Dodaj do ulubionych

Mleczaki - helpunku :/

16.07.11, 21:34
Młodej wyrżnęła się szóstka, przygotowałyśmy się zatem na wypadanie mleczaków. No i dzisiaj mała odkryła, że rusza jej się dolna jedynka, stałego zęba nie widać, bokiem nie rośnie - czyli jest ok, wypycha dokładnie mleczaka. Niestety druga jedynka nie jest luźna, trzyma się wyśmienicie, ale stały ząb wychodzi tuż za nią, tak jakby w drugim rzędzie, poza łukiem, nieprawidłowo. Jest wyrżnięty mniej więcej do połowy. Niestety nie zauważyłam tego wcześniej, a oglądałam zęby tydzień temu. W poniedziałek będę kontaktowała się z dentystką. Czy w takim wypadku usuwa się mleczaka żeby zrobić miejsce stałemu? Jest szansa, że stały jednak cofnie się na swoje miejsce w łuku, czy już po ptakach? Dodam, że w przyszłości raczej na pewno mała będzie musiała nosić aparat, bo mam krzywy zgryz, - dokładnie taki sam jak tata. Prawa strona dolnego łuku zachodzi na górny, a druga zbyt bardzo na dolny, poza tym problemem wszystkie zęby ma zdrowe. Sama pilnuje mycia 2-3 razy dziennie, myje bardzo dokładnie. Dentystka za każdym razem małą chwali, a to ją motywuje.
Obserwuj wątek
    • klara-poisencja Re: Mleczaki - helpunku :/ 16.07.11, 21:39
      jeśli stały ząb już idzie to mleczak jest do usunięcia.mój syn miał w ten sposób usuwane ze 3 mleczaki.
      • annie_laurie_starr Re: Mleczaki - helpunku :/ 16.07.11, 21:45
        Moja corka tez miala usuwanego mleczaka gdy staly zaczal rosnac z tylu, za mleczakiem. Co do powrotu zeba na swoje miejsce - nie wiem, ale chyba jaka elastycznysc tych zebow jest.
        • damakama Re: Mleczaki - helpunku :/ 17.07.11, 17:03
          u syna wszystkie stałe pokazywały się gdy jeszcze mleczak był na swoim miejscu, jedynki też mu wyrastały jakby w drugim rzędzie - żadnego mleczaka nie miał wyrywanego, teraz wszystkie zęby są na swoich miejscach smile zgryz prawidłowy
    • czekolada_kokosowa Re: Mleczaki - helpunku :/ 17.07.11, 19:16
      Miałam taką sytuację z synem, wyrwaliśmy mleczaka, druga jedynka sama wypadła (ruszała się). Dodatkowo musieliśmy rwać górną dwójkę, bo stałe jedynki okazały się znacznie większe od mleczaków. Po kilku miesiącach wyszły dwie piękne łopaty-jedynki a ta na dole wstawiła się na miejsce. Trzeba tylko monitorować uzębienie a myślę, ze będzie dobrze.
    • dorotakatarzyna Re: Mleczaki - helpunku :/ 17.07.11, 19:55
      U mojej średniej córki nowe dolne jedynki wyrosły za mleczakami, wyglądała jak rekinek smile Mleczaki same wypadły, stałe weszły bez problemu na swoje miejsce, młoda ma idealny zgryz.
    • i_love_my_babies Re: Mleczaki - helpunku :/ 17.07.11, 21:41
      u nas podobnie, rosły dolne jedynki za mleczakami, jedną wyrwał dentysta, drugą sama wyrwałam młodemu, jeden ząbek już się idealnie wstawił na swoje miejsce, drugi też już się powoli ustawia, więc radzę się nie martwić.
      • kamyczek_02 Re: Mleczaki - helpunku :/ 18.07.11, 11:07
        Dzięki dziewczyny. Za godzinę widzimy się z dentystką. Nawet jeżeli wszystkie zęby pięknie wyrosną to i tak aparat murowany, bo nie uregulują zgryzu. Nie mniej jednak chciałabym żeby stałe wychodziły proste.
        Wiem, że panikuję bo mam schizę zębową i zęby do podstawa. wink Pilnuję regularnych wizyt jak oka w głowie. Sama mam naprawdę ładne zębiska z natury, młoda też, ale schiza jest i trudno jej się pozbyć. A może dobrze. wink
    • kamyczek_02 Re: Mleczaki - helpunku :/ 18.07.11, 13:00
      Wyciągnięte dwie jedynki. Mała trochę spanikowała widząc strzykawkę z igłą pomimo wcześniejszego znieczulenia maścią. Teraz mówi, że nie było źle i niepotrzebnie się bała. Teraz siedzi już pół godziny zachwycając się mleczakami i rozważając, co też przyniesie Wróżka Zębuszka smile
    • kosc_ksiezyca Re: Mleczaki - helpunku :/ 18.07.11, 17:36
      Hel czego?
    • kania_kania Re: Mleczaki - helpunku :/ 07.08.11, 11:43
      Zależy od dentysty. Mnie w państwowej przychodni odmówili usunięcia mleczaka mojej córce mówiąc, że organizm sobie poradzi... Dopiero w prywatnej przychodni pani dr usunęła zęba. Okazało się, że nie było nawet minimalnej resorpcji korzenia. Ząb sam by nie wypadł.

Później miałam taką polkę z jeszcze jednym zębem, ale pani dr już wiedziała co i jak. Dzięki temu Młoda ma zęby stałe proste i równo ułożone.

Polecam konsultacje z więcej niż jednym dentystą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka