Dodaj do ulubionych

Pasek z dwóją!

21.06.04, 21:38
A moje córka pobiła rekord swiata! Ma czerwony pasek i dwóję z matematyki!
He, he. Ale trudno sie dziwić, jak jej 18:9 wychodzi 1/2...
Obserwuj wątek
    • drzewko_szczescia Re: Pasek z dwóją! 21.06.04, 23:58
      Gratuluję Ci córki! Pogratuluj jej ode mnie!
    • drzewko_szczescia Re: Pasek z dwóją! 22.06.04, 01:18
      Acha, i uczcij to JAKKOLWIEK!!wink)
    • judytak Re: Pasek z dwóją! 22.06.04, 10:43
      a jakie są kryteria otrzymania tego czerwonego paska?
      jestem kompletnie zielona...

pozdrawiam
      Judyta
      • verdana Re: Pasek z dwóją! 22.06.04, 14:57
        Idiotyczne. Trzeba mieć średnią 4,75 i co najmniej dobry z zachowania.
        • linkin_olka Re: Pasek z dwóją! 30.06.04, 14:34
          verdana napisała:

> Idiotyczne. Trzeba mieć średnią 4,75 i co najmniej dobry z zachowania.

wcale nie idiotyczne

a jak sobie wyobrażasz przyznawanie czerwonego paska? przecież to w koncu jest
          jakieś wyróżnienie, nie wszystkim się należy
          • verdana Re: Pasek z dwóją! 30.06.04, 18:27
            Idiotyczne bo: uczniowie doskonali w jednej dziedzinie, a nie najlepsi w innej
            (np. laureaci olimpiad) paska nie dostają, a ci, którzy uczą się "równo", a
            żadnych szczególnych osiągnięć nie mają - wychodzą z paskiem.
            Średnia 4,75, szczególnie w liceach, jest zdecydowanie za wysoka. Oznacza ona,
            ze trzeba mieć kilka szóstek. Szóstki miały być - i słusznie - ocenami za
            wybitne osiągnięcia. Nie wierzę w wybitne osiągnięcia z kilku przemiotów.
            Zazwyczaj część tych stopni naciąga się w ostatniej chwili, gdy komuś brakuje
            tych paru punktów do sredniej.
            • tawananna Re: Pasek z dwóją! 01.07.04, 00:23
              Na pocieszenie zawsze pozostaje fakt, że na wymarzone studia częściej dostają
              się ci, którzy byli znakomici z jednej-kilku godzin, a nie ci, którzy byli
              dobrzy ze wszystkiego.

Ja też uważam, że sposób przyznawania czerwonego paska (i tym samym uznanie
              wysokiej średniej za największe osiągnięcie) nie jest właściwy. Na dodatek bywa
              to mylące dla samych uczniów - znam osoby, które przez całe życie otrzymywały
              świadectwa z czerwonym paskiem, a obudziły się dopiero w wakacje po maturze,
              kiedy okazało się, że nie dostały się na żadne studia (albo nie na te, na które
              chciały). Znam tez osoby, które były ze wszystkiego dobre, bez większych
              zainteresowań w konkretnym kierunku - i miały poważny problem, co z sobą zrobić
              po liceum. Wydaje mi się, że w szkole średniej program powinien być znacznie
              silniej sprofilowany - tak, by liceum pomagało rozwijać zainteresowania, a z
              drugiej strony - by wymagano od uczniów mniej, jeśli chodzi o przedmioty
              niebędące priorytetowymi.
            • judytak Re: Pasek z dwóją! 01.07.04, 09:36
              ale czy ten pasek ma jakiekolwiek praktyczne znaczenie, że warto z tego
              powodu "naciągać" oceny?

zresztą, są przecież inne wyróżnienia - wyniki na olimpiadach, konkursach,
              zawodach sportowych, o czym posiada się dyplomy, medale, czyli dowód, są
              certyfikaty z języków...

nie można po prostu uznać, że czerwony pasek jest wyróżnieniem dla tych, którzy
              są "ogólnie zdolni" oraz "systematyczni i pracowici", więc w sumie warto, żeby
              byli dostrzeżeni, a żadnych olimpiad nie wygrywają, bo nie mają wybitnych
              zdolności albo silnie ukierunkowanych zainteresowań?

u mnie w liceum dyplomy za miejsca medalowe ze szkolnego etapu konkursów
              przedmiotowych były rozdane przy wszystkich na akademii z okazji święta
              narodowego (wiosną), o miejscach na etapie krajowym informowało się przy
              wszyskich na uroczystym zamknięciu roku,

a o tym, czy ktoś miał na świadectwie tzw. "wybitne" (same piątki, u nas
              szóstek nie było) lub tzw. "znaczące" (średnia 4,5) oprócz samego
              zainteresowanego nikt się nie dowiadywał...

pozdrawiam
              Judyta
              • verdana Re: Pasek z dwóją! 01.07.04, 17:37
                Pasek nie ma żadnego znaczenia, oprócz tego, że jest przedmiotem licytacji mam.
                Ja też uważam, że system, gdy o osiągnięciach wie sam zainteresowany jest
                znacznie lepszy!
              • tawananna Re: Pasek z dwóją! 01.07.04, 18:12
                > ale czy ten pasek ma jakiekolwiek praktyczne znaczenie, że warto z tego
                > powodu "naciągać" oceny?
                Niestety, ma uncertain. Nie znam szczegółów, ale słyszałam, że bywają za niego
                przyznawane dodatkowe punkty przy rekrutacji do gimnazjów lub liceów.
                • verdana Re: Pasek z dwóją! 01.07.04, 23:21
                  W tym roku trochę to zmienili - w każdym razie przy rekrutacji do liceów. Mniej
                  liczy się pasek, dają punkty także za wysoką średnią.
                  • tawananna Re: Pasek z dwóją! 02.07.04, 23:48
                    I dobrze - przecież wystarczy ustalić odpowiedni przelicznik ocen i wystarczy.
                    A ja znałam przypadki osób, które miały średnią 4,75 i paska nie dostawały (bo
                    to niezwykłe wyróżnienie wink) jest od 4,75 w górę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka