja Ala obecnie ma 1,5 roku stosujemy metodę Domana czyli czytanie dla niemowląt i małych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Nie slyszalam o metodzie Domana 08.09.07, 21:29 nauka.2p.pl/czytanie/index.html tu jest mniej więcej opisane o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
noli Re: miganie 06.09.07, 21:29 Ja również mam taki plan by nauczyć się i dziecko migowego. Przyznam że już nawet zaczęłam ale moje maleństwo skończyło dopiero 5 miesięcy - więc na razie tylko mi się przygląda i przyznam że im starsze tym robi to z większym zainteresowaniem. Przeszkodą jest że wracam właśnie do pracy a młody idzie do żłobka ale może czas jaki nam zostanie wystarczy by go troszkę poduczyć - a przy okazji i paniom w żłobku powiem jakie daje znaki na sikanie czy jedzenie - choć to akurat jest proste No i jeszcze trzeba męża namówić by też migał ;p Odpowiedz Link Zgłoś
druuna Re: miganie 07.09.07, 11:28 Ja strasznie napaliłam się na miganie jak Zuzia miała 8-9 miesięcy! Zaczęłam od kilku znaków: cycek, jeść. Po 2 miesiącach pokazywania przy każdym karmieniu piersia i w trakcie i przed Zuzia stojąc w łóżeczku wsadziła palec do buzi i zaczeła głośno cmokać! Aż mnie wmurowało z zachwytu! )) To jest niesamowite uczucie. Niestety inne typowe znaki poszły na drzewo a Zuzia sama powymyslała (wspólnie z rodzicami i babciami) swoje migi Na cycka cmoka tak językiem o tył podniebienia (jak czasami się cmoka z dezaprobatą), na piciu cmoka tak jak do dawania buzi wargami, a na jedzenie ciamka całym językiem i wargami! Jak słyszy samolot to podnosi rączkę do góry wysoko a jak widzi słonia w książeczce to też (słoń robi "trytututu" trąbą!) i trzeba z kontekstu zgadywać. Już zaczyna mówić więc te znaki tylko wzmacniają dźwięki! "pa" to paluszek, pani, pan, "papa", "mo mama" to moja mama "mo tata/tatu" to moj tata/tatuś Jak chce siusiu to szarpie się za przód bodziaka w okolicy brzyszka. Aha, jeszcze pępek to jest "pe". itd! polecam! na prawdę. Nawet jak z migania nici to satysfakcja z efektywnego komunikowania się z dzieckiem jest niesamowita! )))) Tu jest kilka znaków na anglojęzycznej stronie: signingbaby.com/main/?pp_album=main&pp_cat=signing-baby-dictionary a potem na gallery są tez zdjęcia innych znaków. Na www.youtube.com wpisać trzeba "signing baby" albo "baby sign" i tez będzie sporo filmików. Tylko, że zauważyłam, że polskie znaki (które były w bardzo obszernym słowniku "filmowym" na stronie www.migowy.pl - nie działająćej teraz - nie wiem dlaczego ( ) róznia się często od angielskich. Trudno wyczuc dlaczego - na mój gust powinny byc te same. Ale zgaduję, że języki te powstawały równolegle dlatego ( Szkoda. Polecam na prawdę tą zabawę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: miganie 07.09.07, 12:01 druuna napisała: > Tylko, że zauważyłam, że polskie znaki (które były w > bardzo obszernym słowniku "filmowym" na stronie www.migowy.pl - nie > działająćej teraz - nie wiem dlaczego ( ) róznia się często od > angielskich. Trudno wyczuc dlaczego - na mój gust powinny byc te > same. Ale zgaduję, że języki te powstawały równolegle dlatego ( Bo jak rozumiem, miganie dla dzieci oparte jest na językach migowych różnych dla rożnych mówionych języków, np. ASL (American Sign Language), Polski Jezyk Migowy (PJM), itp. Odpowiedz Link Zgłoś
druuna Re: miganie 07.09.07, 11:38 A pozatym w Warszawie są kursy organizowane właśnie przez dr Mikulską! Tam też można dostać materiały wszystkie To jest e-mail klubkoko@gazeta.pl na który napisałam pytając o kursy korespondencyjne ))) bo jestem z Krakowa. Bardzo grzecznie mi odpisano, że niestety takowych brak :p i że materiały komercyjne są dopiero w przygotowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
ebielo moje zrodla i doswiadczenia 07.09.07, 12:06 Druuna, dzieki za twojego posta. Ja korzystam na codzien z ksiazki "sign with your baby". Procz tego na stronie www.mybabycantalk.com/ jest swietny slownik znakow, w wersji krtokich filmow, wiec super. Co prawda ucza oni ASL, ale to przeciez wzsytsko jedno, jakiego systemu uczy sie dzieciak. My dopiero zaczelismy, wiec wprowadzam slowa; zabawa, wiecej, mleko, halo i papa. Nawet moj maz miga. Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaani Re: moje zrodla i doswiadczenia 07.09.07, 15:51 www.migowy.pl/ tu są wszystkie znaki które można używać.. UWAGA - znaki angielskojęzyczne sa różne od polskich.. strona chyba teraz jest przebudowana, ale naprawdę wszystkie znaki fajnie były pokazywane.. Franka próbuję nauczyć paru znaków ( bez większego rezultatu - czasem pokazuje "cycek" i "chusta" ) za to moja starsza świetnie opanowała wiele znaków "migowych" na tyle, że jak byłyśmy ostatnio w instytucie słuchu (miała lekkie problemy z uszami) to potrafiła isę dogadać z niemówiącą dziewczynką .. pokazywała "mama" jeść "nie wolno" i parę innych znaków.. w szoku byłam normalnie, bo na codzień tych znaków nie używa, bo normalnie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
grenada79 Re: miganie 07.09.07, 23:50 mój Tomek ma teraz prawie 4 m-ce przyznam że wcześniej nie słyszałam o czymś takim ale chętnie spróbuję! to bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
anetinus Re: miganie 08.09.07, 12:13 siedze z mała na wychowawczym i szczerze mowiac to zapomnialam o miganiu bo w ciazy tez mialam takie plany. teraz mala ma juz roczek , jak myslicie wprowadzac znaki czy juz za pozno? Odpowiedz Link Zgłoś
ebielo Re: miganie 08.09.07, 17:20 Spoko, mozesz wprowadzac. Zanim cora zacznie mowic pelnymi zdaniami i tak minie jakis czas. A w tym czasie moze nauczyc sie, ze chce wiecej jesc, cos ja boli etc. Zawsze to przydatne. A i mozg szybciej sie rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
graturka Re: miganie 08.09.07, 17:54 strasznie mnie to zainteresowało!!!!Kaja ma dopiero 2,5 miesiąca, więc chyba za szybko bo dopiero zaczyna interesować sie co do niej mówie, piosenkami które jej spiewam itp. ale kiedy zaczynać? to super sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
ebielo Re: miganie 08.09.07, 19:14 W 6 miesiacu jest najwyzszy czas. Jak masz jeszcze czas, to zajrzyj do zrodel, poczytaj ksiazki. Miganie jest mega proste. Uczysz sie wlasciewie razem z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ziena77 Re: miganie 08.09.07, 22:56 Ja już 2 mies.temu wprowadziłam parę słów mojej 7 mies. córce. Ona jeszcze nic nie pokazuje ale reaguje jak ja migam. Teraz jak nie działa ta strona z filmikami stanęłam w miejscu. Bardzo bym chciała wprowadzić słowo BOLI. Czy któraś "pokazałaby" mi jak to idzie? Odpowiedz Link Zgłoś
hanulllka Re: miganie 08.09.07, 23:53 Migać można zacząć od ok 5 miesiąca. Nawet jeśli dzidzia nie miga razem z mamą, to wiele z tego rozumie i szybko się uczy. A znaki można wymyślić samemu, dzidzia też załapie. Oczywiście prawdziwy migowy bardziej przyda się później w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
ebielo Re: miganie 09.09.07, 09:53 wejdz na www.mybabycantalk.com/content/dictionary/dictionaryofsigns.aspx?letter=H&word=Hurt tam masz pokazane jak to wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
olenkas13 link na polską stronkę z miganiem 11.09.07, 21:37 www.effatha.lap.pl/ to adres gdzie w spisie alfobetycznym zonaczycie pokazane wszystkie sława z migowego języka. Ja migam kilka słów ad niedawna - synek ma 8 mcy. On dużo rozumie ale zastawiam się jak on zademstruje te słowka. Pokazuję mu pić, jeść i spać. Niestety za miesiąc zaczynamy z opiekunką, a ja do pracy więc nie wiem czy ona zechce migać. Odpowiedz Link Zgłoś