witam,
zastanawiam sie czy syn (15 mcy) ma prawidlowo ulozone menu? nie jada zawsze zgodnie ze schematem czy wytycznymi dla wieku, bo np. nie ma ochoty, albo brakuje godzin w ciagu dnia na zmieszczenie wszystkich posilkow. syn ma staly schemat dnia, jada o regularnych porach, dzemke ma rowniez zawsze o tej samej godzinie, kapiel rowniez. czasami ma lekkie opoznienie jesli chodzi o obiad, jesli dzemka sie przedluza.
wstaje przed 7:00 czasami chwile po
7:30-8:00 sniadanie: kanapka za kazdym razem z czyms innym (szynka,jajko, pomidor, ser zolty, pomidor, ogorek, dzem wlasnej roboty, mozarella, ser bialy z owocami albo dzemem, albo szczypiorkiem, jajecznica na parze z szynka pomidorem szczypiorkiemj (rzadko bo nie ma na nia ochoty) , nalesnik z tartym jablkiem posmarowany lekko dzemem,jogurt naturalny z owocami swiezymi albo ze sloiczka, czesto 120 ml kakao na mleku mod. junior - kakao slodkie w proszku
11:00 2 sniadanie : zwykle swieze owoce albo ze sloiczka / jajecznica na parze, jogurt nat. sam, albo dodaje owoce, kisiel z soczku
dzemka od ok. 12 zwykle 1,5- 2 godzin
14:00-14:30 : obiad zupka z mieskiem, zoltkiem, zielenina albo drugie dania miesko lub rybka (gotowane a najczesciej pieczone w folii w piekarniku w przyprawach), warzywa swieze albo mrozone najczesciej na parze, albo gotowane, do tego ryz, makaron albo kasza, najchetniej jednak jada ziemniaki do obiadku
17:00-17:30 albo drugie danie jesli zje, albo cos w rodzaju drugiego sniadania albo sniadania
19:30 kapiel potem kaszka na mleku
w nocy nie jada juz od dawna, chyba jak skonczyl 8 miesiecy.
jak ma ochote upomina sie o jakis owoc albo ogorka czy pomidor, rzadko ale dostaje czasem cisateczko dla dzieci lub chrupka, kostke czekolady mlecznej. nigdy jednak przed glownym posilkiem
mam kilka wtpliwosci do jego menu:
1. nie zawsze jada obiad z dwoch dan. Nie wiem czy przyzwyczail sie do wczesniejszego jedzenia jednego dania obiadowego, bo teraz czesto odmawia zjedzenia drugiego dania, nawet po dlugiej przerwie. dlatego tez, najczesciej dostaje jedno wieksze danie, np. miesko, warzwa , ziemniaki,kasze,makaron,ryz
bardzo rzadko udaje mi sie dac mu zupke, a po jakis 3 godzinach drugie danie (po krotszej przerwie odmowi od razu)
jako to drugie danie dostaje cos w rodzaju drugiego sniadania, czasami cos na cieplo, innym razem cos z owocami
2. nie jada "normalnej" kolacji, tylko pije z butelki mleko dla juniora z kaszka 4 lub 7 zbozowa bez cukru. nie mam kiedy podac mu tej kolacji, nie starcza czasu. co gorsze on w ogole nie jest nia zainteresowany, probowalam ale bez skutku, on wola, ze chce mleko. jak juz go wyciagam z wanny i wycieram, to mleko musi byc przygotowane bo jest krzyk. pije kaszke podczas zakladania pieluchy. potem z 2 lyczki wody na przeplukanie zabkow i "mycie" zabkow , a raczej chwilowe gryzienie szczoteczki z odrobina pasty.
3. nie wiem czy jada prawidlowo, czy powinnam cos zmienic, wycofac itp?
4. nie mam pomyslow na wspolny obiad dla nas i dla niego, prosze o polecenie stron internetowych.
syn rozwija sie prawidlowo, teraz ma okres wychodzenia dalszych zabkow (3, 4 ) wiec jest czesto marudny, placzliwy, poza tym pogodny i bardzo ruchliwy nie posiedzi 5 minut tylko biega lub cos psoci. nie wiem ile wazy dokladnie, ale po ciezkosci czuje ze nie traci kg

i jest dosyc wysoki. jak mial roczek, pediatra go wazyla i mial 12 kg.
pozdrawiam mama Maxia