Dodaj do ulubionych

2 latek i pampers

16.12.06, 12:48
Mó 2 letni synek Kubuś nadal używa pampersa.próbowałam różnych metod by go sadzać na nocnik m.in.kiedy zrobił siusiu w pampersa a uczyłam go na nocniku siadać nie krzyczałam,podchodziłam do tego spokojnie,kupiłam mu nocnik jaki mu się spodobałsmile.Ale to nic nie daje.kiedy chcę Kubę posadzić na nocniku to siedzi siedzi nic.mógłby siedzieć nie wiem ile czeka aż mu włóżę pampersa i wtedy się załatwia w pampersa...Mama mojego faceta(przyszła teściowasmile)radziła mi bym pozwoliła mu biegać po domu w samych majtkach a jak zrobi siusiu to mam mu dać jakąś karę.Moja mama radziła bym pokazala mu jakiś przykład np.tak jak znajoma kupiła 2 nocniki na jedym sadzała 3 letniego syna a na drugim misia.
Może wy znacie jakieś sposoby by 2 latek zaczął korzystać z nocnika chociażby w dzień?Bedę wdzięczna za sposoby sprawdzonesmile
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • asia06 Re: 2 latek i pampers 16.12.06, 14:21
      Niewiele poradzę, bo mam 18 - miesięcznego brzdąca, który posadzony na nocnik,
      korzysta z niego w odpowiedni sposób. Ale wydaje mi się, że karanie dziecka to
      akurat najgorszy sposób.
      • grzalka Re: 2 latek i pampers 16.12.06, 14:36
        Mam dówch dwulatków korzystających z pampersa i nie widze w tym nic nienormalnego
    • karola-1 Re: 2 latek i pampers 16.12.06, 19:53
      mój dwulatek też używa pampersa lekarze mówią że dzieci teraz nawet do trzeciego
      roku życia używają pampersa. Karanie wręcz odwrotnie poskutkuje, wiele czytałam
      i wszedzie piszą żeby nawet nie krzyczeć. Dziecko musi połączyć kilka rzeczy
      naraz: trzymanie, zawołanie mamy, rozebranie się i dopiero wtedy usiąść i w
      dodatku zrobić. To trochę dużo dla niektóych dzieci. Ja próbowałam w tym roku
      latem ale .... nic z tego nie wyszło. Następna próba zacznie się od wiosny 2007
      roku. Jak jest ciepło jest najłatwiej (mało ciuchów i nawet jak się posiusia to
      się nie przeziębi smile
      pzodrawiam
      KArolina
      • manulkam Re: 2 latek i pampers 19.12.06, 15:16
        Moja dwuletnia córeczka nadal nosi pampersy, a na nocnik sadza tylko lale ale
        ostatnio kupiliśmy plastikowe schodki z klapą na sedes i jest tym zachwycona do
        tego stopnia że ciągle woła nas do wc i o dziwo cały czas się załatwia. Mam
        nadzieję że tym sposobem uda nam się zrezygnować z noszenia pieluszek
    • joanna_poz Re: 2 latek i pampers 16.12.06, 20:42
      moj synek ma 2 lata i 5 miesiecy i dopiero od 4 tygodni robi do nocniczka.

wczesniej jakiekolwiek przekonywanie, sadzanie nie dawało skutków, aż nasza
      niania kazała mi kupić majteczki, zaczela mu je nakładac i przekonała go do
      wołania siusiu. wpadek o dziwno było mało, mały szybciutko załapał.
      sposób okazał się skuteczny wyjątkowo szybko.
      • sabko Re: 2 latek i pampers 16.12.06, 20:55
        Moja Oliwka ma 21 miesięcy i też jeszcze zupełnie nie łapie o co mamie chodzi z
        tym nocnikiem smile
        Bardzo chciałabym aby nauczyła się do maja bo wtedy urodzi się jej rodzeństwo no
        i byłoby mi łatwiej no ale zobaczymy.
        Jak na razie od czasu do czasu puszczam ją bez pampersa na dzień lub dwa i
        obserwuję jej reakcje. Może kiedyś połączy mokre majteczki z możliwością
        załatwienia tego do nocniczka który jej zawsze w takich momentach podsuwam smile
        • andaba Re: 2 latek i pampers 16.12.06, 21:26
          Odczekaj miesiąc i spróbuj.
          Dziecko musi dojrzeć do nocnika, niekoniecznie w wieku 2 lat. Nieraz jest to 2 lata i 2 miesiące. A tak na marginesie, to zima jest kiepskim miesiącem na naukę. Lepiej latem.
          Zgadzam sie co do puszczania dziecka bez pieluchy - wtedy czuje, że się zesika i szybciej łapie o co chodzi. Tyle że jest to zagrożenie dla dywanów i kanap...
    • mamamareczka Re: 2 latek i pampers 16.12.06, 21:45
      u nas było mniej wiecej tak ze mały dostał w wieku 21 miesiecy nocnik, na
      poczatku sie nim bawił, potem pokazalismy mu ze jak zrobi siusiu (nalalismy tam
      wody) to nocnik bedzie grał, i to go zacheciło jednak zanim sam zaczął wołac to
      wydlądalo to tak że ja pytałam sie go co 5 min na początku czy chce siusiu a co
      10 min sadzałam ale bywało tez tak ze zanim zapytałam to sie posiusiał ale mimo
      wszystko go sadzałam zawsze jeszcze coś dosiusiał i nocnik grał i była radość z
      czasem nauczył sie ze jak zapytam to idzie siusiać oczywiście z obserwacji
      widziałam ze moge czas troche wydłużac najpierw pytałam co 5 min poźniej już co
      15 itd dodatkowo zaczełam go obserwowac i zaobserwowałam co robi zanim sie
      posiusia wtedy dokładnie wiedziałam kiedy to nastapi i sadzałam go na nocnik no
      i tak sie nauczył i zaczął wołac ... ale to niestety trwalo jakies 3-4 miesiące
      dodam ze nigdy na niego nie krzyczałam ewentualnie mówiłam mu mniej wiecej
      tak "no i teraz bedziesz chodził w mokrych majteczkach" które oczywiscie po
      zdjęciu małego z nocnika zmieniałam smile
      życze powodzenia i wytrwalosci
    • aluc Re: 2 latek i pampers 16.12.06, 22:14
      znam jeden - dać święty spokój i poczekać do wiosny, albo nawet i lata, będzie
      bardziej sprzyjająca pogoda na takie ćwiczenia, można sikać na trawkę (patent
      mojej siostry) etc.

dwulatek w pampersie absolutnie mnie nie dziwi, co więcej - mojego dwulatka na
      nocnik nie sadzam

starszy w wieku 2,5 lat nauczył się korzystania z nocnika w ciągu trzech
      tygodni - od stanu w pełni pampersowego do stanu niewpadkowego (tj. dwie-trzy
      wpadki tygodniowo, głównie wskutek zbytniej koncentracji na zabawie)
    • aniadavid Re: 2 latek i pampers 18.12.06, 12:47
      Witam. Moj synek w pazdzierniku skonczyl 2 latka i od lata sam wola jak chce
      siusiu czy kupke, a najlepszym sposobem okazalo sie chodzenie w samych
      majteczkach i robienie siusiu do prawdziwej ubikacji lub na trawke. Ale tez
      trwalo zanim nie bylo wpadek. Teraz zakladam synkowi pampersa tylko na noc bo
      czasami zdarzaja mu sie wpadki ale na ogol pampers po nocy jest suchy bo wola
      nawet w nocy, co czasami jest meczace bo musze go wysadzac po kilka razy w nocy.
      Zycze powodzenia i wytrwalosci
    • wiktoriaa Re: 2 latek i pampers 18.12.06, 13:28
      spokojnie naprawde! moj synek niedługo konczy 2 lata ale ja absolutnie go nie
      zmuszam...był etap gdzie super zakumał nocnik i chcial robic .Teraz nawet nie
      ma mowy.Wie o co chodzi ale widocznie Bunt 2 latka mu na to nie pozwala..Ja
      poczekam az sam zechce jorzystac .Bede próbwac itp..ale nic na siłe! Dziecko
      można zrazić i wtedy klops
      pozdrówka
    • nchyb najlepszy sposób - przeczekać! 19.12.06, 15:37
      naprawdę!
      Przecież dziecko ma dopiero 2 atka.
      Mój starszy syn sam zrezygnował z pampersa w dzien na rzecz nocnika mając ok.
      2,2 lat, młodszy mając pelne 3.
      Teraz żaden nie siusia w pieluszki smile
      Twoje dzicko też do tego dorośnie, a Ty tylko proponuj mu nocniczek, bądź
      toaletę, ale nastaw się, że to jeszcze trochę może potrwać i cudownego
      czarodziejskiego sposobu nie ma...
    • dorotaifilip Re: 2 latek i pampers 19.12.06, 17:07
      Moje dziecko ma 2 lata i 8 miesięcy i nadal na spacerach używa pampersa i do
      spania. Po domu gania w majtkach i robi wszystko do ubikacji. Nigdy nie był
      ukarany za przemoczenie spodni czy obsikanie podłogi, bo nie zdążył. Za każde
      siku do ubikacji (takie duże, z potrzeby pęcherza) dostaje kolorowego plusa
      (sam sobie wybiera kolor). Wybraliśmy się też do sklepu, zeby sobie wybrał sam
      majtki. Na każdym kroku chwalimy go, podkreślamy jaki jest duży z niego
      chłopiec. Snujemy wizję przedszkolaka sikającego do ubikacji i chodzącego w
      prawdziwych majtkach.
      Kupa już od dawna ląduje do toalety.
      Obecnie jest to trzecia próba pozbycia się pampersa. Pierwsze dwie były w
      styczniu tego roku i w lato. Wtedy też bawiliśmy się często w wysadzanie na
      nocnik zwierzaków synka. Wtedy też było chwalenie i mówienie, nie ma sprawy -
      jak nie doniósł do ubikacji siku.
      Ja widzę, że teraz dopiero mały jest gotowy na majtki, wpadek nie ma po niecały
      tygodniu. Tylko, kurcze, autra nam nie sprzyja, bo sikanie pod drzewkiem odpada
      na spacerkach.
      Tak jak inni napiszę - przeczekać, to jedyny sposób.
      Jak miałam rozmowy na kondydatki na nianię, to jak mi dzecko zaczęło walić kupę
      w pampers a pani sugerowała, żebym go już nocniczkowała - to odpadła od razu.
      Dziecko miało wtedy 13 miesięcy.
      Ale ja leniwa i wyrodna matka jestem, co to infantylizuje dziecko pampersem.
      Nie chciało mi się pamiętać, o tym, żeby co jakiś czas go wysadzać. Chcę go
      jednak posłać do przedszkola państwowego o czasie i dlatego teraz majtkujemy.
      dorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka