Dodaj do ulubionych

Dobranocki!!!

02.08.06, 14:58
Ciekawe czy w naszej polskiej telewizji nie ma ciewaszych bajek na dobranocki
niż 100 letnie smerfy albo muminki! Mój syn 3-latek właśnie po wczorajszej bajce miał niezłego stracha. Musiałam w trakcie wyłączyć, bo było jekieś straszydło! Czy to jest horror dla dzieci czy bajka? Jaką funkcje powinny spełniać bajki??? Wiem ,że pewnie ona nadaje się dla starszych dzieci, ale dobranockę oglądają dzieci w różnym wieku.Kto wybiera te bajki? Jak nie ma nowych to może wróćmy do Reksia, Bolka i Lolka bez przemocy i wywoływania lęków!!!!
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: Dobranocki!!! 02.08.06, 15:02
      smerfy i muminki są light w porównaniu z tym co jest rano : fantagiro albo
      papirus - czary, trują się nawzajem albo porywają i usiłują zabić.

Moje 4-letnie dziecko wczoraj rano jęknęło: Boże, tato, czy oni nie mogą dać
      normalnych bajek ?!
    • filipinka51 Re: Dobranocki!!! 02.08.06, 16:21
      Ja też przekonałam się ostatnio, że z takimi maluchami(mój synek ma prawie 3
      latka) nowe bajki trzeba oglądać razem. Kilka tygodni temu mały ogłądał Muminki
      i w pewnym momencie zobaczyłam, ze jakiś zły pirat złapał jakąs tam postać z
      Muminków i zaczął grozić jej nożem (przystawiając jej nóz do gradła). Po prostu
      ręce mi opadły... Co za idiota wprowadza tak brutalne sceny do bajki dla dzieci?
      Mój synek po tym odcinku zniechęcił się do Muminków - długo nie chciał ich
      oglądać. Na szczęście ma dość dużo płyt z "bezpiecznymi" bajkami(bez przemocy)i
      gdy dobranocka jest do niczego, możemy włączyć jakąs jego ulubioną bajkę.
      Do bajek bezpiecznych zaliczam m.inn: Teletubisie, Boba Budowniczego,
      Franklina, Misia Uszatka, Noddiego, Sali Mali, Kota Filemona (choć swojego
      czasu mój synek bał się występującego tam przez kilka sekund wilka).Teraz już
      mu te "strachy" przeszły i ogląda namet te odcinki, których wcześniej się bał.
      Te bajki pozwalam mu oglądać bez obaw; inne wolę wecześniej sprawdzić...
    • dorotakatarzyna Re: Dobranocki!!! 02.08.06, 18:20
      Nie uwierzycie, ale po Muminkach bał się nawet mój dziesięciolatek - chodzi
      konkretnie o Bukę smile Bardzo się przejął, ale przynajmniej skłoniło go to do
      przeczytania komiksu o Muminkach smile Trzylatka bajek przeważnie nie ogląda,
      długie jej nie interesują. Wytrzyma najwyżej Sali Mali, Andy Pandy czy Noddy.
      Najmniejszym uznaniem u moich dzieci cieszą się polskie bajki - zwłaszcza te
      "nowoczesne" - w ogóle nie da się na nie patrzeć.
    • gotha_martik Re: Dobranocki!!! 02.08.06, 18:35
      smerfy są fajne!
      no gorzej zmuminkami..jak widze małą Mi tomi sie niedobrze robi uncertain
    • onika27 Re: Dobranocki!!! 02.08.06, 21:54
      Do Reksia, Bolka i Lolka wróćmy owszem, ale na płatnych kanałach nie zauważyłaś
      na mini mini i cos tam za to się płaci dużą kasę a przecież TV polska jest
      bardzo biedna nie ma pieniędzy z abonamentów i w ogóle nie puszcza płatnych
      reklam za dużo wymagamy a Fantagiro to strasznie biedna kobieta mieć za
      narzeczonego taka wiecznie wpadającą w kłopoty ofiarę, którą wiecznie trzeba
      ratować koszmarsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka