28.03.14, 17:03
Z 6-cio miesieczna corka rozszerzamy diete (raczej z marnym skutkiem smile). Chcialabym podac jej tez do picia wode. Corka piersiowa, bez smoczkowa. Kupilam kubek z rurka, ale dziecko zupelnie nie ma pojecia co to jest i do czego i nawet specjalnie sie nim nie chce bawic... Kilka razy przygryzla rurke ale o pociagnieciu wody nie ma mowy. Czy sa jakies magiczne sposoby nauki picia? Tu gdzie mieszkam nie znalazlam chwalonego na tym forum kubka doidy. W takim razie lepszy od tego ze slomka bylby normalny "dorosly" kubek? Jakie macie doswiadczenia w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • jusiakr Re: Picie 28.03.14, 18:18
      Mój sam się zorientował o co chodzi z piciem przez rurkę, ale rzeczywiście był trochę starszy (miał chyba 8-9 miesięcy).
      Wcześniej pił z niekapka aventu. Jak już załapał bidonki to bardzo mu się spodobały. Potem doszły kapki i zwykle kubeczki. Z otwartymi kubkami czekałam aż będzie sam bardzo stabilnie siedzieć.
      Lovi 360 nie skumał nigdy wink
      Taka rada - im prostszy w swojej formie kubek tym lepszy pod kątem mycia. Im więcej zakamarków tym większe ryzyko, że będą tam zostawać resztki. Jeżeli są jakieś uszczelki - sprawdź czy można je zdemontować.
      • panizalewska Re: Picie 28.03.14, 18:54
        A moja córa ma prawie dwa lata i jeszcze słomki nie załapała big_grin Gryzie namiętnie, często wybiera sobie sama z szuflady i się bawi, ale żeby pić - nigdy. Tak samo z miską 360 stopni - fajna zabawka, ale do jedzenia - przerost formy nad treścią wink
        Doidy kupiliśmy przez Allegro. Jak Autorko wątku mieszkasz w innym kraju - pewnie na e-bay'u będzie, albo czymś takim. Stacjonarnie nigdy Doidy nie widziałam.
        Pierwsze próby ze zwykłym kubeczkiem - plastikowym - były dość marne, mała często wylewała, albo kładła dzioba do środka i przechylała cały kubek. Doidy nas uratował wink
        • mmajcka Re: Picie 28.03.14, 18:56
          Ha! Czyli wybralam najgorsza z mozliwych opcje smile kubel ze slomka.
          W takim razie zabieram sie za grzebanie w sklepach online.
          • anci_2108 Re: Picie 28.03.14, 19:28
            My nauczyliśmy swego cycoholika pić wodę z kubka z dziubkiem, taki najzwyklejszy canpol babies, tommy tippee czy z ikei za parę złotych. Trochę to trwało, lało mu się po brodzie i wylewało bokami, ale teraz pięknie pije do posiłków i w ciągu dnia.
            Natomiast pełna klęska z mm, próbowaliśmy różnych rodzajów mleka i form podania, kompletna porażka, ale to już całkiwm inna bajka, opisywana w innym wątku.
            https://www.suwaczki.com/tickers/relgh371fek5ci5v.png
    • ilianna Re: Picie 28.03.14, 20:20
      Słomkę załapała jak miała rok. Lovi nie załapała wcale. Sprawdził się niekapek z miękkim ustnikiem (NUK) i malutki otwarty kubek. Z otwartego piła przy posiłkach, niekapek z wodą stał cały dzień w zasięgu rączek i czasem po niego sięgała.
      • pani_zana Re: Picie 28.03.14, 21:03
        Moj cycowy jest i generalnie malo pije w dzien czy to wody, soczkow czy czegokolwiek niezależnie czy to z butelki czy kubka nie kapka wypijal 3 lyki i bach na ziemie go, a za to ze slomki potrafi bardzo duzo wypic, kupialm mu pare razy soczek ze slomka, Za pierwszym razem ja pogryzl, i jak juz udalo mu sie przy gryzieniu pociągnąc lyk wypluł calość bo nie wiedzial co to się stalo, ale za drugim razem to już zalapal, nie caly czas ale co jakis czas udalo mu sie napic kilka łyków. Teraz daje mu wode herbatke i soczki z butelki wtykam w nia zwyklą slomke i pije ile dusza zapragnie smile))))) nie kupilam specjalnego bidonika jak do tej pory.
    • kopiko-lol Re: Picie 28.03.14, 20:54
      doidy raczej w zwyklym sklepie nie kupsiz, ja kupilam na Allegro ale i tak corka zamiast z niego pic tylko go gryzla smile
      Pozniej kupilam niekapek z ustnikiem, ktory tez byl tylko gryziony. Kolejny kubek to LOVI 360 i tobyl strzal w 10 smile corka swietnie sobie z nim radzi. Od samego poczatku wiedziala jak z njiego pic smile
    • aaaniula Re: Picie 28.03.14, 21:02
      Wzięlam zwykla slomke i kubek wody. Wlozylam rurkę do kubka, zstkalam u góry palcem, aby odrobina została w slomce. Dalam malemu do ust i wpuscilam odrobine wody. Zrozumial od razu i pokochal slomke. Tę od bidonu również. Ale mial kolo roku

• giba116 Re: Picie 28.03.14, 21:03
      Moja córka pije z bidonu z rurką w dosyć nietypowy i trochę kłopotliwy sposób. Nie ciągnie tylko dmucha w rurkę i woda wytryska do góry "lekko" ją zalewając. Przeważnie po każdym podejściu do picia jest do przebrania, bo wszystko jest mokre. Do tego często poleci prosto do gardła i się krztusi. I też nie wiem jak naprowadzić ją na prawidłowy sposób picia.
    • awidyna Re: Picie 29.03.14, 08:10
      Rurką pobawi się dzień, dwa i załapie o co chodzi. Moja też gryzła bo nałożyło się jeszcze ząbkowanie więc się wyżywała na niej wink
      • madziulex75 Re: Picie 29.03.14, 10:35
        Mój osmiomiesieczniak pije od około dwóch miesięcy z kubka z rurka-firmy baby ono,rurka blokuje się po każdym pociągnięciu,wiec się nie krztusi zaciągając za dużo płynu.Pije też ze szklanki,z niekapka nie lubi.Na początku nie chciał pic samej wody,dolewalam odrobine soku jabłkowego Hipp,teraz pije juz sama wode.Nauka picia szła nam bez problemusmile
    • kasiap0585 Re: Picie 29.03.14, 10:46
      U nas całkiem przypadkiem świetnie sprawdziły się pojemniki do przechowywania/zamrażania żywności dla dzieci smile z tommee tippee.
      Wyglądają jak małe plastikowe kubeczki. Idealnie pasują do małych ust dziecka, sama nie wyobrażam sobie pić z wiadra (proporcjonalnie dla dorosłego) big_grin
      Kupiłam 2 niekapki i doidy, wszystkie leżą odłogiem.
      Tzn. od biedy/na wyjazdach używa córka niekapka, ale widzę, że woli i zawsze wolała pić z kubka dorosłego.
      www.google.co.uk/search?q=tommee+tippee+pojemniki+do+przechowywania+pokarmu&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=upI2U_H3A-z07Aay3oCwBg&ved=0CAgQ_AUoAQ#q=tommee+tippee+food+storage+pots&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrcshockw-zCZy_3S3IlM%253A%3BM1QyZwMh-hn5CM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.preciouslittleone.com%252Fimages%252Fproducts%252Fprod_000000_essentials-food-pots-and-lids-3-green.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.preciouslittleone.com%252Fproduct-information%252F64%252F19074%252Ftommee-tippee-essentials-food-pots-and-lids-x-3---green%252F%3B500%3B500

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka