Dodaj do ulubionych

Sucha skorka :(

11.01.09, 15:20
Hej!

Chcialam sie poradzic, czy sa moze jakies domowe metody na
nawilzenie slory dzieciaczkowi!
Maly ma 6 miesiecy i od jakichs dwoch walczymy z jego skora...
Wszystko dlatego, ze mamy strasznie twarda wode (mieszkamy w
Londynie), a maly od urodzenia nie byl zbyt "tlusty".

Smarujemy go czesto - gesto kremem, ale to pomaga tylko w niewielkim
stopniu.

Przezylismy raz kryzys, kiedy az mascia ze steroidami trzeba bylo
pare dni smarowac, bo bylo bardzo zle.

Juz rece mi opadaja, jak on sie momentami drapie (co prawda tylko
rozebrany, w ubraniu sie nie drapie).

Nie kapac go tez nie moge - bo po pierwsze lubi, a po drugie jednak
higiena.

Wiec moze jakies sposoby znacie? Na skorke i na wode...

Pozdrawiamy!
Obserwuj wątek
    • alicja.sunshine Re: Sucha skorka :( 11.01.09, 17:26
      może spróbuj kąpać dziecko w wodzie przegotowanej...może w krochmalu, albo z
      jakimś emolientem, jeśli nie masz tego pod ręką spróbuj wlać troszkę oliwki do
      wanienki a potem jak dzieciątko mokre to nasmaruj oliwką.nie wiem co więcej...
      • elzbieta_1983 Re: Sucha skorka :( 11.01.09, 18:41
        ja do kąpieli przez kilkanaście tygodni dodawałam Oilatum, i po każdej jeszcze
        wilgotnego malucha oliwką Bambino smarowałam. Średnio to wygodne ale skóra super
        nawilżona była.
      • bafami Re: Sucha skorka :( 12.01.09, 11:21
        krochmal wysuszy jeszcze bardziej! Płatki owsiane albo len.
    • kasiuchna_symphonica Re: Sucha skorka :( 11.01.09, 18:42
      Są trakie specjalne tabletki zmiękczajace wodę a poza tym można założyć filtr. A
      co do skórki to na suchą skórkę byle krem nie pomoże. Myślę że u was w anglii są
      emolienty w aptekach nie? Typu balneum, oilatum. A tak poza tym to jest taka
      maść cholestorolowa u nas jest na receptę i kosztuje 5 zł ale można także (u nas
      ) kupiś bez recepty- za 50 zł. Możesz także spróbować oliwy z oliwek wysokiej
      jakości. Spróbuj także wlewać do kąpieli kilka kropli olejku eterycznego np
      lawendowego lub cherbacianego- działają kojąco na skórkę
      • skierka27 Re: Sucha skorka :( 11.01.09, 19:25
        U nas płyny typu oilatum się nie sprawdziły.Jak dla mnie są przereklamowane.Pomogła dopiero zwykła ciekła parafina (ok 3 zł za 100ml)dodana do wody.Skórka po niej jest super.Jak w UK nie ma,to popros o przesyłke z Polski.Po kąpieli smaruję Emolium emulsją specjalną.Inne oliwki i kremy typu balneum nie pomogły.
        • bbacha Re: Sucha skorka :( 11.01.09, 21:34
          Dużo emolientów, nie myj dziecka mydłem zwykłym tylko też z serii emolientów,
          smaruj oliwką lub kremem do suchej skóry kilka razy dziennie. A przede
          wszystkiem sprawdź czy dziecko nie ma alergii pokarmowej. Sucha skóra jest
          jednym z podstawowych objawów skazy białkowej.
          • alicja.sunshine Re: Sucha skorka :( 12.01.09, 11:17
            no niestety u nas skaza i za nic w świecie nie mogę się pozbyć suchych policzków.
            kąpiel w balneum, buzia smarowana linomagiem lub alantanem, lub kremem
            intensywnie nawilżającym,a skórka nadal sucha...smarujemy i czekamysmile
            • bbacha Re: Sucha skorka :( 12.01.09, 21:43
              Próbowałaś Emolium? Mój synek też ma skazę, ale taką dość łagodną. Wyskakują mu
              te ohydne żółte strupkowate krostki na ramionach. Pani dr poleciła smarowanie
              kremem Emolium- zeszły po 2 tygodniach smarowania kilka razy dziennie.
    • agatalenk Re: Sucha skorka :( 13.01.09, 11:44
      Witam. Ja kąpie moje maleństwo w krochmalu i po kapieli ma fajna
      gladką skóre. Przez pare dni kapaam w balneum ale wydawalo mi sie ze
      bardziej mial czerwona skórke. I jak go przebieram to posypuje mu
      cialko mąka ziemniaczana.Troche pomaga.A co ci powiedzieli lekarze w
      Londynie jesli byłaś z dzieckiem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka