bobasek0 10.12.07, 10:07 czy któres z waszych dzieci miało wodniaczki podtwardówkowe jesli tak to kiedy sie wchłoneły?i czy są niebespieczne dla malucha? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agabi27 Re: wodniaczki 10.12.07, 14:02 mój mały ma wodniaki - wyszły na bad.usg ale lekarz powiedział żeby się nie przejmować, że same się wchłoną ok. 1 roku. Mały ma 11 miesięcy, ale na razie jeszcze się nie wchłonęły. Ja nawet się tym nie przejmuję Odpowiedz Link Zgłoś
bobasek0 Re: wodniaczki 10.12.07, 14:05 a od kąd je ma i jakiej wielkosci?czy opózniaja rozwój?czego są przyczyną Odpowiedz Link Zgłoś
adad05 Re: wodniaczki 10.12.07, 14:33 Mój syn równiez miał wodniaki,wchłonęły mu się jak miał około 14 miesięcy. Rozwija sie normalnie,równiez sie tym zbytnio nie przejmowałam. Podobno wielu chłopców ma cos takiego i zanika to z czasem.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agabi27 Re:adad05 10.12.07, 15:34 Nie pamiętam jakie to są wodniaki, ale widoczne są na czole i powyżej jako takie miękkie, prawie niezauważalne uwypuklenia. Dziecko miało 4 miesiące jak miał robione usg. Miał też w tym czasie wzmożone napięcie mięśniowe i był rehabilitowany, ale to nie miało związku z wodniakami (wyszło to po prostu przy okazji). Przykładem tego jest fakt, że nadal ma wodniaki, a rozwija się ponad normę, ma 11 m-cy i już zaczyna sam chodzić... Nie ma się co przejmować, zwłaszcza jeśli wodniaki są po zewnętrznej stronie czaszki, gorzej by było gdyby się utworzyły wewnątrz i co najgorsze rosły, ale jeśli nie rosną to wszystko ok - taka jest moja wiedza na ten temat zasięgnięta u bardzo dobrej pani neurolog dziecięcej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bobasek0 Re:adad05 10.12.07, 16:33 co wted groziłoby dziecku gdyby były wewnątrz? Odpowiedz Link Zgłoś
bobasek0 Re:adad05 10.12.07, 16:39 ma wodniaczki w okolicy czołowej to dobrze czy zle Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re:adad05 10.12.07, 18:27 Przepraszam nie doczytałam,że to wodniaki czołowe,ale one też się wchłaniają bez skutków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: czy wodniaczki leczy sie witaminami? NIE !! 10.12.07, 18:26 One się z reguły same wchłaniają tylko trzeba przy pieluszkowaniu dawać jąderka do góry. I na boga NIE doszukuj się na siłę u swojego dziecka opóźnienia umysłowego,bo w każdym swoim wątku piszesz o opóźnieniu. Twoje dziecko JEST NORMALNE i prawidłowo się rozwija !!!!! Moze to Tobie przydała by się konsultacja psychologa/psychiatry Daj na luz,opanuj się i nie siej w sobie zamętu i paniki,bo dla Twojego zdrowia psychicznego to szkodzi i dziecku tez na dobre nie wychodzi. Masz zupełnie prawidłowo rozwijaące się dziecko. Pzdr.gośka Odpowiedz Link Zgłoś
agabi27 Re: czy wodniaczki leczy sie witaminami? NIE !! 10.12.07, 19:39 Co ty za głupoty wypisujesz? wodniaki nie mają nic wspólnego z jaderkami, wodniaki tworzą się na główce (czaszce) dziecka i jeśli nie są wewnątrz czaszki, tylko np. czołowe to nie trzeba je leczyć - wchłaniają się jak dziecko ma ok.1 roczku. Jeśli umiejscawiają się w czaszce (mózgu) wtedy podejmuje się działania, bo mogą uciskać mózg. Jak nie masz pojęcia na ten temat to nie wypisuj bzdur. Ja też nie jestem wszechwiedząca i nie wymądrzam się dlatego, ale piszę to co wiem z dobrego źródła od dobrej pani doktor, bo sama mam dziecko z wodniakami czołowymi Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: czy wodniaczki leczy sie witaminami? NIE !! 10.12.07, 19:41 Napisałam we wcześniejszym poście,ze nie doczytałam ) wystarczy? A wodniaki jader też są )) pzdr.gośka Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Koretka tu 10.12.07, 19:42 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=73120957&a=73143235 Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 agabi27!!! 10.12.07, 21:19 Agabi27 może ty się nie wymądrzaj jak nie wiesz, po co piszesz, że malgosiek wypisuje bzdury jak sama nie masz o tym pojęcia, śmieszy mnie takie zachowanie o wodniakach jąderek możesz poczytać tutaj i nie jest to wymysł malgosiek www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79369,1335652.html Odpowiedz Link Zgłoś
agabi27 Re: wodniaczki 11.12.07, 13:30 po pierwsze to się nie wymądrzam - samam napisałam że piszę to co wiem od pani doktor!, a po drugie to nie doczytałam że malgosiek się pomyliła, a po trzecie to też wiem że są wodniaczki jąder! Jeśli kogoś uraziłam i wprowadziłam w błąd swoją wiedzą to przepraszam ! Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: wodniaczki 11.12.07, 13:33 ->wodniaki nie mają nic wspólnego z jaderkami, twoja wypowiedz tego nie potwierdza, ale ok. niech ci bedzie, tylko na drugi raz tak ni enaskakuj od razu Odpowiedz Link Zgłoś
agabi27 Re: wodniaczki 11.12.07, 16:21 ok! może się i pomyliłam, ale wtedy myślałam tylko o wodniakamch mózgu. a ty nie musisz od razu tak wszystkich strofować, bo aż strach się wypowiadać.. Odpowiedz Link Zgłoś
ifaka78 Re: wodniaczki 11.12.07, 17:10 A czy to jest to samo co torbielki? Bo moja miala 2 torbielki (wyszlo w usg przezciemieniowym przy wypisie z porodówki)jedną dosc dużą i drugą mniejszą. Ta mała zniknęła po ok. 3 mies, a druga mysle ze tez juz sie wchloneła (bo ostatnio miala na usg juz tylko 2mm). Dodam ze nie mają one wpływu na rozwój dziecka. A torbielki to pamiątka po porodzie - "rodzić naturalnie bez nacięcia"...ech. Odpowiedz Link Zgłoś