24.08.03, 13:02
Moj maluszek ma 2 miesiace i nie lubi spac na boku. Jak go tak uloze od razu
beczy. Spi tylko na pleckach z glowa ulozona na bok. czy mam go "zmuszac" do
innych pozycji?
Obserwuj wątek
    • mamusiaolusia1 Re: na boku 24.08.03, 15:13
      Mój synek dopiero wczoraj 14 tygodniu zycia zasnął na boku, bo sam się na
      niego przekręcił. Ponieważ miał ogromne kłopoty za snem, do głowy mi nie
      przyszło, zeby go zmuszac do jakich pozycji. Spał cały czas na pleckach. Nie
      widzę, żeby to wpłynęło negatywnie na jego rozwój. Nie przejmuj się, niech śpi
      jak mu wygodnie...
    • aga173 Re: na boku 24.08.03, 20:01
      Mojemu synkowi z kolei źle się wchłaniała witamina D3 (odkryli to w 5 m-cu) też
      nie chciał spać na boczku a teraz ma spłaszczoną główkę z tyłu głowy dokładnie
      na ty boczku na którym przekręcał główkę.Ale to nic strasznego ale póki możesz
      to dawaj go jak już zaśnie raz na jeden raz na drugi boczek.A co do mleczka to
      niech pije ile chce kacper z kolei to niejadek i ma 6,5 m-ca a waży 6.800 TYLKO
      SIĘ CIESZ
    • dorotakatarzyna Re: na boku 24.08.03, 21:52
      Moja córeńka przez 4 miesiące spała wyłącznie na pleckach, z główką zwróconą w
      prawo. A potem nauczyła się przekręcać na boki, i układa się głównie na lewym
      boczku.
      Podobno pozycja na pleckach jest najlepsza.
    • ogrodniczka1 Re: na boku 26.08.03, 00:20
      Mój synek przez 5 miesięcy spał prawie wyłącznie na pleckach. Teraz nauczył się przekręcać na boczki i zmienia pozycje kilka razy podczas snu. A główkę ma śliczną, okrąglutką.
      Pozdrawiam

Magda, mama Wojtka (10.03.03)
    • kasik7 Re: na boku 26.08.03, 00:25
      Nasz ortopeda wręcz zabronił układania dziecka do snu na boku. Podobno wpływa
      to niekorzystnie na stawki biodrowe. Mała prawie od początku śpi na pleckach z
      główką zwróconą na bok, dzięki temu nie boję się, że główka jej się spłaszczy.
      Podobno pozycja na pleckach jest dla dziecka najkorzystniejsza, więc pozwól mu
      spać tak jak lubi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka