marghot 29.05.09, 13:16 jogurty z jakiego mleka są lepiej tolerowane i przyswajane przez maluchy: krowiego, koziego czy owczego? Córka na żaden nie reaguje alergicznie, a chcę podac jej najlepszy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karro80 Re: Jogurty 29.05.09, 14:35 Chyba fajnie urozmaicić. Moja za kozim nie przepada. Owczego nie widziałam w sklepach. Ale przedwczoraj zrobiłam jogurt i był naprawdę niezły - nie taki kwasior jak wszystkie naturalne - sama wyżarłam z pół litra Dziś powtórka, bo chce zobaczyć czy za każdym razem taki fajny wyjdzie, czy przypadkowo. Polecam jak się komuś chce. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Jogurty 29.05.09, 18:09 Ja nie mam żadnego osprzętu, nawet termometru kuchennego, więc będzie pi razy oko -Kupujesz dobry naturalny jogurt(ja wzięłam ekologiczny czeskiej firmy olma czy jakoś tak, bo pomyslałam, że będą może mocniejsze bakterie, ale pewnie może być inny - bakomę w necie polecali) -Kupujesz mleko w worku - gotujesz. -Studzisz tak do 40 stopni (czyli trochę cieplejsza niż kąpiel niemowlaka-ja palcem tempkę sprawdziłam) -do tego mleka dajesz jogurt, mieszasz - ja owinęłam garnek grubo folią metalową i ręcznikiem, (bo im wyższa temp tym bardziej bakterie jagurtowe biorą udział, a ponoć w niższej bardziej te kwaszące mleko) -zostawiasz 12 g -po tym czasie do lodówki Ja dziś robię znów, ale zakwaszę tym co mi poprzednio wyszedł - ciekawe czy dobry wyjdzie? Bo to drugi raz dopiero Jak ci sie uda to napisz, bo mnie ciekawi czy też taki delikatny wyjdzie, czy to od bakterii zależy, czy temperatury, bo ja w szoku byłam, że tak fajnie wyszło - dawno temu bakoma miała taki naturalny - gęsty, że prawie kroić można było i taki aż słodkawy. Żarłam go na potęgę, a później spsuli... Odpowiedz Link Zgłoś
silyya Re: Jogurty 29.05.09, 20:37 Dzięki za przepis,spróbujemy na pewno,ale dopiero po niedzieli.Trzeba pogodę łapać,bo tu gdzie mieszkam słońce parę dni pod rząd to dar od losu .Jedno małe pytanie jeszcze:czy to mleko to koniecznie musi w worku być?Bo tu widziałam tylko w kartonach lub plastikowych butelkach.I szczerze mówiąc nie bardzo wiem ,czym się różnią.Używam mleka tylko do naleśników i kaszki manny . Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Jogurty 30.05.09, 13:38 To może w butelce? W kartonie to pewnie uht, może się nie zakwasić - kiedyś spróbuję z ciekawości Wczoraj nastawiłam drugi raz ale z tego mojego i wyszło elegancko Ciut kwaśniejszy, ale też gęsty i z takim słodkim posmakiem, ale u nas zimno teraz, więc chyba kwestia temperatury - wtedy cieplej było w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś