sophia81
23.11.12, 11:32
dziewczyny mam dylemat. synek ma 17m-cy. Je właściwie wszystko, oczywiście ma jakieś swoje fazy co to tylko ogórek, banan i mięso, albo nagle nic mu nie smakuje. Ja staram się urozmaicać i dawać jak najwięcej. Lubi raczej konkretne i ostre smaki. Zawsze jednak podczas gotowania mam dylematy. Zioła - jak najbardziej, czosnek, imbir, chilli w rozsądnych ilościach... przyprawy korzenne... ale już na przykład taki sos sojowy, ostrygowy czy rybny, albo jakieś azjatyckie sosy używane do marynat? Albo ocet winny, ryżowy, jabłkowy? Sok z cytryny daje i miód też się zdarzy bo nie ma uczuleń.
A śmietana? To niby nie przyprawa ale... ostatnio robiłam jakieś curry i sos był oparty na słodkiej śmietance no i nie wiem czy to dobry składnik. oczywiście syn nie je tego łyżkami tylko mięso i warzywa są tym oblepione, ale jednak. I jeszcze pasta waniliowa. Nie używam cukru wanilinowego tylko takiej pasty z prawdziwej wanilii ale tam cukier niestety jest dodatkiem. Przy okazji, dajecie czasem domowe ciasto? Rzadko robię i raczej nie za słodkie bo nie lubię, ale nie ukrywam trochę białego cukru zawsze się tam znajdzie. Napiszcie jak jest u was?