nekokoneko 22.11.06, 13:45 jak w temacie.. zastanawiałyście się już, a moze macie nawet kupiony jakiś laktator? jeśli tak to jaki? no i jakie są lepsze waszym zdaniem-ręczne czy elektryczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kania_kania Re: jaki laktator? 22.11.06, 13:53 W poprzednich ciazach mialam reczny, jakis polski, szlany. Sprawdzil sie super. Teraz tez kupie sobie reczny - aventu (razem z taka torba do pracy). Kania Odpowiedz Link Zgłoś
amagda80 Re: jaki laktator? 22.11.06, 15:03 pewnie elektryczne lepsze, ale strasznie drogie ja w tamtej ciazy kupilam reczny avent isis (ok 180zl) i bylam bardzo zadowolona, choc nie udalo mie sie zbyt dlugo karmic piersia; mialam tez baby ono, tez reczny, skusila mnie cena (chyba jakies 25 zl)- zupelny niewypal, tyle ze butelka sie potem przydala mysle wiec ze warto zainwestowac troche wiecej i kupic lepszy; niemniej jednak poczekalabym i kupila po porodzie Odpowiedz Link Zgłoś
doso1 Re: jaki laktator? 22.11.06, 16:06 Tez mialam (i mam dalej) reczny avent isis, ale jakos nie bardzo umialam sie z nim dogadac. Probowalam kilkakrotnie sciagac pokarm, ale bardzo opronie mi to szlo. Za to np. moja kolezanka, ktora miala synka 2 tyg. starszego od mojego cala laktacje na nim przeleciala i bardzo sobie chwalila. jedyna wada bylo dla niej to ze nie miala zadnego sterylizatora i meczylo ja ciagle wyparzenie wszystkich czesci. Natomiast ja ze wszystkich innych akcesoriow aventu jestem bardzo zadowolona I polecam sterylizator do mikrofalowki tej firmy. Wiem, ze mamy bardzo sobie chwala laktator elektryczny Medeli i wcale nie jest jakos tak strasznie drozszy od recznego aventu. A uzywany mozna naprawde niedrogo dostac www.allegro.pl/search.php?string=Laktator+Mini+Electric&country=1 Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci_raz_mama Re: jaki laktator? 22.11.06, 16:26 Tylko Medela !!! Juz 10 lat temu uzywalam, takze przy drugiej ciazy i rowniez teraz jestem nastawiona na nia. Jak nadmienilam mam ja juz 10 lat, czyli jest to jeszcze stary, reczny typ, ale nigdy nie mialam z nia zadnego problemu. Nie uzywalam sterylizatora, mylam w maszynie do mycia naczyn, a pozniej przelewalam wrzatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gitara13 Re: jaki laktator? 23.11.06, 20:37 dopisuje sie: TYLKO MEDELA! oczywiscie elektryczny. sprawdzil sie przy corce znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: cos takiego wynalazłam - siostra uzywała, 22.11.06, 17:38 i była bardzo zadowolona: www.swiatdziecka.net.pl/index.php?klucz=a925a44306f157d8ee7478f71514c6cb&k=130&p=619 Odpowiedz Link Zgłoś
nswiderska Re: jaki laktator? 23.11.06, 15:50 Przy Grzesiu uzywalam przez piec miesiecy - Mini Electric Medeli. Bylam super zadowolona. Z tymi recznymi mozna sie urobic jesli sciagasz mleko regularnie (moj synek mial bardzo silne kolki na tle alergicznym i bardzo predko przestal ssac piers). Kupilam na allegro, uzywany za 160zl wiec nie wypadlo tak drogo, a zwrocil sie z nawiazka Odpowiedz Link Zgłoś
marganda Re: jaki laktator? 23.11.06, 16:01 Wszedzie wszyscy daja ta sama rade: jesli ma sie zamiar uzywac laktator bardzo czesto np w pracy, to kupic najlepszy na jaki stac a inwestycja zwroci sie na pewno. Roznica jest znaczna w wydajnosci i szybkosci odciagania. Moj laktator bedzie drozszy niz lozeczko albo wozek, ale i tak taniej niz formula. Odpowiedz Link Zgłoś
nekokoneko Re: jaki laktator? 24.11.06, 09:25 no bo ja ise już tak zastanawiam- bo chcę aby zuzia jak najdłużej była na moim mleku, a jednocześnie chcę w miarę szybko wrócić do moich korepetytantów- więc zuzia zostawać będzie z tatusiem, lub kimś innym. i dlatego chcę kupić laktator... Odpowiedz Link Zgłoś
jusi82 Re: jaki laktator? 26.11.06, 12:33 ja z synkiem miałam na początku taki szklany - za 10 zł czy 15 zł, gdy było zbyt dużo pokarmu to pare razy ściągnęłam, ale ogólnie to nie nadaje sie do ndłuższego użytku. później gdy chciałam troche "pożyć" kupiłam canpol (taki zwykły niebieski z pieskiem na opakowaniu) i choć miałam b. dużo pokarmu to i tak strasznie długo ściągałam, a ten drugi rzut, który jest mlekiem właściwym to naprawdę się męczyłam. a przyznam sie że wprawy mi nie brakowało bo ściągałam prawie codziennie moja rada - jeżeli będziesz potrzebować często ściągać i zależy ci na czasie to nastaw się na elektryczny - ale kup go dopiero po porodzie - masz 2-3dni do nawału pokarmu (a wtedy możesz ściągnąć tym tanim-szklanym z apteki o którym pisałam na początku) bo to duży wydatek a jednak dużo kobiet z różnych powodów nie może karmić piersią swoich maleństw oczywiście życze ci abyś karmiła tak długo jak będziesz chciała pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 Re: jaki laktator? 26.11.06, 13:26 Nie mam zadnego doswiadczenia z laktatorami, ale patrzylam troche na niemieckich stronach internetowych. Przypuszczam, ze w Polsce jest podobny wybor. Jeden laktator ma dosc dobre recenzje, to: Medela mini electric www.dooyoo.de/stillen-fuettern/medela-mini-electric-milchpumpe/Testberichte/ Kosztuje od 62,99 EUR. Dziewczyny pisza, ze dosc dobrze pompuje, choc jest bardzo glosny. A jesli chodzi o ten mechaniczny Avent ISIS to znalazlam kilka kiepskich recenzji. Pare dziewczyn narzekalo, ze w ogole nie pompuje, wiec do chrzanu z takim laktatorem, choc pozytywne opinie tez byly. W Niemczech kosztuje on ok. 50 EUR, wiec sklaniam sie raczej do Medela mini electric. W Niemczech podobno mozna tez laktator w aptece wypozyczyc (taki porzadniejszy drozszy), wiec chyba tez sie podowiaduje. Generalnie to wydaje mi sie, ze chyba warto miec laktator ma wszelki wypadek, nawet jesli to troche kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 Re: no i zamowilam ! 26.11.06, 16:16 Poczytalam jeszcze recenzje o laktatorach, ktore w Niemczech mozna wypozyczyc z apteki i odechcialo mi sie. Sa co prawda dobre, ale.. wielkie i ciezkie, trzeba miec recepte, bo inaczej to drogo, a wiec raczej dopiero po porodzie powinno sie takie cudo zorganizowac. Poza tym normalnie to na 30 dni wypozyczaja. Moj maz jest duzo w rozjazdach i chyba tylko 2 dni urlopu na porod dostanie i jeszcze mialby za laktatorem jezdzic, to tylko stres. No i zamowilam ten medela, 6 EUR rabatu dostalam i mam nadzieje, ze dostawa bedzie bez problemow. Chyba bede sie psychicznie lepiej czula majac laktator. Pozdrawiam serdecznie i zycze rowniez udanych zakupow ! Odpowiedz Link Zgłoś
gocha_sz z jakiego powodu? 27.11.06, 12:03 Chciałam się dowiedzieć,dlaczego od początku zamierzacie kupić laktator. Ja wiem, że przez pierwsze 6 miesięcy będę z dzieckiem, czy w takim razie tez powinnam coś takiego kupić? Wydaje mi się, że i tak przynajmniej przez pierwsze tygodnie nie opuszczę maleństwa, a obawiam się, że jak pierś znajdzie konkurenta w butelce to na tym przegra, bo dziecko będzie chciało tylko butelki. Dzięki z góry za rady, bo ja to niedoświadczona jestem Odpowiedz Link Zgłoś