tusia163 31.10.06, 21:39 Moja 18 mies.córeczka od paru dni nie chce usiąść w wannie podczas kąpieli. Nie zachęci jej nawet ulubiona zabawka do wanny. A o myciu głowy nie ma mowy. Jest jeden wielki krzyk.Jak sobie z tym poradzic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamapiotra Re: Kąpiel 01.11.06, 23:06 mój mały też nie usiedzi w wannie. chętnie się kąpie, ale łazi, szoruje ściany, przelewa wode z kubeczka do kubeczka, rzuca piłeczkami.... ma mnóstwo zajęć, i wszystkie na stojąco. nie przeszkadza mi to i nie walczę znim. nic to nie da. potem może mu przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mawa73 Re: Kąpiel 02.11.06, 00:20 Jw: przeczekać. Postawić na podłodze w łazience (lub w pokoju) miskę, w misce zabawki, zabezpieczyć podłogę i pozwolić dziecku się oswoić: niech włoż rączkę, za trzy dni dni - nóżkę, w końcu wejdzie do tej miski. Nic na siłę, niech się oswoi z wodą. Można w tym czasie dyskretnie przetrzeć buzię czy pupę, z głową na razie dać spokój na jak długo się da. Przerabiałam to z moim Małym: zaczęłam od miski, potem kąpałam przez jakiś tydzień w dużej miednicy na podłodze (do wanny za nic nie chciał wejść), aż w końcu próbowałam go wsadzać do wanny i natychmiast wyjmowałam, jeśli zaczynał płakać. U nas dodatkową zachętą było to, że w wannie kąpała się w tym czasie starsza siostra i on bardzo chciał tam wejść (ale się bał). Przeszło, nie ma już problemów, poza myciem głowym, co staram się robić rzadko (włosków jeszcze niewiele) i szybko. Odpowiedz Link Zgłoś