el_elefante 30.09.13, 10:16 Sporo ostatnio o agresji na forum. Pojawiła się tez niedawno książka Jaspera Juul'a "Agresja - nowe tabu". Czy ktoś czytał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
twojabogini Re: Agresja - Juul 01.10.13, 15:01 Czytałam. Bardzo rozsądne i wielostronne podejście do agresji dzieci i młodzieży. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
z888 Re: Agresja - Juul 07.10.13, 10:37 Ja też czytałam - zajęło mi to godzinę, bo to cieniutka książeczka. Zamierzam czytać wciąż od nowa, żeby wbić sobie do głowy i nie zapomnieć przy następnym ataku szału u mojego przedszkolaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basca Re: Agresja - Juul IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.13, 11:04 a jakiś ciekawy wniosek, poza tym że fajna? bo na razie nie zostałam zachęcona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriss Re: Agresja - Juul IP: *.play-internet.pl 07.10.13, 17:36 Juul zwraca uwagę , ze agresja jest tylko objawem , a nie choroba, ze trzeba szukać jej przyczyn w jej zwalczaniu, ze tzw negatywne emocje nie są niczym złym, to tak ogólnie- niby nic odkrywczego , ale rozwija temat bardzo dobrze, podaje przykłady, naprawdę warto przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
z888 Re: Agresja - Juul 08.10.13, 12:39 Mówi dokładnie to samo na ten temat co w starszych książkach. Raczej brak praktycznych porad, tylko rozważania ogólne na ten temat. Po raz kolejny, że nie wolno karać za złość - to już wiemy, że trzeba określać własne granice - ale to też wiemy i że trzeba pomóc dziecku zauważyć, że się złości, zapytać dlaczego jest złe itp. Czyli nic nowego, ale Juula zawsze miło się czyta. Tylko chyba łatwiej wyznawać poglądy mu bliskie w kraju, gdzie większość ludzi je podziela. U nas za to można dostać poradę np. od dziadków, że oni by w takiej sytuacji, kiedy dziecko mówi tacie "ty głupku" wyszarpali dziecko za ucho i inne takie. No nic, zobaczymy, co wyrośnie z tego mojego agresywnego, niewyszarpanego za ucho dziecka, może psychopata, jak wieszczy babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Agresja - Juul 08.10.13, 21:02 Zaczęłam czytać, zwłaszcza że niedawno oberwałam od jednej mamy, jak się okazuje: mamy-helikoptera (chrońmy dziecko przed wszystkim, zwłaszcza przed negatywnymi emocjami). Poprawiło mi nastrój, nie powiem=) Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Agresja - Juul 13.10.13, 15:34 Zachęcam aby zacząć od Faber i Mazlish One 20 lat temu mówiły o tym samym. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzicetomy Re: Agresja - Juul 16.10.13, 23:09 Popieram i również polecam Duet Faber i Mazlish dużo i mądrze napisał o emocjach dziecka i rodzica, jako mama korzystam z ich doświadczenia i widzę efekty. Dla mnie są one również inspiracją podczas bezpośrednich rozmów z innymi rodzicami. Pozdrawiam, www.myrodzice.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś