kicia_edziecko 07.06.04, 15:57 Ja robię bo uwielbiam je jeść. Chętnie wymieniłabym się doświadczeniami i asortymentem składników (ja robiłam dotychczas z łososiem, halibutem, paluszkami krabowymi, ogórkiem). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renatas4 Re: robicie same sushi? 08.06.04, 11:15 A jak robisz, daj przepis, czy smakuje tak jak robione przez profesjonalistów? Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 08.06.04, 13:26 Smakuje dobrze, tak samo, jak w knajpach. Przepis mogę dać w każdej chwili, jednak najpierw musisz zdobyć wszystkie oryginalne składniki, czyli: wasabi, ryż do sushi, imbir marynowany, specjalny sos sojowy do sushi (polecam Kikomana), gotowy winegret do sushi (ew. ocet ryżowy) oraz prasowane wodorosty. Ryby należy kupować w ostatniej chwili bo muszą być ekstremalnie świeże, można też zamrozić. Jeżeli mieszkasz w Waw to polecam sklep na Poznańskiej, tam kupisz wszystko. Jak już będziesz wszystko miała to daj mi znać, tu lub na priva, wtedy powiem co i jak. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renatas4 Re: robicie same sushi? 08.06.04, 14:16 Zaopatrzę się we wszystkie składniki, tylko podaj przepisy. A czy na maki też masz przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 08.06.04, 14:54 Zapomniałam jeszcze o jednym - mata do zawijania. Można się bez niej obejść, ale z matą jest łatwiej. Co do maki - zawijam w papier wodorostowy po prostu więcej składników - łosoś, ogórek plus coś tam jeszcze i są maki. Przepis na gotowanie ryzu podam jutro (sporo pisania a dzisiaj z czasem krucho)- to najważniejsza część - jak sie nie uda dobrze go ugotwać to klapa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renatas4 Re: robicie same sushi? 08.06.04, 15:00 To czekam do jutra na przepisy!!! Już nie mogę się doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 09.06.04, 09:57 No to tak: dla dwóch osób bierzesz szklankę ryżu, płuczesz na sitku i wrzucasz do niedużego emaliowanego (koniecznie!!!) garnka. Zalewasz dokładnie tą samą objętością wody co ryż, czyli szklanka zimnej wody + jeszcze ze 2 cm wody w szkance. Dopiero wtedy nastawiasz gaz. Czekasz aż się zagotuje, mieszasz, zmiejszasz gaz do absolutnego minimum na najmniejszym palniku, przykrywasz (- uwaga - nie wolno odkrywać przez najbliższe min. pół godziny!) i gotujesz, właściwie lekko podgrzewasz przez 20 min. Wyłączasz gaz, jednak nadal nie odkrywasz, warto poczekać jeszcze z 10 min. zanim otworzy się garnek. Ryż gotuje się bez żadnych przypraw, przyprawia się go winegret do sushi - gotowym lub robi się samemu. Ja podgrzewając łączę 3, 4 łżki octu ryżowego z łyżeczką cukru i połową łyżeczki soli. Zalewa się tym przełożony z garnka do miski ryż i nie miesza, ale tak jakgdyby sieka od góry drewnaną łopatką, tak dlugo, aby go ostudzić. No i ryz jest gotowy. Reszta wkrótce, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
angel.waw Re: robicie same sushi? 11.06.04, 23:26 A ja tez robie, przepis mam z mat na sushi firmy Blue Dragon (sa w kazdym hipermarkecie) ale ostatnio odkrylam, ku wielkiemu zdziwieniu, ze maty z wodorostow w malym sklepiku chyba Asian Foods w gal. Mokotow sa po 3,5 zl paczka (b. tanio w porownaniu z blue dragon) jeszcze ich co prawda nie probowalam, ale maty to maty. Ja robie jeszcze z omletem, tunczykiem (swiezy jest w czwartki w Makro) i avocado. Slyszalam, ze dobre jest tez z wegorzem i odrobina majonezu (tzw. kalifornijskie, ale nie probowalam). Fakt, robi sie cieplo. Czas znow zrobic sushi, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 11.06.04, 23:58 Poszłam w sobotę na "Między slowami" gdzie rzecz sie dzieje w Japonii... Po kinie szybko do marketu po świeże rybki i w pośpiech robiłam sushi, niammm.... Co do mat - one są tanie, ale tylko pozornie, w środku są chyba tylko dwa arkusze, niestety choć na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie... Pozdrawiam PS. Dzięki za przypomnienie tych kalifornijskich muszę spróbować zrobić sama. przypomnialo mi się jeszcze, że kiedys robiliśmy tez sushi z polędwicą sopocką, naprawdę niczego sobie. Na świeżego tuńczyka trafiłam dwa razy - za pierwszym nie byłam w nastroju na robienie sushi, za drugim cena wynosiła 125 zł za kilogram, spasowałam... Po ile jest w makro? Może warto sie przjechać i zrobić zapas do zamrażarki? Odpowiedz Link Zgłoś
renatas4 Re: robicie same sushi? 14.06.04, 10:47 Mam pytanie dot. gotowania ryżu. Czy po zagotowaniu ryż ma się lekko bulgotać na najmniejszym palniku, czy tylko podgrzewać? Mam elektryczną kuchenkę i na najmniejszej skali woda nie bulgocze. Co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 14.06.04, 14:55 Mysle, ze jednak najmniejszy palnik. Potem potrzebny Ci jest baaardzo ostry noz. Sprawiaj ryby, z ktorymi chcesz zrobic sushi - zdejmujesz skore, odcinansz wszystkie mniej szlachetne czesci tak, aby zostalo creme de la creme z ryby. Kroisz to na prostokaty, dl ok. 5 cm, nie ma to jednak wiekszego znaczenia, tylko estetyczne. Dalej opcje sa dwie: 1. probujesz ulepic z ryzu takie jajeczka jak w knajpach (pomagaja wilgotne dlonie), kladziesz na to kawalek ryby smarujac jej spod odrobina wasabi. 2. bierzesz arkusz wodorostow, b. blyszczaca strona do dolu, kladziesz na to troche ryzu (jezeli ugotowalas szklanke ryzu to wez z niego 1/4 do 1/5), na to jeden lub wiecej skladnikow, smarujesz je odrobina wasabi i zawijasz, na koncu smaruszesz brzeg woda aby sie skleil i zostawiasz na tym sklejeniu na chwile. Potem tym bardzo ostrym nozem tniesz to na min. 8 kawalkow. Pomocne jest wycieranie noza i moczenie go w wodzie pomiedzy kolejnymi kawalkami. Nie ugniataj tylko ryzu przy zwijaniu, postaraj sie to zwinac aby bylo w miare zwarte, jednak nie zgniecione. Polecam poszukac w sieci stron o sushi zeby zobaczyc jak ulozyc ten ryz i skladniki, ciezko to opisac, najlepiej zobaczyc. Dalej to juz chyba tylko imbir, sos, wasabi i paleczki Smacznego, chetnie odpowiem na dalsze pytania, Pozdrawiam ps. jak jestem leniwa to robie sashimi - miseczka ryzu i wszystkie skladniki luzem, mniamm Odpowiedz Link Zgłoś
renatas4 Re: robicie same sushi? 15.06.04, 10:05 Wszystko brzmi znakomicie. Mam pytanie dot. ryb. jakie ryby najlepiej wybrać, czy filety np. z łososia? Jakie jeszcze z dostępnych w supermarketach. Czy mrożone, czy świeże? Ten sklep z akcesoriami na Poznańskiej to w którym jest miejscu? Rozumię, że mata potrzebna jest do maków? Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 18.06.04, 11:39 Filety nadają sie najlepiej. W marketach kupuję łososia, halibuta (na tego świeżego to trzeba trafić, ale filetów nie spotkałam), przymierzam się do tuńczyka. W zasadzie powinny to być tłuste ryby morskie, ale wszystko zależy od usera. W tym sklepie na Poznańskiej (chyba pod 14, ale jest to, idąc od Koszykowej, bliziutko od niej, po lewej stronie). W owym sklepie są różne mrożone cuda, min. węgorz morski. Ceny dość powalające, ale wszystko zależy od zasobności Twojego portfela. Oczywiście, są też kraby, krewetki... W zasadzie wszystko co mrożone świetnie się nadaje, są nawet szkoły, które zalecają używanie tylko mrożonych ryb i innych do sushi ze względu na ew. pasożyty tychże, mrożenie takie wytępia. Ja, jak trafię na naprawdę swieże ryby, robię sobie zapasik w zamrażalniku, ważne tylko, aby to poporcjować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renatas4 Re: robicie same sushi? 14.06.04, 10:47 Mam pytanie dot. gotowania ryżu. Czy po zagotowaniu ryż ma się lekko bulgotać na najmniejszym palniku, czy tylko podgrzewać? Mam elektryczną kuchenkę i na najmniejszej skali woda nie bulgocze. Co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
angel.waw Re: robicie same sushi? 16.06.04, 12:39 Tiunczyk w makro tez jest drogi, nie pamietam dokladnie za ile. Ale za to maja b. tanie paluszki krabowe. Zreszta jak robisz urozmaicone - tunczyk, avocado, losos, paluszki krabowe, omlet, to tego tunczyka az tak duzo nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 17.06.04, 15:37 dzieki, wiadomo, ze to droga bestia. Jednak ceny wahaja sie od 85-125 - to ostanie obserwacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ekachna Re: robicie same sushi? 18.06.04, 21:21 Też robię sushi ale teraz to długo będę musiała poczekać: jestem na bardzo ścisłej diecie matki karmiuącej małego alergika(. Zdradzę wam najlepszy moim zdaniem sklep z produktami do sushi ( na Poznańskiej nie byłam, zresztą tam nie ma ryb). W Wilanowie, za pocztą jest sklep z porcelaną Kims center i tam w środku sa schody na dół gdzie znajduja się właśnie produkty min do sushi. Imbir marynoiwany w takich dużych paczkach to poezja, ten kupowany w supermarketach w słoiczkach nie może sie w ogóle równać. Ja maków nie robię, tylko klasyczne. Zawsze z łososiem i halibutem. Inne ryby albo mi nie smakują albo sa za drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
bojana Re: robicie same sushi? 28.06.04, 13:23 mogłabyś mi podać bliższe namiary na ten sklep? Wilanowa nie znam, choć nie mam tam aż tak daleko, nie chciałabym błądzić. W markecie nie kupowałam imbiru, zawsze mam z Poznańskiej. Niestety, ostatnio sprzedają taki w zgrzewkach foliowych, niezbyt mi smakuje. Kiedyś kupiłam baby imbir, taki żółciutki (ten w zgrzewkach jest różowy), pycha, od tego czasu mam skrzywiony smak Na Poznańskiej są ryby i owoce morza, tyle, że mrożone. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renatas4 Re: robicie same sushi? 29.06.04, 10:02 Jakie są lepsze ryby - mrożone, czy świeże? Jak długo rozmrażać ryby żeby nadawały się do sushi? Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 30.06.04, 11:27 I jedne i drugie są O.K. Tak, jak pisałam wcześniej, niektórzy preferują mrożone ze względu na to, ze mrożenie zabija ew. pasożyty ryb. Ja stosuję w zasadze mrożone, ale to ze względów praktycznych - mam magazynek w zamrażalniku, kupowanie świeżych za każdym razem jest uciążliwe. Nie widać specjalnej różnicy. Ostatnio kupowalam halibuta i dowiedziałam się, że to, co sprzedają jako świeże (halibut), jest rozmrożone... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renatas4 Re: robicie same sushi? 01.07.04, 09:55 Ile czasu zajmuje ci rozmrażanie ryb do shusi? Jak to robisz? Po prostu wyjmujesz z zamrażarki i czekasz? Odpowiedz Link Zgłoś
korba07 Re: robicie same sushi? 01.07.04, 11:38 a ja mam pytanie dotyczące "shusi w Warszawie" - gdzie jadłyście najsmaczniejsze???? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 01.07.04, 11:58 Mi smakuje w Manda Sushi Bar w Europlexie na Puławskiej - dobry współczynnik cena/jakość. Jednak jak nazwa wskazuje jest to raczej bar, ale przyjemny Wszyscy chwalą Tokyo, ale ja tam nie byłam. Za to zdecydowanie nie polecam tej knajpy przy Sadybie Best Mall. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 01.07.04, 11:55 jak mam czas to po prostu wyjmuję, jednak zazwyczaj nie mam. Wsadzam wtedy rybę do letniej wody i często ją zmieniam na nową, też letnią aby przyśpieszyć. Nie może być za ciepła bo nastąpi proces ścinania białka. Przy zastosowaniu tej metody można b. szybko rozmorozić tłustą rybę (łosoś, halibut) i nie ma uszczerbków na jakości, szczególnie jak długo nie leży w wodzie. Pozdrawiam PS. No i jak - zrobiłaś już coś? Odpowiedz Link Zgłoś
renatas4 Re: robicie same sushi? 01.07.04, 12:45 Cały czas sie przymierzam - brak czasu, mój 19 miesięczniak jest b. absorbujący, po pracy cały mój czas poświęcam jemu. Ponieważ z mężem ostatnio staliśmy się fanami sushi, a na knajpki nie mamy czasu i są b. drogie, więc domowe shushi wydaje się być b. atrakcyjną ofertą. zakupiłam juz wszystkie potrzebne składniki, oczywiście oprócz ryby, która stanowi dla mnie największy problem - świeżość. Jak zrobię to oczywiście podzielę się opinią. Ile przeciętnie czasu potrzeba na zrobienie sushi z 1 szklanki ryżu? Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 01.07.04, 15:08 Niestety, zajęcie dość pracochłonne, szczególnie, jeżeli chce się zrobić inne niż maki, tzn. jajko z ryzu i na tym ryba czy cośtam. Dlatego ja robie zazwyczaj takie maki jedno lub dwuskładnikowe (np. sam łosoś). Może spróbuj tak na początek coby się nie zniechęcić Warto ugotować sobie trochę wcześniej ryż bo to trochę trwa łącznie z odstaniem i wystudzeniem. Jeżeli robisz winegret sama, też warto zrobić go sobie sporo na zapas i trzymać w lodówce, to wbrew pozorom tez trochę zamieszania jeżeli nie masz mikrofalówki. Kolejnym wartym rozważenia sporym ułatwieniem jest przygotowanie ryby i oczyszczenie ze wszelkich zbędnych fragmentów po zakupie i poporcjowanie do zamrażalnika - to też sporo czasu oszczędza bezpośrednio przy przygotowywaniu. Myslę, że na zrobienie sushi tak na pierwszy raz potrzeba ok. 2 godzin. Później, jak nabierzesz wprawy i skorzystasz z zaproponowanych ułatwień, zrobisz je w godzinę, max 1,5. Co do ryby, łososia umiem już ocenić na oko czy jest swieży, jeżeli mam jakieś wątpliwości, zawsze wącham rybę przed zakupem. Kiedyś nie powąchałam halibuta, brr. Na to uważaj, nos Cię nie zawiedzie a wierz mi, że w marketach potrafią sprzedać nieźle cuchnące egzemplarze No i oczywiście łosoś w wersji filetowej, halibuta nie sprzedają w ten sposób. Zawsze jęczę, o ile oczywiście mój nos uzna go za wartego uwagi, żeby mi odcieli z dużej sztuki kawałek. Aaa, no i zdecydowanie polecam jednak nerweskiego, bałtycki mi nie smakuje, jednak oczywiście nadaje sie znakomicie. Pozdrawiam Mama Tygryska Nowe fotki szcześliwego człowieka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7082785&a=10564253 Odpowiedz Link Zgłoś
renatas4 Re: robicie same sushi? 02.07.04, 12:14 Zaintrygowała mnie ta mikrofala, w jakim celu jest potrzebna? Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 02.07.04, 15:29 Ja nie używam bo nie mam, zresztą należę raczej do jej przeciwników. Wspomniałam o niej w kontekście winegret. Ja muszę wziąć rondelek, i podgrzać ocet z solą i cukrem na gazie, a jak jestem u przyjaciółki - bierzemy kubeczek i wkładamy ze składnikami do mikrofali. Za chwilę wyciągasz połączone składniki. W mojej wersji masz do umycia rondelek i łyżkę, w wersji przyjaciółkowej sam kubek. Niby nic, ale ziarnko do ziarnka... Dlatego lepiej sobie ten rondelek ubrudzić raz i zrobić zapas winegret, jeżeli nie to czeka Cię i przygotowywanie winegret i mycie rondelka z łyżką za każdym razem Miłego ucztowania Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: robicie same sushi? 20.07.04, 03:51 uwielbiam sushi, dosc pobieznie przejrzalam inne odpowiedzi i wydaje mi sie ze nikt nie pisal o makach z pomaranczowym kawiorem (jako dodatek) robimy tez z tunczykiem z puszki - mieszamy go z takim specjalny japonskim majonezem pomieszanym z kilkoma kropelkami super ostrego sosu chili. posypujemy je ziarnkami sezamu. no i koniecznie awokado. ja tak to wszystko pisze w liczbie mnogiej, ale prawda jest taka, ze to specjalnosc mojego meza raczej niz moja. ja jestem lepsza w oproznianiu talerza. smacznego kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kicia_edziecko Re: robicie same sushi? 20.07.04, 09:49 Będę wdzięczna za szczegóły dotyczące: tuńczyk w sosie własnym czy w oleju? jak nazywa sie ten majonez, nigdy takiego nie widziałam, sezam jest jakoś preparowany przed (np. moczony?)? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: robicie same sushi? 25.07.04, 08:00 przepraszam, ale dopiero teraz tu zajrzalam.. tunczyk w wodzie (taki puszkowy, zwykly) sezam takie zwykle ziarenka, nie robimy z nim nic (jest suchy, ja tez czasami uzywam go do bananow w ciescie) po prostu posypujemy troszke nim tyz, i troszke na wierzch. no a z majonezem bedzie gorzej.. bo on jest.... bez nazwy, nawet wzielam do reki buteleczke teraz i nie ma na niej zadnej naklejki. tylko jakies japonskie literki. kupujemy go w japonskim sklepie. ale spokojnie mozesz uzyc zwykly. ten niewiele sie rozni od naszego polskiego, jest moze troszke bardziej octowy w smaku, ale niewiele. pozdrawiam kasia Odpowiedz Link Zgłoś