marek.lipski Popatrzcie na Berlin.Mleko dla podatnika i renty.. 05.10.08, 13:36 W poprzednim komentarzu trzcionki,za male,do moich paluszkow splataly mi zarcik,malenki.Im wiecej matek karmia piersia, jak moga oczywiscie,tym lepiej dla dziecka,jego przyszlosci ale i dla .....podatkow.Bedzie dluzej zyc i nas swoimi podatkámi obdarowywac. Odpowiedz Link Zgłoś
bubster a ja nie rozumiem 05.10.08, 14:25 aborcja - źle anykoncepcja - źle ale jak się już dziecko urodzi to: karmienie piersią - źle! więc lepiej niech nikt tego nie ogląda! i gdzie sens i gdzie logika? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-gadzala To jest be? Publiczne karmienie piersią 07.10.08, 10:46 Ja jestem za karmieniem publicznym i właśnie tak robię bo niby gdzie ja mam się schować?????!!!A czy ktoś nie widział cycka????!!!! Przecież to nie wstyd!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: To jest be? Publiczne karmienie piersią 07.10.08, 10:51 anna-gadzala napisała: > Ja jestem za karmieniem publicznym i właśnie tak robię bo niby gdzie > ja mam się schować?????!!!A czy ktoś nie widział cycka????!!!! > Przecież to nie wstyd!!!!! Dla Ciebie nie, ale inni mogą czuć się zawstydzeni. Dlaczego? Bo ma się wrażenia podglądania intymnych miejsc. Dlatego ludzi wzrokiem uciekają... A może chciałabyś, aby się patrzeć na Ciebie bez zażenowania? Bo ja szczerze mówiąc nie wiem jak się zachować, tak mi głupio... Odpowiedz Link Zgłoś
anna-gadzala Re: To jest be? Publiczne karmienie piersią 08.10.08, 13:53 a myślisz że nam jest nie wstyd głupio??????Jak mam dziecku wytłumaczyć że mama nie da cyca bo coo???Jeden pan poczuł się zażenowany???Karmię już 8 m-cy i nie spotkała mnie żadna głupia sytuacja najwyżej uśmiechy od ludzi życzliwych.Przecież nie każemy ci stać i patrzeć na nas.Przejdż uśmiechnij się i idż dalej.................... Odpowiedz Link Zgłoś
w_u_j_e_k Karmiaca matka to najpiekniejszy widok swiata 01.08.09, 23:53 Każdy był dzieckiem i każdego wykarmiła matka. Widok matki karmiącej piersią, czyli całą sobą, dziecko jest najpiękniejszym widokiem. Nie przypadkiem wizerunek Madonny karmiącej piersią małego Chrystusa jest zamieszczony na ołtarzach wielu kościołów. Wielu twórców uwieczniło postać kobiety karmiącej piersią niemowlę w swoich dziełach. Jako przykład podam tylko naszego Wyspiańskiego i jego Macierzyństwo. Zastanawiam się jakim durniem trzeba być, by uważać, że jest w karmieniu dzieciątka piersią coś niestosownego. Dziewczyny, karmcie swoje dzieciątka wtedy, gdy chcą jeść. A jeżeli ktoś poczuje się zażenowany lub będzie uważał, że robicie coś niewłaściwego, to znaczy, że jest kompletnym głupkiem. Przepraszam, uniosłem się. Ostatnio denerwuje mnie głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
julaseknasz To jest be? Publiczne karmienie piersią 17.10.08, 00:49 Karmię wtedy gdy moje dziecko jest głodne a nie wtedy kiedy komuś pasuje.Oczywiście nie wyciągam cyca jak tylko slyszę jęk brzuszka łakomczuszka,szukam chwilkę miejscóweczki i poprostu karmie Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna82 To jest be? Publiczne karmienie piersią 16.11.08, 22:00 Nie przeszkadza mi to - maluch glodny - to co zrobic... Sama teraz bede mama i nie wiadomo co i kiedy. Przyznaje sie, raz mnie "zrazilo" jak kobieta karmila. to byla moja kolezanka na rynku. Tylko, ze dziecko mialo 2 lata!!!!!! A jej piersi wysuszone i naprawdę wstyd mi bylo... Rozumiem maluchy do 6 7 msc.... Ale starsze moga nie obrazac -chodz czy ja wiem - moze sie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
mietka74 To jest be? Publiczne karmienie piersią 12.01.09, 22:44 A ja trójke swoich dzieci karmiłam piersią, w różnych miejscach i okolicznościach i nie zdarzyło mi się słyszeć niemiłych komentarzy. Ba! Zdarzało mi się nawet karmić w kościele, jednak pewnie nikt się nawet nie zorientował, bo... Bo warto poruszyć kwestię sposobu karmienia piersią. Ja karmię podwijając nieznacznie bluzkę od spodu zamiast wjmować pierś "od góry" nad bluzką i epatować jej nagością. W ten sposób wiele osób nawet nie wie, że ja karmię, bo to wygląda jakbym dziecko po prostu usypiała. Jezeli nie przyzwyczaimy sie do tego, ze matka karmi piersią prawie wszędzie (dziecko przecież nie interesuje się normami społecznymi i postrzeganiem karmienia przez innych) to skarzemy matki na siedzenie w domu aż dzieci urosną Odpowiedz Link Zgłoś
dask77 To jest be? Publiczne karmienie piersią 16.01.09, 02:50 Karmiłam w wielu publicznych miejscach, nie widzę problemu. Dla mnie to zawsze było tak naturalne, nie spotkałam się nigdy z żadnym niemiłym komentarzem. Aha mieszkam w Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata-mamydlamam.pl To jest be? Publiczne karmienie piersią 03.03.09, 21:58 Publicznie karmić piersią niemowlaka to rzecz naturlana dla osób, które wychodzą z maleństwem z domu. Nie ma innej opcji dla tych, które karmią naturalnie i decydują się na pokazanie świata dziecku. A ten, kto się oburza na widok takich kobiet, to pewnie te "gołe cycki" widzi bardziej w swojej głodnej wyobraźni, niż w realu. Bo któraż matka karmiąca nie dba o dyskrecję? Dla mnie też chwalenie się nagościa swoich piersi (poza - co oczywiste - mężem i córką) jest czymś dziwnym, więc gdy karmię w parku czy hipermarkecie, robię to tak, by tylko córcia miała i widziała to, co najpiękniejsze.A zadbanie o to nie stanowi żadnego problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
karolka_32 To jest be? Publiczne karmienie piersią 23.06.09, 10:50 Karmienie to zwykła rzecz jak najbardziej i osobiście uważam że nie ma w tym nic niestosownego. Ja jednak nie chciałam być skazana na ostracyzm otoczenia czy przykre uwagi i karmiąc w miejscu publicznym używam pelerynki do karmienia (z tego co wiem w Polsce robi ją tylko firma www.madebymammy.pl). Pomijając to że ja mam spokój, to również moje dziecko się nie rozprasza w trakcie karmienia. Problem się rozwiązał. Odpowiedz Link Zgłoś
girasole01 Re: To jest be? Publiczne karmienie piersią 24.06.09, 00:00 A ja nie znosze karmic piersia przy kimkolwiek. Nie wiem czy wynika to z przekonania, ze jets to czynnosc intymna, czy raczej ze strachu przed glupimi komentarzami. Ale siedziec w domu tez nie lubie. Nie mam nic do mam, ktore zdecydowaly sie karmic butelka - uwazam, ze kazdy ma prawo do wyboru sposobu karmienia jaki mu odpowiada, ale uwazam tez, ze wybor karmienia piersia nie powinien skazywac kobiety na niemoznosc wyjscia na dluzszy czas z domu. Sama staram sie zawsze wyjscia tak planowac, zeby nie musiec karmic przy ludziach (i przez to moj spacer z dzieckiem nigdy nie trwa dluzej niz 2 godziny), ale niestety nie zawsze sie tak udaje. Kiedys w momencie przechodzenia przez spore osiedle, gdzie nie bylo w poblizu zadnego "ustronnego" miejsca moje dziecko zrobilo sie glodne o godzinie o ktorej "nie powinno" (swoja droga wrogie spojrzenia przechodniow na mame idaca z wrzeszczacym dzieckiem w wozku tez nie sa mile). Znalazlam miejsce, gdzie przechodniow bylo mniej, zakrylam siebie i dziecko chusta i zaczelam karmic. Bylo mi strasznie przykro, gdy jakis facet powiedzial mi, ze nie powinnam tego tam robic. Swoja droga ostatnio w restauracji poszlam nakarmic dziecko do toalety i tez mi sie "dostalo" od jakiejs babki, ktora zwrocila mi uwage, ze nie powinnam blokowac toalety - przeciez moglam nakarmic przy stole. I badz tu czlowieku madry. Tylko nie mowcie mi, ze jak chcialam miec dziecko i karmic piersia to powinnam teraz przez pol roku w domu siedziec, bo nie rozumiem dlaczego mialabym w taki sposob zostac ukarana za swoj wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
makwalz Re: To jest be? Publiczne karmienie piersią 24.06.09, 11:35 Zarzekałam się że nie będę Młodej karmic publicznie bo nie....A ż do momentu aż głodomor obudził się na spacerku, byliśmy daleko od domu, wrzask na pół parku bo dziecię chce się napic w upał. Więc co? Znalałam ławkę na uboczu i nakarmiłam. Jak mi się chce pic to wyciągam butelkę z wodą i piję, więc dlaczego odmawiac dziecku napicia sie. No chybaże karmiąc tylko piersią mam obowiązek przebywac w zasięgu 5 minut od domu by zdążyc do domu w razie wcześniejszego obudzenia się dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
w_u_j_e_k Re: To jest be? Publiczne karmienie piersią 02.08.09, 00:03 Makwalz - Masz prawo nakarmić swoje dziecko wtedy, gdy jest głodne. Nie musisz być w zasięgu 5 minut od domu by zdążyć. Twoje dziecko jest ważniejsze niż kaprysy jakiegoś głupka. Odpowiedz Link Zgłoś
buba6506 To jest be? Publiczne karmienie piersią 01.08.09, 15:42 Czy naprawdę musicie spędzać czas w centrach handlowych z niemowlęciem? Tam każdy dmucha i kaszle swoim wirusem - jest sporo fajnych miejsc, gdzie można spędzić czas, a okres kiedy karmimy piersią nie jest aż tak długi; ja karmiłam rok i nigdy nie musiałam tego robić publicznie, to tylko kwesia organizacji dnia, pozdrawiam wszystrkie karmiące Odpowiedz Link Zgłoś
marzannasz To jest be? Publiczne karmienie piersią 01.08.09, 16:00 Nie lubie dzieci, ale nie przeszkadzaja mi matki karmiace w miejscach publicznych, jedna karmia butelka inne...piersia - taka nasza natura. Ta cala kwesta za czy przeciw przypomina mi sytuacje z dziecinstwa kiedy na wycieczce szkolnej 12 dziewczynce wypadl tampon z plecaka, i reszta dzieciakow zaczela sie z niej smiac, bo ma okres itd. niedojrzale i dziecinne. Martwi mnie za to inna kwesta - wspolczesne mamy uwazaja sie za swiete krowy i juz osoby bezdzietne nie moga wyjsc na obiad do restauracji bo wszedzie wrzeszczoce, placzace dzieci - i to mnie denerwuje,zwrocic uwage nie mozna - bo to dziec. Twoj wybor - masz dzieci lub nie , ale jesli je masz to od malego ucz go zasad dobrego wychowania - ze w miejscach publicznych sie nie krzyczy bo moze to innym przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
groma_00 To jest be? Publiczne karmienie piersią 01.08.09, 16:28 Mi to nie przeszkadza, wrecz mysle ze to sexy;p Moze taki maly fetysz Odpowiedz Link Zgłoś
elitka4 To jest be? Publiczne karmienie piersią 01.08.09, 19:50 Teraz w każdym centrum handlowym jest miejsce w toalecie na przewinięcie czy nakarmienie dziecka. Tymczasem widziałam nawet jak w supermarkecie kobieta zmieniała pieluchę 3 latce. Koszmar! Co innego w parku. Przecież to dobrze jest wziąć dzieciaczka na spacer, a że mu się zachce jeść to co zrobić, trzeba nakarmić. Ale w centrach handlowych taki widok jest odrażający i świadczy bardzo źle o matce, która bierze niemowlaka do miejsca, w którym jest ono tak bardzo narażone na pneumokoki i inne szkodliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: To jest be? Publiczne karmienie piersią 02.08.09, 01:16 elitka4 napisała: > Teraz w każdym centrum handlowym jest miejsce w toalecie na > przewinięcie czy nakarmienie dziecka. Rozumiem, że Ty też jadasz w toalecie.... Odpowiedz Link Zgłoś
togal To jest be? Publiczne karmienie piersią 01.08.09, 22:41 a ja karmiłam i to do 2 lat!!! po roku już niezbyt publicznie ale gdy córeczka była mała karmiłam gdzie popadnie. na ławkach w parku, w kawiarniach, centrach handlowych, itd. na niemiłe spojrzenia odpowiadałam jeszcze gorszymi i tyle. i mam opinie od "zgorszonych" w ... nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
uknown zależy od sytuacji 02.08.09, 03:42 na ławce w parku, w spokojnym zakątku galerii handlowej - ok, nie widzę w tym nic złego o ile robione jest to w miarę dyskretnie i bez obnażania się do rosołu, ale już np. w restauracji - fuj! nie każdy chce przy jedzeniu obserwować zaśliniony cycek i mlaszczące niemowlę! podobnie miejsca bardzo publiczne, np. ławka przy przystanku metra, gdzie obok przechodzi tysiąc ludzi i wszyscy się gapią - czy to jest fajne dla samej karmiącej? czy nie lepiej poszukać bardziej kameralnego miejsca niż dawać się oglądać setkom przechodniów, narażać na pokazywanie palcami, chichoty pryszczatych nastolatków? sama będąc karmiącą matką nigdy nie karmiłam w ten sposób, a jak raz czy dwa już musiałam to robić gdzieś w mieście, to siadałam na tylnym siedzeniu własnego samochodu i po kłopocie. Rozumiem mamy, które czasem muszą szybko dać pierś dziecku ale wtedy należy przynajmniej przykryć się pieluchą, usiąść tyłem do ludzi, nie epatować wywalonym cycem ... A jak czasem widzę różne mamy, to mam wrażenie że im sprawia frajdę że są obiektem zainteresowania z cyckiem na wierzchu ... Odpowiedz Link Zgłoś
kyyriad dokładnie 02.08.09, 04:13 nie dajmy się zwariować, matka z głodnym płaczącym niemowlakiem ma latać jak kot z pęcherzem aby go nakarmić nie urażając uczuć purystów? bez przesady, po prostu siada na ławce i robi to w miarę dyskretnie zasłaniając pierś ubraniem, serwetką, czymkolwiek i już, sam fakt karmienia w żaden sposób obsceniczny nie jest o ile robi się kameralnie. natomiast są miejsca gdzie zawsze będę protestował przeciw publicznemu karmieniu i należą do nich restauracja, teatr, filharmonia itp., ponieważ w takie miejsca wogóle nie powinno się zabierać malutkich dzieci z szacunku do innych oraz samego siebie - to żadna frajda słuchać ryku dziecka podczas koncertu albo oglądać ociekający mlekiem cycek podczas wykwintnego posiłku - w takim przypadku nalegałbym na wyjście mamy z dzieckiem, bo po prostu psują innym przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
a.bc To jest be? Publiczne karmienie piersią 02.08.09, 09:58 Jestem za publicznym karmieniem dlaczego? bo jestem matka malucha, który chce jeśc a ja chce życ i czasami zwyczajnie go zabrac do centrum handlowego albo do parku! Nie widze powodu, dla ktorego mam głodzić moje dziecko w miejscach publicznych Uważam,że osoby krytykujace karmienie piersia nie powinny patrzeć na to.Po co to robią ( szczególnie faceci musza zapuscic żurawia w dekolt a potem mają pretensje,że cycek wygląda jak wymie- tak ma wygladać i niko,u nic do tego.) Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriasb Re: To jest be? Publiczne karmienie piersią 02.08.09, 16:54 taa pewno powinno sięmłode mamy pozamykać i żeby już nigdzie nie wychodziły, wyjeżdzały... Mój Maluch urodził się w grudniu i powiem szczerze jak wychodziliśmy na spacer to nie miałam możliwości do karminia piersią. Co mam karmić dZieciaka w kiblu??? a sam byś chciasł jesć w publicznej toalecie??? Karmienie piersią naprawde jest piekne, każdy z nas tak się żywił, wiec Panowie i Panie wiecej zrozumienia i radości z życia... Bo ja jako KOCHAJĄCA MAMA WIEM CO JEST DLA MOJEGO DZIECKA NAJLEPSZE, WIEC APELUJE DO WSZYSTKICH PRZESTANCIE MÓWIĆ DO MATEK Z WÓZKAMI I KARMIĄCYCH PIERSIĄ "JAK CHCIAŁAŚ DUPĄ RTUSZAĆ" Bo pwnego dnia może sami będziecie na jej miejscu albo bedziecie pragnąć dzidziusia najbardziej na świecie i nie bedziedzie go mieli Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: To jest be? Publiczne karmienie piersią 01.10.09, 20:34 jutro ma być o tym w dzień dobry tvn, ciekawe co tam o tym powiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
4krystyna1 To jest be? Publiczne karmienie piersią 27.05.10, 14:58 Być może publiczne karmienie to wyzwanie rzucane światu, ale ten świat składa się z różnych ludzi i tak będzie zawsze. Można się oburzać, złościć używać przykrych słów tylko po co? przecież można karmić bez narażania się na przykre uwagi wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło dyskretne karmienie i wybrać coś dla siebie. oferta jest duża i ceny zróżnicowane więc po co się denerwować skoro cały problem da się łatwo rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś