verdana 21.06.04, 21:38 A moje córka pobiła rekord swiata! Ma czerwony pasek i dwóję z matematyki! He, he. Ale trudno sie dziwić, jak jej 18:9 wychodzi 1/2... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drzewko_szczescia Re: Pasek z dwóją! 21.06.04, 23:58 Gratuluję Ci córki! Pogratuluj jej ode mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
drzewko_szczescia Re: Pasek z dwóją! 22.06.04, 01:18 Acha, i uczcij to JAKKOLWIEK!!) Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Pasek z dwóją! 22.06.04, 10:43 a jakie są kryteria otrzymania tego czerwonego paska? jestem kompletnie zielona... pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Pasek z dwóją! 22.06.04, 14:57 Idiotyczne. Trzeba mieć średnią 4,75 i co najmniej dobry z zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
linkin_olka Re: Pasek z dwóją! 30.06.04, 14:34 verdana napisała: > Idiotyczne. Trzeba mieć średnią 4,75 i co najmniej dobry z zachowania. wcale nie idiotyczne a jak sobie wyobrażasz przyznawanie czerwonego paska? przecież to w koncu jest jakieś wyróżnienie, nie wszystkim się należy Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Pasek z dwóją! 30.06.04, 18:27 Idiotyczne bo: uczniowie doskonali w jednej dziedzinie, a nie najlepsi w innej (np. laureaci olimpiad) paska nie dostają, a ci, którzy uczą się "równo", a żadnych szczególnych osiągnięć nie mają - wychodzą z paskiem. Średnia 4,75, szczególnie w liceach, jest zdecydowanie za wysoka. Oznacza ona, ze trzeba mieć kilka szóstek. Szóstki miały być - i słusznie - ocenami za wybitne osiągnięcia. Nie wierzę w wybitne osiągnięcia z kilku przemiotów. Zazwyczaj część tych stopni naciąga się w ostatniej chwili, gdy komuś brakuje tych paru punktów do sredniej. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Pasek z dwóją! 01.07.04, 00:23 Na pocieszenie zawsze pozostaje fakt, że na wymarzone studia częściej dostają się ci, którzy byli znakomici z jednej-kilku godzin, a nie ci, którzy byli dobrzy ze wszystkiego. Ja też uważam, że sposób przyznawania czerwonego paska (i tym samym uznanie wysokiej średniej za największe osiągnięcie) nie jest właściwy. Na dodatek bywa to mylące dla samych uczniów - znam osoby, które przez całe życie otrzymywały świadectwa z czerwonym paskiem, a obudziły się dopiero w wakacje po maturze, kiedy okazało się, że nie dostały się na żadne studia (albo nie na te, na które chciały). Znam tez osoby, które były ze wszystkiego dobre, bez większych zainteresowań w konkretnym kierunku - i miały poważny problem, co z sobą zrobić po liceum. Wydaje mi się, że w szkole średniej program powinien być znacznie silniej sprofilowany - tak, by liceum pomagało rozwijać zainteresowania, a z drugiej strony - by wymagano od uczniów mniej, jeśli chodzi o przedmioty niebędące priorytetowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Pasek z dwóją! 01.07.04, 09:36 ale czy ten pasek ma jakiekolwiek praktyczne znaczenie, że warto z tego powodu "naciągać" oceny? zresztą, są przecież inne wyróżnienia - wyniki na olimpiadach, konkursach, zawodach sportowych, o czym posiada się dyplomy, medale, czyli dowód, są certyfikaty z języków... nie można po prostu uznać, że czerwony pasek jest wyróżnieniem dla tych, którzy są "ogólnie zdolni" oraz "systematyczni i pracowici", więc w sumie warto, żeby byli dostrzeżeni, a żadnych olimpiad nie wygrywają, bo nie mają wybitnych zdolności albo silnie ukierunkowanych zainteresowań? u mnie w liceum dyplomy za miejsca medalowe ze szkolnego etapu konkursów przedmiotowych były rozdane przy wszystkich na akademii z okazji święta narodowego (wiosną), o miejscach na etapie krajowym informowało się przy wszyskich na uroczystym zamknięciu roku, a o tym, czy ktoś miał na świadectwie tzw. "wybitne" (same piątki, u nas szóstek nie było) lub tzw. "znaczące" (średnia 4,5) oprócz samego zainteresowanego nikt się nie dowiadywał... pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Pasek z dwóją! 01.07.04, 17:37 Pasek nie ma żadnego znaczenia, oprócz tego, że jest przedmiotem licytacji mam. Ja też uważam, że system, gdy o osiągnięciach wie sam zainteresowany jest znacznie lepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Pasek z dwóją! 01.07.04, 18:12 > ale czy ten pasek ma jakiekolwiek praktyczne znaczenie, że warto z tego > powodu "naciągać" oceny? Niestety, ma . Nie znam szczegółów, ale słyszałam, że bywają za niego przyznawane dodatkowe punkty przy rekrutacji do gimnazjów lub liceów. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Pasek z dwóją! 01.07.04, 23:21 W tym roku trochę to zmienili - w każdym razie przy rekrutacji do liceów. Mniej liczy się pasek, dają punkty także za wysoką średnią. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Pasek z dwóją! 02.07.04, 23:48 I dobrze - przecież wystarczy ustalić odpowiedni przelicznik ocen i wystarczy. A ja znałam przypadki osób, które miały średnią 4,75 i paska nie dostawały (bo to niezwykłe wyróżnienie ) jest od 4,75 w górę... Odpowiedz Link Zgłoś