Dodaj do ulubionych

Piernik na miodzie - przepis

IP: *.* 21.10.01, 11:47
Dziewczyny,zrobiłam taki piernik i mój mąż był zachwycony :)jak macie trochę czasu i ochotę na coś dobrego do kawy - polecam:3 jajaszklanka cukruszklanka mioduszklanka naparu kawy /inka lub rozpuszczalna/3 szklanki mąki3/4 szklanki olejuprzyprawa korzenna do piernika - opakowanie3 łyżeczki sody oczyszczonejszklanka orzechów włoskichtłuszcz i bułka tarta do formyŻółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę i, wciąż ucierając dodać rozpuszczony miód, gorącą kawę a potem olej.Wsypać mąkę, przyprawę korzenną, orzechy - na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek i sodą.Piec w temperaturze 200C około 40-50 minut.Ładnie wyrasta a najlepszy jest na drugi dzień, można zrobić na wierzch polewę czekoladową.Udanych wypieków :)Monika A/P.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Piernik na miodzie - przepis IP: *.* 21.10.01, 15:26
      Moniko, po pierwsze, nie waż sie nigdy więcej zamieszczać przepisu na ciacho, bo mnie się już chce :) A po drugie, to czy mogłabys uściślic, jak to z tą kawą ? Zrobić tak jak dla siebie, czyli 2 łyżeczki kawy na szklankę wody ?
      • Gość: guest Re: Piernik na miodzie - przepis IP: *.* 21.10.01, 18:57
        Mika, mój mąż to straszny potworek na ciasta i ciasteczka więc od czasu do czasu staram się umilić Jego słodkie życie :)Co do kawy, to około 4 łyżeczek rozpuszczalnej na szklankę, ja zrobiłam mocny napar z ekspresu ciśnieniowego z kawy Sati.Jak znowu coś zrobię i będzie dobre, to się podzielę.....pozdrawiam,Monika A/P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka