14.04.11, 23:35
Robicie same?
Jesli tak to bardzo prosze napiszcie jak.
Podobno nie jest to trudne,ale bardzo czasochlonne.
Obiecalam komus,ze zrobie,i nie moge zrobic z siebie totalnej kaleki,bo wszyscy wiedza,ze w kuchni jestem totalna lamaga nie umiem gotowac.
Obserwuj wątek
    • pamela788 Re: sushi 14.04.11, 23:37
      Tylko lopatologia prosze tak krok po kroku i jeszcze liste zakupow jesli mozna.
      Bardzo dziekuje.
    • sueellen Re: sushi 14.04.11, 23:39
      Nie jadam sushi i nie robie, ale widzialam jak szef kuchni robił pokazowkę na przyjeciu. Wygladało to na banalnie łatwe i robil to błyskawicznie.
    • sueellen Re: sushi 14.04.11, 23:43
      www.youtube.com/watch?v=dPMaid87Es0
      Tu jest filmik, ale widziałam tez jak facet rolował rybę i ryz w takim czyms co przypominalo bambusowa serwetke.
      • sueellen Re: sushi 14.04.11, 23:48
        o w cos takiego
        www.youtube.com/watch?v=Q19Uez7lh18&feature=related
    • karro80 Re: sushi 14.04.11, 23:55
      przymierzamy sięwink
      W marketach są "zestawy startowe" - ryż, nori, ta mata do rolowania, wasabi, ocet ryżowy i imbir marynowany(takie ja widziałam - cena od 30 zł do 100 - zależy czy promocja i jak dużo tego dają) - chyba na początkek warto - potem sobie dokupisz, co trzeba. Tam tez pewno jakąś instrukcję zamieścili.
      A do tego najlepiej mieć ulotkę z baru sushi i kupić to co "siedzi" w ulubionych naszych - ja np lubię takie bardziej "na słodko", obotoczone sezamem i migdałami.
      Ryż w necie piszą szczegółowo jak ugotować żeby się dobrze kleił - reszta wygląda dość prosto - zobaczymy w praktycewink
      Koleżanka mówi, że łatwesmile
    • feel_good_inc Re: sushi 15.04.11, 08:21
      pamela788 napisała:
      > Robicie same?
      > Jesli tak to bardzo prosze napiszcie jak.

tiny.pl/hd8nr
      > Podobno nie jest to trudne,ale bardzo czasochlonne.

Czasochłonne jest tylko przygotowanie ryżu.
      Samo nigri czy maki nie jest dużo trudniejsze w robieniu od zwykłej kanapki.

> Obiecalam komus,ze zrobie,i nie moge zrobic z siebie totalnej kaleki,bo wszyscy
      > wiedza,ze w kuchni jestem totalna lamaga nie umiem gotowac.

No to po co obiecywałaś?
    • wuika Re: sushi 15.04.11, 09:14
      Dużo czasu zajmuje przygotowanie ryżu. W tym czasie - a w zasadzie pod jego koniec wink, kroisz wszystko, co tam chcesz wpakować, a potem nakładasz, rolujesz i tniesz (jeśli tak rodzaj sushi robisz) i szamasz, opychając się niemiłosiernie. Filmiki są całkiem sensowne, nie będę podawać następnych, żeby się nie napalać, bo ja aktualnie mam embargo na sushi sad
      • asiaiwona_1 Re: sushi 15.04.11, 09:27
        A jak już złapiesz bakcyla to polecam kupić garnek do gotowania ryżu do sushi. Taki do domowego użytku kupisz za niecałe 100 zł. Z akcesoriów polecam też szczypczyki do wyciągania ości z łososia - naprawdę ułatwiają sprawę. My zwykle "faszerujemy" sushi serkiem Filadelfia, łososiem, pieczonym węgorzem (który dodatkowo podpiekama polanego sosem teriyaki), ogórkiem, awokado, krewetkami (ale nie takie w zalewie, tylko kupuję te specjalnie przygotowane do nigiri i obcinam im ogonki). Jeśli chodzi o wasabi to nam najbardziej smakuje te kupowane w proszku i rozrabiane z wodą. No i smacznego smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka