lena_lodz 15.08.08, 14:31 zauważyłam u swojego miesięcznego malucha rzęsę w oku, czy w jakiś sposób mogę ją usunąć, czy może ona uszkodzić gałkę oczną ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: rzęsa w oku 15.08.08, 15:05 Wypłucz ją z oka solą fizjologiczną albo przegotowaną wodą. Przeciez ona drażni i dokucza... Odpowiedz Link Zgłoś
cygarietka Re: rzęsa w oku 15.08.08, 20:33 A jesteś pewna, że to rzęsa. Niemowlaczkom w tym wieku schodzi błonka z oka, która może przypominac rzęsę. Mojej kuzynki dziecko tak miało i moje też, myslałam , że to rzęsa a to błonka była. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_miko Re: rzęsa w oku 15.08.08, 21:46 ja tez bym wyplukala solą fizjologiczną. W tym wieku malenstwa nie czują czy coś im wpadło do oczka czy nie. Nie czują draznienia. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: rzęsa w oku 16.08.08, 11:31 Jak to nie czują drażnienia? Chyba na tej samej zasadzie, jak kiedyś uważano, że dziecka nie boli wycinanie migdałów na żywca czy przebijanie błony bębenkowej... Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: rzęsa w oku 16.08.08, 09:47 Moja córka dosyc często miała rzęsę w oku. Czasami dopiero po kilku dniach udawało się ją usunąć po co wieczornym zakrapianiu solą fizjologiczną. Moim zdaniem nie ma co wariować, bo dziecku to nie przeszkadza a jak rzęsa dobrze się ułozy, to i dorosły nie czuje dyskomfortu. Jeżeli nie da się jej usunąć kilkoma kroplami soli fizjologicznej (raczej daruj sobie wodę przegotowaną lub jakieś wywary z ziół, typu rumianek), to poczekaj do następnego dnia. Więcej szkód można zrobić nadmiernym gmeraniem a to w końcu nie takie rzadkie, mieć rzęsę w oku i raczej nie zagraża zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś