edyta774 06.12.03, 10:40 Moja Karolcia dzisiaj skończy 9 dobę i codziennie męczy ją czkawka. Czy wiecie jaka może być tego przyczyna? Zmarznięcie raczej wykluczyłam. Czy można jej jakoś pomóc? Edyta i karolina (27.11.03) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubbik1 Re: Czkawka 06.12.03, 10:52 hej moja majka miala czkawke jeszcze w brzuszku no i jak sie urodzila zdarzaly jej sie czkawki nawet po dwa trzy razy na dobe i po prostu jak miala czkawke przystawialam ja do piersi i possala troche mleczk i przechodzilo jak reka odjal teraz ma 6 miesiecy i czkawki zdarzaja jej sie moze raz na dwa trzy tygodnie tak wiec po prostu dziecko z tego wyrasta.... pozdrowka magda mama mai Odpowiedz Link Zgłoś
aczerk Re: Czkawka 06.12.03, 11:38 Oskar też miał czkawkę w brzuszku i to kilka razy dziennie. Z tego co wiem, to czkawka u dzieci nie jest tak męcząca jak u dorosłych, praktycznie wogóle im nie przeszkadza. Mojemu po paru łykach mleczka przechodziło, ale czasami wcale nie chciał cycusia i miał czkawkę 20 minut. Teraz ma dwa miesiące i dostaje czkawki jak się ochłodzi, np. jak mu ściągnę śpioszki a w mieszkaniu jest chłodek albo jak zrobi kupkę. Odpowiedz Link Zgłoś
male_gonzo Re: Czkawka 06.12.03, 12:56 Staś też ciągle czka. Gdy nie chce ssać cycusia daję mu 1 kropelkę cytryny na język. Ale nie zbyt często Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka74 Re: Czkawka 06.12.03, 20:41 Metoda prababci mojego Karolka to ogrzanie ciemiączka np. przez chuchanie i nakrycie pieluszką. U nas skutkuje. Pozdrawiam Fasolka i Karolek (6.09.03) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: Czkawka 06.12.03, 22:06 Nasz 3 miesięczny Jacuś bardzo często miał czkawkę , bez wyraźnej przyczyny. Dopiero od niedawna "trafia" Mu się + - raz na 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
iwaka Re: Czkawka 07.12.03, 19:44 Mój Tomeczek (3,5 mca) ma czkawke pokilka razy dziennie. Z tego co mówiła położna, która nas odwiedziła zaraz po porodzie, rozumiem, że często czkawka jest objawek "niebeknięcia". Tomek je bardzo łapczywie, i po karmieniu bywa długo "odbijany", zdarza się, że powietrze odbija mu się nawet i 5-7 razy. Czasem i to nie pomaga, czkawka pojawia sie i męczy po kilkanaście minut. Na poczatku Tomek nie chce cycusia, po paru minutach, gdy czkawka nieco słabnie czasem zgadza sie popić. To oczywiście pomaga. Iwaka Odpowiedz Link Zgłoś
edyta774 Re: Czkawka 08.12.03, 11:04 Z tego co widzę moja Karolcia nie jest wyjątkiem. Może rzeczywiście przyczyną jest nieodbicie. Niunia także je bardzo łapczywie i prawie nigdy nie chce jej się odbić. Dopiero jak ją położę (czasem po godzinie czekania na odbicie) to się uleje. Z ogrzewaniem ciemiączka u nas nie wyszło... Dzięki za info Edyta z Karolinką (27.11.03) Odpowiedz Link Zgłoś
yola66 Re: Czkawka 08.12.03, 12:37 Przyczyną czkawki u takich Maluchów jest to, że jeszcze nie do końca mają ukształtowany układ oddechowy. Czkawka nie jest dla nich jeszcze tak dokuczliwa jak dla dorosłych, a więc najlepiej odczekać aż sama przejdzie. Dobry sposób to równiez ogrzewanie ciemiączka: najlepiej przyłożyc dłoń do głowki, no i niezastąpiona kobieca pierś. Odpowiedz Link Zgłoś
gretka1 Re: Czkawka 08.12.03, 13:12 Cześć, U nas czkawka to chleb powszedni. Córcia miała ją jeszcze w brzuszku, a potem ok. raz dziennie. Nie miałam na to pomysłu, a mała leżała wtedy grzecznie, więc był to czas dla mnie. Wtedy mogłam trochę się ogarnąć lub posprzątać. Czkawka u niej nigdy nie była objawem zimna. Teraz ma cztery miesiące i podczas czkawki złości się. Nie chce cycusia, ale czkawka przechodzi po 1-2 łyżeczkach Gripe Water. Po prostu powinna się czegoś napić a to jedyne przyszło mi do głowy (po mleku z łyżeczki nie przechodzi) i skutkuje. Jeszcze dodam, że teraz mała dostaje czkawki podczas śmiechu, jak ją intensywnie zabawiamy to chyba powietrza za dużo łyka Pozdrawiam, Gretka Odpowiedz Link Zgłoś
mamamarka Re: Czkawka 19.12.03, 10:27 Mój Marek ma dzisiaj 11 dzień i prawie po kożdym karmieniu ma czkawkę. Czasem daję mu popić i wtedy mija ale raczej czekam aż ssamo przejdzie. W szpitalu powiedzieli mi, że to normalne, niektóre dzieci mają do tego skłonność i nic się na to nie poradzi. Można ewentualnie się pośmiać z zafrasowanej miny malucha Moja mama mówiła, że mojej siostrze na czkawkę dawała kropelkę soku z cytryny ale to widziałam już ktoś Ci poradził Pozdrawiam Agnieszka mama Marka Odpowiedz Link Zgłoś
ellii Re: Czkawka 19.12.03, 13:58 Witaj! Moja Nelka jak zaczęła w 8 miesiącu ciąży to skończyła stosunkowo niedawno i to potrafiła mieć czkawkę kilka razy dziennnie, a potem samo przeszło. Z tego co mi mówiła Pani doktor to nie ma czym się pprzejmować, niektóre dzieci tak mają. Pozdrawiam Eliza ------- Zdjęcia mojego Słoneczka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9677561&a=9753803 Odpowiedz Link Zgłoś