ejuni 13.06.08, 20:28 moj brzdac zaczyna raczkowac, ale w calym domu mamy panele polozylam mu koc na podlodze, ale za kazdym razem z niego ucieka. czy macie jakies sposoby na slizgajace sie kolana na panelach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sabciass Re: panele a raczkowanie 13.06.08, 20:48 ja tez mam wszedzie panele i córka swietnie sobie radzi, jak twój maluch nabierze wprawy, to nie bedzie sie slizgał Odpowiedz Link Zgłoś
karmasz Re: panele a raczkowanie 13.06.08, 21:04 Dokladnie tak. Na razie to jego poczatki,ma jeszcze slabe miesnie i dlatego sie rozjezdza. Jak troszke pocwiczy to panele czy terakota nie bedzie przeszkadzac. Moje obydwie corki jak zaczynaly raczkowac tez sie slizgaly i pelzaly po sliskich powierzchniach. Po jakims czasie nabieraly wprawy i raczkowaly po czym sie dalo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewasz.1 Re: panele a raczkowanie 13.06.08, 21:41 Osobiście chyba popełniłam błąd. Mam panele i terakotę wszędzie. położyłam na to chodnik niczym autostrada ,żeby mały się nie ślizgał, ale on siadając i tak znajdzie kawałek bez wykładzin a do tego ma czerwone kolana ( jeszcze nie zdarte) od tych chodników Odpowiedz Link Zgłoś
mausa Re: panele a raczkowanie 13.06.08, 22:27 Czasem na pomagają takie ochraniacze na kolanka (jak u sportowców) z ABS-ami (jak w skarpetkach). Mój maluch jednak szybciej powstał na stopy i ręce i w ten sposób raczkował niż zaakceptował ochronę kolan Odpowiedz Link Zgłoś
ejuni Re: panele a raczkowanie 13.06.08, 22:55 dzieki zostawiam wiec jak jest i niech sie uczy Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: panele a raczkowanie 14.06.08, 06:55 Już drugie dziecko raczkuje mi po panelach, nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
emi.czm Re: panele a raczkowanie 14.06.08, 10:57 Ja też mam panele w całym domu i znalazłam plus tej całej sytuacji.Na początku sie denerwowałam bo młody sie ślizgał a teraz raczkuje na gołe nóżki po całym domu jak perszing więc jak nie mam już siły za nim biegać zakładam mu jakiś spodzień co by wyhamować prędkość i chwile posiedzieć w spokoju Nóżek nie miał nigdy obtartych Odpowiedz Link Zgłoś
mfaab Re: panele a raczkowanie 15.06.08, 09:15 Miałam podobny problem. Żeby przyspieszyć umiejętność raczkowania pojechałam z małym na weekend majowy (3 dni) w miejsce gdzie były normalne dywany. Załapał po kilku godzinach zabawy, pierwszego dnia. Jak wróciliśmy do domu raczkował już normalnie. Poza tym teraz jest na tyle ciepło że można maluchowi założyć krótkie spodenki wówczas nie będzie się gołymi kolankami tak ślizgał po panelach. Mój synek teraz maszeruje wokół mebli-zawsze na boso - bo w skarpetkach nawet tych z gumeczkami często się ślizgał i uderzał głową o podłogę. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: panele a raczkowanie 15.06.08, 10:25 My kupiliśmy w końcu dywan (koc się rolował, zwijał, ciągała go za sobą). Mała nie dawała rady a poza tym przyjemniej się siedzi na dywanie. Jak upada, to i tak poza dywanem, więc w tej kwestii zakup nie pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: panele a raczkowanie 15.06.08, 10:46 Też mamy panele i też na początku się martwiłam, bo się młodemu kolana rozjeżdżały. Ale się nauczył i teraz trudno go dogonić na tych panelach . Odpowiedz Link Zgłoś