zula2003 18.02.04, 21:42 drogie Mamusie... czy macie jakies pomysly na dania z ryżem dla rocznych brzdącow (zupy, drugie dania, slodkosci-desery).. prosze o pomysly... dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiranna Re: potrawy z RYŻEM-jakie???? 19.02.04, 01:15 Z ryzem mozna laczyc prawie wszystko, wg gustu, chyba tylko z jajkiem nie bardzo sie komponuje Moj roczny synek dostaje np. gotowane jabluszko lub gruszka z ryzem i cynamonem, ryz z danonkiem, ryz z jogurtem naturalnym i lyzeczka dzemu St.Dalfour (bez cukru i konserwantow) lub owocami (slodkimi - banan, brzoskwinia czy morela z kompotu), ryz z warzywami (kabaczek, baklazan bez skorki, marchewka, por, pomidor lub przecier pomidorowy) plus miesko (drobno pokrojone lub malenkie kuleczki z mielonego) lub bez mieska, przecier warzywny z ryzem, zupka jogurtowa z ryzem, pomidorowa z ryzem, potrawka z kurczaka mielonego w sosie koperkowym z ryzem, risotto z brokulami, risotto z zielonym groszkiem, czasem dodaje tez ryz do gotowego przecieru owocowego na szybki deser. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: potrawy z RYŻEM-jakie???? 19.02.04, 09:20 Ależ ryż z jajkiem świetnie się komponuje! Przykładem niech będzie moje ulubione danie z ryżem: pokrojone w kostkę: krótko duszone pieczarki, papryka czerwona, szynka/kurczak gotowany lub pieczony, groszek konserwowy dodać do ugotowanego ryżu, do tego dołożyć jajecznicę z 2-3 jajek, łyżkę masła, sól, pieprz, wymieszać. Palce lizać! Tyle, że dla roczniaka to chyba się nie nadaje :o). Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: potrawy z RYŻEM-jakie???? 19.02.04, 13:34 Hmm, Apolka, Twoj przepis brzmi smakowicie jasne, ze sie komponuje, zapomnialam o mojej ulubionej kuchni chinskiej, gdzie jest wlasnie ryz z jajkiem dawno nie jadlam, chyba musze wyskoczyc na jakas mala chinska pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: potrawy z RYŻEM-jakie???? 19.02.04, 14:17 poważne przeoczenie :o) a ryż z jajkiem i wspomnianymi wyżej dodatkami jest tak rewelacyjny, że regularnie przyrządzam go na obiad, dziś też mam go w planach, tyle, że z braku czasu na zakupy dziś będzie wersja wegetariańska :o) Odpowiedz Link Zgłoś