aniuss 23.03.05, 14:57 Po badaniu krwi okazało się że mam niedokrwistość i za niski poziom żelaza. Podpowiedzcie co powinnam jeść żeby uzupełnić to żelastwo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koleandra Re: Niedokrwistość 23.03.05, 15:18 Dużo żelaza jest w białej i włoskiej, mięsie wołowym, dróbiu, rybach, soi i suszonych owocach. No i żeby zapewnić prawidłową wchłanialnośc żelaza trzeba zjadac razem cos zakwaszającego np. owoce cytrusowe, pomidory, soki... U mnie też się pojawiła niedokrwistośc ale oprócz prawidłowego odzywiania mam brac też żelazo. Biorę Hemofer z kwasem foliowym. Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: Niedokrwistość 23.03.05, 15:19 koleandra napisała: > Dużo żelaza jest w białej i włoskiej, kapuście oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Niedokrwistość 23.03.05, 15:24 chodzi o to, ze zelazo jest strasznie trudno wchlaniajacym sie zwiazkiem... duzo jest w szpinaku brokulach np... no i preparaty z zelazem moz eprzyczyna niedokrwistosci nie tkwi w niedoborze tylko wlasnie w zlym wchlanianiu Odpowiedz Link Zgłoś
guleranda Re: Niedokrwistość 23.03.05, 16:25 szpinak, kaszanka,watróbka(najlepiej kawałeczek dziennie)-żelazo,które w nich się znajduje jest najlepiej przysfajalne przez organizm.wiem, że mozna nie lubić tych produktów(sama nie znoszę wątróbki),ale jedząc je łacznie z przyjmowaniem żelaza w tabletkach niedokrwistość (przynajmniej u mnie)minęła,a trzeba dodać,że zelazo "odbudowuje" się w organixmie 60 dni,a u mnie juz po miesiącu skoczyło z 10.8 na 12.2, a hct z 31.4 na 36.2polecam jeszcze cytrusy i kiwi(czy kiwi to nie cytrus?)pozdrawiam i zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Wątróbka? 24.03.05, 21:58 Trochę się zaniepokoiłam tą wątróbką.Pytałaś swojego lekarza czy wolno Ci jeść wątróbkę? Z tego co wiem od mojego gina i z książek, wątróbka jest na jednym z pierwszych miejsc na liście zakazanych produktów w ciąży, zaraz po surowym mięsie, serach pleśniowych itp. Mam nadzieję, że dodałaś ją do listy dań za zgodą lekarza. Co do pozostałych produktów - polecam) Moj gin ze względu na złe wchłanianie przez organizm żelaza zalecił mi picie kinder biovitalu z dodatkiem żelaza. podobno jest łagodniejszy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś