Dodaj do ulubionych

Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe

15.06.05, 11:23
Wczoraj od lekarza dostałam zadanie domowe - od przyszłego tygodnia mam liczyć
ruchy naszej dzidzi. Ciekawe jak mi będzie szło. Obym tylko czegoś nie
pomyliła w tym liczeniu bo będę musiała się niepotrzebnie stresować. Ale to
już pierwsze przygotowania od strony fizycznej do porodu. Od kiedy wy macie
liczyć ruchy? Bo to chyba każda cieżaróweczka musi.
Obserwuj wątek
    • leefka Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 15.06.05, 12:25
      Szczerze mówiąc w pierwszej ciąży nawet o tym nie pomyślałam smile Moja lekarka
      kazała mi tylko obserwować czy ilość ruchów jakoś nagle się znacznie nie
      zwiększa albo zmniejsza. I tyle.
      Teraz też nie zamierzam bawić się w statystyki. Póki jest wszystko ok, ma się
      rozumieć smile
      • miodzio_k Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 15.06.05, 12:40
        Ja wczoraj od lekarza dotałam specjalna kartę ruchów płodu. Widać jest ostrożny
        na tym punkcie. Mam liczyć 10 ruchów w ciagu dnia. Jelsi będzie mniej to mam się
        skonsultowac z nim natepnego dnia natychmiast a jesli to niemożliwe to udac się
        do szpitala na badanie płodu. Narazie wszystko jest ok dzidzia kopie ale mój
        lekarz to daje każdej swojej pacjentce.
    • merida Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 15.06.05, 14:07
      Napisz proszę w jaki sposób masz liczyć ruchy!
      Mi już ginka o tym wspominała dawno - ale mówiła też, że tak naprawdę od 30-32 tygodnia trzeba
      liczyć: min 3 ruchy na godzinę, a jak w godzinie jest ich min 10 to przez kolejne 2 godziny dzidzius
      naprawdopodobniej śpi.
      Pozdrawiam Gosia i Synek (28 tydz. trwa)
      • miodzio_k Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 15.06.05, 14:21
        Metoda rosta: Obserwację zaczyna się o 9 i od tego momentu liczy się ruchy
        dziecka.(ruch to kopniaczek następny liczymy wtedy gdy między kopniaczkami jest
        min. 3 sekundy przerwy, seria kilku kopniaczków pod rzad to 1 ruch). Kiedy
        poczuje się 10 ruch, na karcie odnotowyje się aktualna godzinę.
        Przykład: Jeżeli 10 ruch odczuwamy o 10:25 zamalowujemy kwadrat pomiędzy 10:00 a
        10:30. (mam do tego specjalna tabelkę - zrobiłam sobie też taka jakiś czas temu
        w excelu identyczna do tej od lekazra). Tego dnia nie trzeba już więcej znów
        liczyć ruchów. Następnego dnia liczymy znowu od godziny 9 ano.
        Jeśli do 21:00 zaobserwujemy mniej niż 10 ruchów (np. 5,8,a nawet 9), ilość ich
        należy zaznaczyć poniżej grubej kreski. W tej sytuacji następnego dnia mam się
        zgłosić do lekarza. podobnie gdy nie zaobserwuję żadnych ruchów w cigu dnia od
        9:00 do 21:00 to natychmiast do lekarza lub do szpitala.

Mam nadzieję ze prosto to opisałam, jeśli chcesz to prześlę ci na adres gazetowy
        ta tabelke z excela.
        Pozdrawiam
        • merida Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 15.06.05, 15:18
          Poproszę o te tabelkę.
          I powodzenia w rozliczeniach - mam nadziję, że nie będzie to powód do niepokoju!!
          POzdrawiam i dziękuję!
    • gdanszczanka2 Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 15.06.05, 14:26
      Czy moglabyś mi też przesłać? Z góry dziękuję. Iza
    • miodzio_k do merida i gdanszczanka2 15.06.05, 17:47
      Juz wysłałam i proszę dajce znać czy karty doszły i czy wszystko z nimi ok.
      Miłego liczenia.
    • gdanszczanka2 Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 16.06.05, 08:23
      Dzięki Miodzio doszło, właśnie sobię wydrukowałam. Pozdrowienia.
      • mala67 Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 16.06.05, 11:30
        czy ja tez moge prosic o przeslaniesmilesmile??? ekobo@wp.pl dzieeeki
        ewa
        • miodzio_k Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 16.06.05, 11:37
          wysłałam
          • a2jan Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 16.06.05, 12:21
            ja tez prosze
            ajankow@poczta.onet.pl
            • miodzio_k Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 16.06.05, 12:29
              Poszło
    • nadiusza Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 16.06.05, 13:24
      a czemu to jest takie ważne? Co to może oznaczać, jeśli jest mniej niż dziesięć
      ruchów? Pozdrawiam
      • wiola101 Ja też poproszę 16.06.05, 13:58
        Ja tez poprosze o przesłanie tej tabelki na adres w.nowakowska@elanders.pl
        Wracając do Twojego opisu oznacza że min. 10 ruchów mam czuć w ciągu całego
        dnia?
        • miodzio_k Re: Ja też poproszę 17.06.05, 09:38
          Tak. Matka powinna wyczuwać nie mniej niz 10 poruszeń dziennie w godzinach od
          9,00 do 21,00. Chodzi o bezpieczeństwo dzidzi. W tym okresie może ona już życ
          poza organizmem matki (oby nas to nie spotkało) i brak ruchów może oznaczac ze
          coś jest nie tak z dzidzia. To najprostszy sposó w jaki matka może obserwowac
          stan swojego maleństwa.

Oby nasze dzidzie kopały jak najczęściej!
    • gusia-81 Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 17.06.05, 17:41
      Czy ja również moge prosic o tabelkę? Z góry dziękuję smile)

Pozdrawiamsmile
      Aga
      • miodzio_k do gusia-81 20.06.05, 07:39
        właśnie wysłałam.
    • pimpek_sadelko Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 18.06.05, 18:27
      moj lekarz nie kaze liczyc ruchow. powiedzial, ze gdybym zauwazyla, ze cos nie
      tak, to wtedy zaczniemy zabawe. natomiast jak moj syn zachowuje sie normalnie,
      ma swoj rytm to luzik.
      • kaliaa Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 18.06.05, 23:52
        ja tez nie licze bo mi sie nie chce. Na razie nie ma takiej potrzeby i ma
        nadzieje ze nie bedzie.
        • kasikk Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 19.06.05, 10:56
          i ja nie liczę
          ale małe chyba się domaga, bo od wczoraj daje mi popalić
          nawet usnąć nie mogłam wink)
          • tin_t Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 19.06.05, 12:59
            ja też nie liczę, bo mam wrażenie, że ruchów jest zawsze dzieisęc na minutę, a
            nie dziesięć dziennie. i tak przez wiekszość dnia. może jakieś nadpobudliwe
            jest moje dzidzi??? bo w ogole się nie zdarza, żebym przez 2 godziny na
            przykład nic nie czuła.
            • miodzio_k Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 20.06.05, 07:37
              U mnie dzidzia też baraszkuje co nie miara. Tak strasznie kopie. Ale przyznaję
              ze są dni kiedy tych ruchów jest zdecydowanie mniej. Wczoraj dla przykładu jak
              liczyłam ruchy to o 10 już było 10 ruchów i potem cały dzień z głowy bo nie
              musiałam już liczyć. Chodzi tylko o to o której był 10 ruch.
              • pimpek_sadelko Re: Liczenie ruchów płodu - zadanie domowe 20.06.05, 08:32
                miodzio_k napisała:

> U mnie dzidzia też baraszkuje co nie miara. Tak strasznie kopie. Ale przyznaję
                > ze są dni kiedy tych ruchów jest zdecydowanie mniej. Wczoraj dla przykładu jak
                > liczyłam ruchy to o 10 już było 10 ruchów i potem cały dzień z głowy bo nie
                > musiałam już liczyć. Chodzi tylko o to o której był 10 ruch.

moj syn od poczatku "ruchow" ma kilka dni wyjatkowej aktywnosci a potem
                dzien/dwa mniejszej. to jego rytmsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka