zu2ka 04.12.06, 16:43 powinno się od 7 msc podawać "dzieckowi" zółtko. Jak to zrobić podając słoiczek? Do słoiczka (130gr) dodać pół zółtka ugotowanego jajka na twardo? Czy w jakiś inny sposób? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joannnar Re: słoiczki a zółtko? 04.12.06, 18:03 Ja dałam najpierw pół ale nie do słoiczka tylko do zupki którą sama ugotowałam. Ok 150gr zupki. Małej nic nie było. A 2 dni temu dałam całe zółtko, zjadła a wieczorem miała troche zsypaną buzke wiec uważaj z tym jajkiem. poprostu daj troszke i obserwuj. I powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
lila_m Re: słoiczki a zółtko? 05.12.06, 10:05 Ja zgotowałam , wyrzuciłam białko, podziobdziałam widelcem i podałam Pawełkowi łyżeczką. Zjadł z apetytem Lila Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: słoiczki a zółtko? 05.12.06, 12:48 A ja jeszcze nie dawałam, jakoś nie miałam okazji. Czy to konieczne? Nie można podac póżniej? Odpowiedz Link Zgłoś
topola4 Re: słoiczki a zółtko? 05.12.06, 18:22 Ja daję co drugi dzień jedno żółtko, ale przepiórcze. Poradziła mi tak pani dietetyk podcza akcji "Mamo to ja". Jajko gotuję, potem rozdrabniam widelecem i dodaję do zupki. Ostatnio zrezygnowałam ze słoiczków, bo ten luksus sporo kosztuje, ale jak muszę to dodaję do słoiczkowych obiadków. Ostatnio zaczęłam zastanawiać się, czy można surowe żółtko dodać do gotującej się zupki. Robi ktoś coś takiego? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ssierzp Re: słoiczki a zółtko? 06.12.06, 10:10 ja tak robie, bo gdzies wyczytała- wlewam po prostu żołtko do zupki i zagotowuję. Julke wcina chętnie.smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
o_tuska oto jak dodac żółtko do zupki 06.12.06, 10:18 aby nie powstały glutki w ostatnim momencie gotowania (jak mam już wszystko rozdrobnione i jest papaka) zółtko rozrabiam w odrobinie zimnej wody (jak kisiel) i wlewam do zupki, mieszam i czekam az się zetnie i gotowe mały je az mu sie uszy trzesa ja zaczynałam od 1/4 zółtka teraz Bartek wcina już całe co 2 dzień (od 6 miesiąca bo nie chiał królika jesć) Odpowiedz Link Zgłoś
topola4 Re: oto jak dodac żółtko do zupki 06.12.06, 14:34 Dzięki za podpowiedź. To dużo mniej kłopotliwe niż osobne gotowanie jajka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnes3131 Re: słoiczki a zółtko? 07.12.06, 12:20 Ja daję na razie raz w tygodniu. Robię takie lane kluseczki- leję żółtko z wysokości do gotującej się wody i potem dodaję te "kluseczki" do zupki ze słoiczka. Są fajne i nie jest to papka, tylko mału uczy sie przeżuwać : ) Odpowiedz Link Zgłoś