chodackova79 06.07.08, 15:31 Witam, mam pytanie do Mam z Wrocławia: gdzie planujecie poród? W jakim szpitalu? Możecie zdradzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tatanka-2002 Re: PORÓD WROCŁAW 07.07.08, 12:42 Ja pierwsze dziecko rodziłam na Dyrekcynjej i pomimo słabych warunków sanitarnych byłam bardzo zadowolona. Teraz niestety z powodu "słabej" kadry lekarskiej rezygnuję z tej kliniki. Odeszli od nich najlepsi lekarze, a zostało jedynie może 3 lepszych specjalistów na oddziałach - reszta to dydaktycy i nie mają dostępu do pacjentek. Cała pozostała "banda" to stażyści i asystenci, którym nie powierzę swojego życia i życia naszego dziecka. Niestety w każdej ciąży i przy każdym zabiegu miałam komplikacje krwotoczne, więc wybiorę się tam, gdzie zaufam lekarzom. Obecnie po rozpoznaniu terenu wybrałam Chałubińskiego. Jako jedyni poza Dyrekcyjna od września "wejdą" w posiadanie OIOM'u neonatologicznego, co dla mnie jest bardzo ważnym atutem. Ponad to częśćo lekarzy z dyrekcyjnej przeszła własnie do nich, więc myślę, ze jak dla mnie będzie to dobry wybór. Polecano mi ostatnio także Kamieńskiego, ale nie będę się wypowiadać, bo nie mam osobistego zdania na ten temat. Co do samych warunków porodowych poleciłabym Ci Oławę albo Trzebnicę, ale podobnie jak na Brochowie poza porodówkami to kadra lekarzy jest kiepska i w razie sytuacji awaryjnej nie mają wyspecjalizowanej bazy reanimacyjnej dla matki i dziecka To takie moje prywatne zdanie wyrobione na podstawie doświadczeń własnych (miałam staże na oddziałach w tych szpitalach) i pacjentek które tam rodziły. Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: PORÓD WROCŁAW 07.07.08, 12:48 ja pierwszą dwójkę urodziłam na Kamienskiego i teraz też tam zamierzam rodzic. Opinie sa różne - choć na stronie fundacji "Rodzić po ludzku" ostatnio dominują te pozytywne. Warunki ok, miłe położne, a co przede wszystkim jest oddział intensywnej terapii noworodka (uratowali tam życie mojej małej Aluni). Tak więc nie wahałam się długo i decyzja padła. Poród z mężem. Tylko jeszcze nie wiem jak załatwić położną...mam namiary na jedną i w zapasie drugą. Zadzwonię do nich w sierpniu i pogadam. Zobaczymy co i jak. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
chodackova79 Re: PORÓD WROCŁAW 07.07.08, 17:25 Witam, dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Ja mam dylemat pomiędzy Dyrekcyjną a Kamińskiego. Moja lekarka pracuje na Dyrekcyjnej,z tym że na innym oddziale- chyba się nazywa chirugia ginekologiczna, ale nie jestem pewna. Jakieś 4 lata temu miałam usuwaną torbiel jajnika właśnie w tym szpitalu i muszę powiedzieć że jeśli chodzi o ten oddział to byłam zadowolona, natomiast nie wiedziałam jak na porodówce. Jeśli chodzi o Kamińskiego to w styczniu rodziła właśnie tam moja Szwagierka i była bardzo zadowolona(chociaż nie prowadził Jej ciąży lekarz pracujący w tym szpitalu). Na Chałubińskiego znowu rodziła moja Znajoma również jakoś w styczniu i ledwo co wyszła z tego żywa. Najpierw nie podali, bądź żle podali znieczulenie (miała cesarkę) i zaczęli kroić ją bez znieczulenia, zemdlała z bólu. Jak się zorientowali że jest coś nie tak to podali Jej taką dawkę narkozy że później mieli problem ją obudzić. Tak wygląda moja wiedza na temat szpitali i porodówek, jeśli chodzi o Brochów to w ogóle nie wchodzi w grę, moja Babcia tak zmarła(nie była to oczywiście porodówka) i niestety to co przeżyłam z lekarzami i pielęgniarkami tak wpłynęło na moją psychikę że nie chcę mieć nic wspólnego z tym szpitalem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: PORÓD WROCŁAW 07.07.08, 20:00 Ja mam lekarkę z kamińskiego i napewno tam będę rodzić, mi się wydaje że dobrze jest rodzić tam skąd jest lekarz..... Na kamińskiego lezałam 4 dni na patologii to z obserwacji nie było źle, ale wszystko się okaże po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
chodackova79 Re: PORÓD WROCŁAW 07.07.08, 20:27 Właśnie dlatego mam dylemat, bo słyszę dużo pozytywnych opinii na temat Kamińskiego, a moja lekarka leczy na Dyrekcyjnej i to też nie na porodówce. Mam jeszcze trochę czasu na zastanowienie się. Odpowiedz Link Zgłoś
tatanka-2002 Re: PORÓD WROCŁAW 08.07.08, 00:11 Szczerze powiem, że bardziej sugerwałabym się opiniami odnośnie porodów niz obecnością "swojego" lekarza...tym bardziej na dyrekcyjnej, gdyż oni mają odgórny zakaz schodzenia do porodu. Na sali moga być tylko położne i lekarze dyzurujący. Mój lekarz pracował w zeszłym roku na dyrekcyjnej i kiedy rodziłam nawet go nie zobaczyłam. Zadzwonił do mnie na kom i zapytał jak nam idzie... Przyszedł do mnie dopiero nastepnego dnia. Niestety mają nowe procedury i chyba nie warto sie tym sugerować. Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: PORÓD WROCŁAW 09.07.08, 09:11 Znalazłam w necie takie zdjęcia z porodówki na Kamieńskiego..... www.wssk.wroc.pl/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=77&func=viewcategory&catid=6 mi się bardzo podoba....) Odpowiedz Link Zgłoś
chodackova79 Re: PORÓD WROCŁAW 09.07.08, 18:59 Powiem szczerze że całkiem fajnie to wygląda, mam ciężki orzech do zgryzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: PORÓD WROCŁAW 09.07.08, 09:12 a tak w ogóle to któraś z Was wie może jak wygląda tam sprawa z remontem? Mam nadzieję, ze nam nie zamkną w pażdzierniku - ja się nie orientuję w tym kompletnie kiedy jaki szpital "wypada z gry".... Odpowiedz Link Zgłoś
chodackova79 Re: PORÓD WROCŁAW 09.07.08, 18:57 Jakiś czas temu próbowałam coś znaleźć w internecie na temat remontów, ale niestety nic nie znalazłam. Wydaje mi się że remonty to raczej w okresie wakacyjnym, ale może się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
moni753 Re: PORÓD WROCŁAW 11.07.08, 12:43 ja rodziłam dwójkę pierwszych dzieci na kamienskiego i teraz tez tam się wybieram co do remontu, to na pewno jest on przeprowadzany w czasie wakacji - wiem to od mojego lekarza, który tam pracuje - i na pewno w październiku oddział będzie funkcjonował normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: PORÓD WROCŁAW 11.07.08, 14:30 moni - no to mnie trochę uspokoiłaś....a jak planujesz poród z jakąś położną czy "idziesz na żywioł?" Odpowiedz Link Zgłoś
moni753 Re: PORÓD WROCŁAW 12.07.08, 10:16 jestem w tej "komfortowej" sytuacji, ze mam planową cesarkę ze wskazań medycznych, ale jakbym miała rodzić naturalnie, to na pewno wolałabym ze swoją położną Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: PORÓD WROCŁAW 12.07.08, 10:22 no to psychiczny luzik...ja muszę sobie załatwić położną i ciągle to odwlekam w czasie ale jeszcze go trochę mamy i wierzę,ze wszystko się samo ułoży. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
moni753 Re: PORÓD WROCŁAW 13.07.08, 10:31 na pewno wszystko będzie dobrze podglądnęłam w tabelce, że jesteśmy równolatkami - ja też spodziewam się trzeciego maluszka i również rodzę we wrocławiu fajnie! pozdrowionka )) Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: PORÓD WROCŁAW 13.07.08, 13:01 Jeśli chodzi o zamknięcie kamińskiego to remontują tylko pierwsze 2 tyg sierpnia, pytałam mojej dr....... Ja będę mieć planowaną cesarkę i bardzo bym chciała u mojej dr choć z nią jeszcze nie rozmawiałam na ten temat ale mam nadzieje że się uda. U mnie napewno cesarka będzie we wrześniu, myślę że koło połowy września będe już mamusią, bo to będzie 36 tyg a w przypadku bliźniąt to tak rozwiązują najpóźniej/. Ale zdjęcia super z porodówki, ja byłam tylko na patologii to tak pięknie nie było! Odpowiedz Link Zgłoś
tatanka-2002 Re: PORÓD WROCŁAW 13.07.08, 17:32 Aniu - moja koleżanka właśnie urodziła bliźnięta przez cc, mając od 22tc założony szew i "ciężką historię" z dwóch wcześniejszych ciąż. Zabieg odbył się w 38tc, bo małe nie spieszyły się jakoś wybitnie, więc tak sobie myślę, ze skoro nie ma wskazań do wcześniejszego cięcia, to po co zabierać dzieciom te dwa tygodnie w brzuszku. Jako terapeutka wiem ile kazdy dzień płodowy wnosi w rozwój psycho-motoryczny dziecka i osobiście walczyła bym, o ile stan zdrowia pozwala, na jak najdłuższe utrzymanie ciąży. Biorąc dodatkowo pod uwagę wszystkie minusy ciązy bliźniaczej dla dzieci, tym bardziej obgadałabym z ginką tę kwestię. Trzymam za Was kciukasy i oby do października! Odpowiedz Link Zgłoś
anulia1 Re: PORÓD WROCŁAW 16.07.08, 17:27 Ja będę rodziła na Dyrekcyjnej-prowadzę ciąże u lekarza z tego szpitala; w pierwszej ciąży leżałam tam na patologii na samym początku ciąży i wspominam ten pobyt nienajgorzej (oczywiscie warunki sanitarne pozostawiają wiele do zyczenia). Teraz będę miała planową cesarkę; nie chcę tylko by zszywali mnie studenci-mojej kolezance zszyli ranę bardzo brzydko! dziewczyny chyba można sobie zastrzec że się nie życzy studentów?.. jak to jest?.. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kota Re: PORÓD WROCŁAW 16.07.08, 20:05 Ja rodzilam corke na Dyrekcyjnej i bylam bardzo zadowolona. Fakt, ze bylo to wiele lat temu. *anulia a do ktorego lekarza chodzisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
anulia1 Re: PORÓD WROCŁAW 18.07.08, 13:09 czarna-kota: ja chodze do prof Zimmera-pierwszą ciążę tez mi prowadził i jestem zadowolona choć teraz nie mieszkam już we Wrocku i musze dojeżdząć na wizyty; i rodzić też chcę na Dyrekcyjnej. Co do obecności studentów to mi ona nie przeszkadza; patrzec mogą tylko bym wolała by mnie nie szyli.. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek1 Re: PORÓD WROCŁAW 17.07.08, 13:12 Dziewczyny, czy Wy wiecie jak można załatwić położną do porodu na Kamieńskiego? Słyszałam o jakiejś fundacji, ale gdzie jej szukać? Jak umówić się z położną? Wystarczy pójść na oddział położniczy i zapytać? Odpowiedz Link Zgłoś
tatanka-2002 Re: PORÓD WROCŁAW 17.07.08, 21:58 Anulia - przy rejestracji do szpitala podpisujesz papiery, ze zgadzasz sie byc (sorry za slowo) "mięsem" dla studentów. Jest to szpital Akademicki, czyli gównie baza dydaktyczna i musisz mieć świadomość ich obecności. Zazwyczaj lekarze - opiekunowie pytaja pacjentke, czy zgadza się na ich obecność, bo w końcu to Twoje cialo i intymność. Niemniej możesz mieć szczeście i nie trafić na grupe studentów. Ja rodzilam naturalnie przy obecności 6 "uczniaków" i bylo mi obojetne, kto tam jest, byle juz urodzić. Co do tego szycia, to wydaje mi sie, ze jeśli będziesz miala obiekcje, to zawsze możesz poprosić lekarza, by to on Cię zszyl. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: PORÓD WROCŁAW 18.07.08, 14:46 Moja dr napewno będzie mnie trzymać jak najdłużej, tylko wiem po znajomych że 36 tydz to są granice wyrzumałości i jest jakoś tak że bliźnięta przez to że mają mniej miejsca to są gotowe do wyjścia 2 tyg wcześniej niż ciąże pojedyńcze, czyli ich rozwój będzie myślę już super choć wiadomo się okaże.......... Odpowiedz Link Zgłoś
tatanka-2002 Re: PORÓD WROCŁAW 19.07.08, 20:49 Aniu - trzymamy za Was kciuki i wierzę, że maluchy posiedza tyle, ile dadzą radę i wszystko będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: PORÓD WROCŁAW 20.07.08, 21:09 uffff....sorki że tak długo ale właśnie wróciłam z wakacji ) tak więc ja się w środę zapytam mojej ginki jak to jest ale i tak mam telefon do jednej połoznej więc jak mi lekarka nie powie to zadzwonię do tej połoznej i dam Ci znać co i jak....musimy być w kontakcie.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 chałubińskiego vs kamieńskiego 26.07.08, 17:00 My z mężem od kilku lat mieszkamy we wro, ale do tej pory nie mieliśmy do czynienia z żadnymi szpitalami i nie bardzo jesteśmy zorientowani w tej kwestii... W zasadzie już byłam zdecydowana na Kamieńskiego... na dniach miałam próbowac umawiać się z położną z tamtego szpitala... aż tu któregos dnia przychodzi mój mąż z pracy i... mówi, że pracuje u nich jedna babka, która kiedyś była położną na Chałubinskiego i bardzo polecała ten szpital. Ma przynieść meżowi też namiar na swoją koleżankę - położną... zachwalała generalnie ten szpital. Dodatkowym plusem byłoby to, że to praktycznie ulicę dalej od pracy męża (mamy taki plan, że pracuje do czasu naszego wyjścia ze szpitala, potem urlop już z nami w domku), więc mógłby wyskoczyć cos przynieść itp... no i z domu i do domu też bliżej niż na Kamieńskiego. Sama nie wiem teraz co robić. Czytajac np strone fundacji rodzić po ludzku, o obu szpitalach opinie sa i pozytywne i negatywne... mam teraz niezły zgryz - nie wiem cz dzwonić do tej położnej z Kamieńskiego, czy decydowac sie na Chalubinskiego? pomóżcie dziewczyny! a moze wiecie czy można gdzieś na necie obejrzeć fotki oddziału i sal porodowych z chałubińskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: chałubińskiego vs kamieńskiego 27.07.08, 20:08 vivianna witam - juz chyba rozmawiałysmy o szpitalu....ja się dowiedziałam, że moja lekarka już nie pracuje na Kamieńskiego (mimo to cieszę się, że do niej trafiłam ) ale pytałam o położną więc podała mi nazwisko POWIDZKA i tak jest, że dzwoni się na porodówkę i pyta o daną połozna (no chyba że masz numer do niej prywatnie) i umawiasz się na spotkanie. Oczywiście za poród rodzinny się płaci i za położną też tylko przez fundację - i o tą fundację właśnie mam zamiar się zapytać jak się z nią spotkam. A tak a propos na którą z poloznych się zdecydowałaś ?- jeśli to nie tajemnica...)pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś