maarta23 24.04.06, 10:11 nigdy nie miałam robionej i nie wiem na czym to polega a szczerze to bardzo sie tego boje...Czy któras doswiadczona mogła by mi wytłumaczyc na czym to polega ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia2705 Re: Lewatywa !!!!! 24.04.06, 10:31 Przede wszystkim nie boj sie. Lewatywa to nic strasznego i z pewnoscia do przezycia. Bardzo ogolnie polega na wprowadzeniu do prostnicy cieplego roztworu za pomoca specjalnej butelki z wezykiem. Ty bedziesz lezala na boku, a polozna lub pielegniarka zajmie sie reszta. Potem nalezy wytrzymac choc pare minut i szybciutko do toalety, gdyz najpewniej bedziesz odczuwala nieodparta potrzebe zalatwienia sie (delikatnie powiedziane). Jak by to nie brzmialo "paskudnie" dla co bardziej delikatnych niewiast, lewatywa jest robiona na twoja korzysc a nie przeciw tobie. Duzo wiekszy jest komfort PO porodzie kiedy wiesz, ze zaraz pierwszego czy drugiego dnia nie czeka cie bolesne wyproznienie. Tym sposobem mozna "przeskoczyc" pare dni a w miedzyczasie krocze sie zdazy wygoic. Rowniez w przypadku naglego cc lewatywa moze byc zbawienna. Nie boj sie wiec. Powodzenia acha, skurcze ostatniego odcinka jelita prowokuja tez skurcze macicy wiec lepiej robic lewatywe juz na miejscu, zeby nie"rozpedzic" akcji porodowej Odpowiedz Link Zgłoś
magdakur Re: Lewatywa !!!!! 24.04.06, 19:43 ja polecam zakupienie w aptece zestawu ENEMA (lub coś podobnego). Będziesz miała pewność, że wszystko jest higienicznie czyste To mała butelka z płynem zakończona wydłużoną nasadką. Działanie to samo. Ja też polecam robienie tego na miejscu (przy pierwszym porodzie prosiłam położną na izbie przyjęć o zrobienie tego - w czasie gdy każą przygotować się do porodu, przebranie w koszulę itp). Ta lewatywa zapewniała mi komfort psychiczny, że "nic" się na sali porodowej nie wydarzy w czasie parcia i dodatkowo przyspieszyła rozwieranie szyjki. Naprawdę polecam - ja już mam przygotowany zestaw w torbie do szpitala Odpowiedz Link Zgłoś
jolha Re: Lewatywa !!!!! 26.04.06, 13:02 A gdzie się robi teraz lewatywę, bo zaskoczyłyście mnie? Ja nie miałam jej wykonywanej przy pierwszym porodzie i żadna z moich koleżanek również. Wydaje mi się, że jest całkowicie zbędna i nie czułam żadnego dyskomfortu i zwieracze zarówno mi jak i żadnej z nich nie puściły... Odpowiedz Link Zgłoś
zu2ka Re: Lewatywa !!!!! 26.04.06, 13:33 Teraz już raczej nie praktykuje się lewatywy przed porodem w szpitalach. Jednak można o nią poprosic, z tym że nie wszystkie szpitale robią "swoją" lewatywa, trzeba sobie zakupic samemu i wziąc do szpitala - ja tak zrobiłam, wolę nie miec niespodzianek :-0 Chociaż kobiecie w "ferworze walki" i tak wszystko jedno, ja jednak wolałam się zabezpieczyc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nika1228 Re: Lewatywa !!!!! 02.05.06, 19:39 ogólnie rzecz biorąc lewatywę robi się tylko i wyłącznie na życzenie rodzącej, dlatego jeżeli sobie życzysz to zakup sprzęt w aptece i poproś położną już w szpitalu o zrobienie lewatywy, ale ja bym sie tym nie męczyłą - przy pierwszym porodzie zrobili mi lewatywę nie jest to przyjemne i nie polecam, rok temu w maju nikt mi jej nir obił i było dobrze, a nawet 1000 razy lepiej, a w razie drobnej wpadki <ups> lekarz i położna sa na to gotowi, wymienia sie podkład i już a Ty nawet o tym nie myśl Odpowiedz Link Zgłoś
kapuhy_a Re: Lewatywa !!!!! 02.05.06, 20:01 u mnie w szpitalu podobnie jak na 2 blokui CZMP lewatywa jest robiona zawsze a nei na widzi mi się rodzącej...mają takie standardy i już.Uważam,że dobrze,bo maluszek nie ma możliwości zetknięcia się z tym co siedziało w twoich jelitach Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: Lewatywa !!!!! 02.05.06, 20:59 Ja przy pierwszym porodzie nie mialam, ale teraz chyba sobie zażyczę, chyba że organizm sam się oczyści. Wypadło mi to i owo i mało to komfortowe jak mąż patrzy. Zestresowało mnie to i bez sensu wstrzymywałam parcie, bo miałam stracha że znowu coś wyleci. Dla personelu to pewnie normalka, ale dla mnie to było krępujące. Odpowiedz Link Zgłoś
franchi kiedy robić? 04.05.06, 10:21 ja mam pytanie czy mozna zrobić sobie wczesniej,ale tak np. wybrać dzień, mimo ze (w moim przypadku) poród sie opóźnia i pewnie bedzie dopiero za kilka dni. Czy lepiej robić już w dniu kiedy się czuje że będzie poród? Odpowiedz Link Zgłoś
malgocha11 Re: kiedy robić? 04.05.06, 14:01 hej-czasem niech Ci nie przychodzi robic jej w domu!Wierz mi to nie jest rozsądne - ja miałam robioną kilka razy i wiem co to jest - ostatnio w 8 miesiącu ciązy musiałam sobie ja zrobić sama bo potem czekały mnie badania jelit i tak sie osłabiłam robiąc ja w domu, że iść nie mogłam bo mi sie rece trzęsły i do tego dziecko tak zaczęło kopać że myślałam że rodzę, w aczesniej miałam robione zawsze przez pielęgniarkę w szpitalu i nigdy sie tak xle nie czułam, więc lepiej żeby to zrobiła pielęgniarka niż Ty z tym brzuchem! Odpowiedz Link Zgłoś