roska11 26.03.06, 12:38 Oliwia uwielbia zabawe w "idzie rak nieborak".Juz kiedy zaczynam to mowic smieje sie i tak fajnie mruzy oczka.A jakie u was zabawy sie sprawdzaja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadziewczyna Re: "idzie rak nieborak" 26.03.06, 13:26 Witaj! Niedawno tez myslalam, aby zalozyc podobny watek, no ale dzieci byly chore wiec to jakos rozeszlo sie. Ale przypomnialas mi. Otoz Polka lubi jak trzymam ją na kolanach, ona delikatnie podskakuje a ja mowie do niej taka skladanke slowna: tap tap tap kobylka/ gdzie jedziesz? - do mlynka/ a po co? - po maczke/ a na co? - na paczki. Ubaw wielki, buzia rozesmiana w glos, sama zreszta lubie jak ona sie tak cieszy. Fajnie, ze o tym napisalas. Pozdrawiam i czekamy na inne mamy Odpowiedz Link Zgłoś
miodzio_k Re: "idzie rak nieborak" 26.03.06, 13:44 my bawimy się w "kosi kosi", "sroczka kaszkę ważyła" i "idzie rak" Uśmiech gwarantowany Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia.woj Re: "idzie rak nieborak" 26.03.06, 16:01 U nas oprócz kosi kosi i patataj wio koniku sprawdza sie jeszcze a kuku głosny śmiech gwarantowany. Odpowiedz Link Zgłoś
mysunieczka Re: "idzie rak nieborak" 26.03.06, 18:28 rak nieborak rzadzi. juz jak zaczynam mowic, to sie wygina i smieje Odpowiedz Link Zgłoś
ninjo Re: "idzie rak nieborak" 26.03.06, 19:40 a Natalka sie bawi najchetniej z tata w "szalona wrona" i "lece nad swiatem" reszte zostawie Waszej wyobrazni )) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_fasolinki Re: "idzie rak nieborak" 26.03.06, 20:05 u nas na kolanach "hop, hop, hop, na koniku jedzie.." mała na bank chichocze Odpowiedz Link Zgłoś
hautnah Re: "idzie rak nieborak" 26.03.06, 20:23 mala nie moze ze smiechu jak jej spiewam piosenki natalki kukulskiej Odpowiedz Link Zgłoś
aciki Re: "idzie rak nieborak" 26.03.06, 22:07 Mój się cieszy jak mu 'recytuję' 'dzik jest dziki, dzik jest zły...'i jak mu robię głośne 'kuku' zza ściany. Odpowiedz Link Zgłoś
kuncwotek Re: "idzie rak nieborak" 26.03.06, 22:36 A Zuza lubi ...jedzie rowerek na spacerek! i kizia mizia!...piszczy w niebogłosy Odpowiedz Link Zgłoś
ninjo Re: "idzie rak nieborak" 27.03.06, 10:33 Natalka wczoraj po raz pierwszy sama zaczela bawic sie w "a ku ku"! nakrywala buzie pieluszka, odkrywala, patrzyla na mnie i sie smiala )) Odpowiedz Link Zgłoś
anjaa00 Re: "idzie rak nieborak" 27.03.06, 13:48 A ja ostatnio bawilam sie z moim synkiem pieluszka wlasnie,rozkladam ją i machając wołałam:UWAAGAA!!! i hop! na buzię małego a on ściągał i wtedy ja"Aaaa!!!Jesteś!" i znowu to samo...Tak sie smial,ze sie dzieciak caly spocil,lepek mokry a bluze do sciagniecia...Pol godziny szalelismy az ja sie zmeczylam Odpowiedz Link Zgłoś
smeagoul Re: "idzie rak nieborak" 27.03.06, 15:28 a my bawimy się : - jedzie chłop na koniku hop hop hop, jedzie Żyd na koniku chyb chyb chyb - leci leci osa do Maciusia nosa, leci leci mucha do Maciusia ucha, leci leci pszczoła do Maciusia czoła, eci leci bąk do Maciusia rak, - fruwanie tez się sprawdza- leże i podnosze małego w górę. - śpiewamy piosenki:Murzynek malutki, Jajo kurze,Miczitanka, i wszelaki inne piosenki z przedszkola łącznie z takimi już nie na czasie jak -stała pod sniegiem panna zielona, zima zła itp...) - idzie rak nieborak, kosi kosi, baran buc, Odpowiedz Link Zgłoś
roska11 Re: "idzie rak nieborak" 27.03.06, 16:13 napiszcie prosze slowa do "sroczka kaszke wazyla", bo nie pamietam juz tego Odpowiedz Link Zgłoś
tin_t Re: "idzie rak nieborak" 27.03.06, 16:20 u nas "rak" i "dzik jest dziki" , ja tez właśnie miałam prosić o sroczkę, bo zapomniałam, jak leci... Odpowiedz Link Zgłoś
tadziewczyna Re: "idzie rak nieborak" 27.03.06, 17:23 Z ta sroczka to są rozne wersje, w mysl powiedzenia "co kraj to obyczaj". Podam Wam maja wersje, czasami dobieram rozne okreslenia: tu tu syroczka kaszke wazyla, temu (pokazujesz - najmniejszemu, i tak dalej po kolei) dala, bo malutki, temu dala - bo fajniutki, temu dala - bo zgrabniutki, a temu nie dala - i fruuuu poleciala. Mowie, jest to moja wersja i wiem, ze kazdy ma inna. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa sroczka: 27.03.06, 21:23 ja znam wresje ze sroczka taka: wazyla sroczka kaszke wazyla temu dala na lyzeczke, temu dala na miseczke, temu dala troszeczke, a temu nic nie dala i frruuu poleciala a poza tym ua nas najwiekszy smiech jest na fruwanie na idzie rak nieborak jakos malo entzujastycznie jescze sie cieszy na kiza-mizia, bardzo to lubi Odpowiedz Link Zgłoś
qbolina Re: sroczka: 28.03.06, 09:44 ja znam poczatek "tu sroczka kaszkę warzyła (na srodku dłoni myziamy) ogonek sobie sparzyła" a dalej to tez juz róznie... Odpowiedz Link Zgłoś
sani14 Re: "idzie rak nieborak" 28.03.06, 11:50 u nas oprócz standardowych zabaw furrorę robi "tik tak" - trzymam małego pod paszkami i udaję że jest "bimbadełkiem" w zegarze - taki ubaw że aż miło patrzeć a tak właściwie to mój synuś codziennie śmieje się z czegoś nowego i wczoraj wkładał tetrówę do buzi no to tata zaczął robić to samo z drugim końcem - w życiu nie wpadłabym na to że będzie to ubaw na pół godziny Odpowiedz Link Zgłoś
alciafedo Re: "idzie rak nieborak" 28.03.06, 12:22 a u nas kroluje "a kuku" to super zabawa ale poddalyscie nam duzo pomyslow dzieki na wyjezdzie sie przydadza Odpowiedz Link Zgłoś
mloda25 Re: "idzie rak nieborak" 28.03.06, 13:48 U nas na 1 miejscu jest"a kuku", juz sama sie nauczyla zakladac pieluche na glowe i zdejmowac, cieszy sie jak nic, rowniez smiechem wybucha na "kosi kosi".Uwielbia tez jak ja łaskocze i spiewam rozne piosenki. Odpowiedz Link Zgłoś