yoja 24.08.03, 13:02 Moj maluszek ma 2 miesiace i nie lubi spac na boku. Jak go tak uloze od razu beczy. Spi tylko na pleckach z glowa ulozona na bok. czy mam go "zmuszac" do innych pozycji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamusiaolusia1 Re: na boku 24.08.03, 15:13 Mój synek dopiero wczoraj 14 tygodniu zycia zasnął na boku, bo sam się na niego przekręcił. Ponieważ miał ogromne kłopoty za snem, do głowy mi nie przyszło, zeby go zmuszac do jakich pozycji. Spał cały czas na pleckach. Nie widzę, żeby to wpłynęło negatywnie na jego rozwój. Nie przejmuj się, niech śpi jak mu wygodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
aga173 Re: na boku 24.08.03, 20:01 Mojemu synkowi z kolei źle się wchłaniała witamina D3 (odkryli to w 5 m-cu) też nie chciał spać na boczku a teraz ma spłaszczoną główkę z tyłu głowy dokładnie na ty boczku na którym przekręcał główkę.Ale to nic strasznego ale póki możesz to dawaj go jak już zaśnie raz na jeden raz na drugi boczek.A co do mleczka to niech pije ile chce kacper z kolei to niejadek i ma 6,5 m-ca a waży 6.800 TYLKO SIĘ CIESZ Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: na boku 24.08.03, 21:52 Moja córeńka przez 4 miesiące spała wyłącznie na pleckach, z główką zwróconą w prawo. A potem nauczyła się przekręcać na boki, i układa się głównie na lewym boczku. Podobno pozycja na pleckach jest najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
ogrodniczka1 Re: na boku 26.08.03, 00:20 Mój synek przez 5 miesięcy spał prawie wyłącznie na pleckach. Teraz nauczył się przekręcać na boczki i zmienia pozycje kilka razy podczas snu. A główkę ma śliczną, okrąglutką. Pozdrawiam Magda, mama Wojtka (10.03.03) Odpowiedz Link Zgłoś
kasik7 Re: na boku 26.08.03, 00:25 Nasz ortopeda wręcz zabronił układania dziecka do snu na boku. Podobno wpływa to niekorzystnie na stawki biodrowe. Mała prawie od początku śpi na pleckach z główką zwróconą na bok, dzięki temu nie boję się, że główka jej się spłaszczy. Podobno pozycja na pleckach jest dla dziecka najkorzystniejsza, więc pozwól mu spać tak jak lubi. Odpowiedz Link Zgłoś