Dodaj do ulubionych

chodzik-czy polecacie???

26.12.03, 19:38
mam pytanie do wszystkich emam, zastanawiam się nad zakupem chodzika dla
synka w najbliższym czasie,słyszałam jednak ostatnio wiele nie ciekawych
rzeczy na jego temat typu że zniekształca nóżki i żle wpływa na biodra i
plecki, mój synek jest jednak strasznie żywym bobaskiem i pewnie chętnie
pofikał by sobie w takim chodziku. A jak wasze opinie na ten temat?

pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • tallinn Re: chodzik-czy polecacie??? 26.12.03, 20:46
      W tym tygodniu bylem z dwumiesiecznym synem u ortopedy. Lekarz zalecil, aby
      dziecko nie uzywalo chodzika. Proponuje Ci Natalio, bys zasiegnela rady u
      swojego lekarza rodzinnego badz ortopedy. Pozdrawiam

• promyczek110 Re: chodzik-czy polecacie??? 26.12.03, 22:03
      Moja bardzo dobra pani doktor,a przy tym kierownik rehabilitacji z jednego
      dobrego szpitala krakowskiego zawsze mi powtarzała,że dziewczynki częściej niż
      chłopcy mogą mieć problemy ze stawami biodrowymi,więc przede wszystkim polecam
      USG stawów biodrowych.Po drugie poleciła mi chodzik,ale nie wcześniej niż po
      ukończeniu 9 miesiąca życia dziecka.Po trzecie na początku zakładać dwie
      pieluchy tetrowe,aby nóżki były szeroko.Stosowałam się do jej zaleceń i dzisiaj
      6-letnia córka nie ma żadnych tego typu problemów.

Pozdrawiam.
      Monika
    • ankus2 Re: chodzik-czy polecacie??? 29.12.03, 12:38
      Oczywiście, najważniejszy jest fakt czy z bioderkami dziecka wszystko ok!!!
      Jesli tak - to najlepiej wsadzic w chodzik , gdy skończy 9m. Ja tez nie mogłam
      się doczekać, kiedy moja córcia (20.12.2002) zacznie buszować po domu w
      chodziku. Kupilismy jej taki "wypasiony" z bajerami do zabawy. Owszem biegała
      w nim po całym mieszkaniu od pierwszej chwili jak tylko sie w nim znalazła.
      Ale trwało to tylko miesiąc i po chodziku i bajerach pozostało tylko
      wspomnienie. Dzieci sa jednak różne i niektóre uwielbiaja chodzić za jego
      pomocą. Moja wolała raczkować i z bliska poznawać świat , a teraz to biega.
      Pozdrawiam. Anka.
      • madeyowa Re: chodzik-czy polecacie??? 29.12.03, 12:57
        Zdaniem naszego pediatry i ortopedy chodzik to tylko wygoda dla mamy, ale z
        pewnością nie jest dobry dla dziecka. Ja odradzam jego zakup.
        mama Artura i Darii
    • mama_kacperka Re: chodzik-czy polecacie??? 29.12.03, 13:00
      Myśle że moje przedmówczynie mają racje.Maluch musi do chodzika
      troche "dorosnąć".Jeśli nie będzie w nim przebywał za dużo czasu to napewno mu
      nie zaszkodzi.No i sprawi mu dużo radości i frajdy bieganie po domku za mamusią
      i tatusiem.
      Pozdrawiam: Lidka mama Kacperka
    • ligia76 Re: chodzik-czy polecacie??? 29.12.03, 16:41
      Hej wink

Zdecydowałam się na chodzik jak mój synek zaczął samodzielnie wstawać (ok. 9 miesiąca).
      Moja Pani doktor nie miała nic przeciwko chodzikowi, pod warunkiem że będzie on uzywany nie dłużej niż ok. godziny dziennie.
      Chodzik kupiłam w edzieckowym sklepiku od mamy która jest lekarzem smile

Pozdrowienia
      Ligia
    • agnes.en nie polecam! 29.12.03, 18:21
      Mialysmy sporo doczynienia z ortopeda i rehabilitantami -wszyscy zgodnie
      (+pediatra) potepiaja chodziki - pozycja z pochyleniem do przodu jest
      nienaturalna dla kregoslupa - skutki w przyszlosci - wg tychze specjalistow -
      beda oplakane. Osobiscie wykluczam chodzik. Zapytaj osmag na naszym forum -
      jest specem od tych sprawsmile)))
      Pozdrwiam
    • zula2003 NIE polecam:opóźnie naukę.... 30.12.03, 16:21
      moja pszczółka ma 11 m-cy, chodzi od 9 m-ca..zaczęła raczkować,gdy miała 8 m-
      cy... wydaje mi sie, ze to ogranicza maluchy, nie moga rozwijać sie w takim
      tempie,jakie dla nich jest najlepsze
      PRZYKŁADEM moga byc moi znajomi,ktorzy nosili swojego synka w nosidelku po
      mieszkaniu,bo sie nudzil (lepiej wszystko widzial)..?( teraz mały ma 7 m-cy i
      jeszcze nie siedzi)...TO NAPRAWDE OPÓŹNIA ROZWÓJ MALUCHÓW, a kazdy ma swój
      wlasny rytm....przemyslcie to
      • texus Re: NIE polecam:opóźnie naukę.... 30.12.03, 21:04
        Ja się nie zgodzę z zulą, że chodzik opóźnia naukę. Wręcz przeciwnie, bo
        stymuluje naukę chodzenia. A co do tego 7-mio miesięczniaka noszonego w
        nosidełku to zaprzeczasz sama siebie, bo pisałaś, że każde dziecko ma swój
        rytm rozwoju, a za chwilę dziwisz się, że 7-mio miesięczniak jeszcze nie
        siedzi. Moja Werka ma już 6,5 miesiąca i też jeszcze nie siedzi sama do czego
        nie mam zamiaru jej zmuszać. Poza tym nie cierpi leżeć na brzuchu, do czego też
        jej nie zmuszam ale codziennie po kilka razy w trakcie zabawy chociaż na 1
        minutę ją kładę (chociażby na siebie). Chodzik dostała na te święta pod choinkę
        i sadzam ją na 15 minut (na czas karmienia) i muszę powiedzieć, że właśnie w
        chodziku jej plecy się prostują.
        Na pewno nie polecam chodzików dla wcześniaków, bo wiadomo, że u tych dzieci
        chodzenie stymuluje się później, ponieważ kości i stawy dłużej się kształtują.

pozdrawiam
      • mika_forum Re: NIE polecam:opóźnie naukę.... 30.12.03, 21:06
        Nikt na swiecie nie uzywa juz chodzikow!
        Nawet chca zakazac produkcji!
        • promyczek110 Re: NIE polecam:opóźnie naukę.... 31.12.03, 10:25
          Na miłość Boską,co za bzdury,że chodziki opóźniają dzieci w rozwoju!!
          Jak już pisałam kierownik rehabilitacji z szpitala krakowskiego(kobieta z
          wieloma dyplomani zagranicznymi,osoba publiczna,wystepująca w tv.)pękła by ze
          śmiechu,gdyby to przeczytała.Oczywiście,że można używać,ale z głową.Nie
          wcześniej,niż po ukończeniu 9 miesiąca życia i ok.godziny dziennie.Chodzik,to
          nie to samo,co nosidełko!!Nosidełek nigdy nie polecam.Kto Wam takich bzdur
          naopowiadał?????

Pozdrawiam!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka